2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Planet 2021 – a mérleg

Áder János köztársasági elnök podcastjának legfrissebb adásában Joó István kormánybiztossal a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó gazdasági hasznáról beszélgetett.

Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, a Planet 2021 megrendezéséért felelős kormánybiztos a Budapesten rendezett Víz Világtalálkozók rendezésében is közreműködött, amelyeknek köszönhetően megítélése szerint Magyarország a vízdiplomácia meghatározó szereplője lett.

Áder János rámutatott: a világtalálkozóknak tudományos, diplomáciai és gazdasági hozadékai is voltak. Ezért később a Planet 2021 rendezvényen bővítették a tematikát, beemelve a vízkérdés mellé a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot, az élelmiszer-biztonságot.

A Planet 2021 expón a visegrádi országokból érkező 183, alaposan kiválogatott, jó minőségű terméket és szolgáltatást nyújtó cég vett részt kiállítóként. Ezek egymással is együttműködéseket alakítottak ki a harmadik országokban történő piacra lépés érdekében – mondta el Joó István. Számításai szerint

összesítve az expó megrendezése 9,7 milliárd forintba került a központi költségvetésnek, ugyanakkor a részt vevő cégek közül 128 rövid, közép- és hosszú távon 134 milliárd forintnyi üzleti hasznot vár a találkozó által kínált lehetőségektől.

Áder János ezen a ponton jelezte: az expó ideje alatt 4000 üzleti találkozó valósult meg. Külön sikerként értékelte, hogy nem a cégeknek kellett különböző kontinensekre utazniuk tárgyalni, hanem – mint fogalmazott – „itt tárgyalhattak a fél világgal”.

Az államfő szerint ha ennek a remélt 134 milliárd forintos üzleti nyerségnek csupán a 10 százaléka kerül vissza az állami költségvetésbe, akkor a Planet 2021 már sikeres volt.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Neked ajánljuk
Minden, amit tudni akartál a metrófelújításról Kizárólag villanyautó lesz a következő Audi A3 Még velünk marad kicsit az e-UP Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam