2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Befektetések a jövőbe

A sikeres üzleti megoldások hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, ugyanakkor a fenntarthatósági irányelvek figyelembevétele nélkül napjainkban már nem lehet sikereket elérni. Podcastjának friss adásában Áder János Csepreghy Nándorral, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatójával a zöld vállalkozásfejlesztésről beszélgetett.

Csepreghy Nándor a beszélgetés során a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány  kockázati tőkealapjának működését ismertette. Az alap a zöldenergia, a klímabarát mezőgazdaság, a körforgásos gazdaság, a zöld közlekedés, az okosvárosok és a vízvédelem tematikájában kínál finanszírozást.

Az igazgató a finanszírozási modellről szólva kifejtette, hogy ezen alapok általában magasabb kockázatért magasabb hozamelvárást fogalmaznak meg a támogatott projektekkel szemben, ugyanakkor az olyan állami finanszírozású alapok, mint amilyen az alapítványé, fontos szempontnak tartják a társadalmi hasznosságot is.

A gazdaságnak tekintettel kell lennie a környezeti-társadalmi hatásokra is, így támogatni kell olyan ötleteket, találmányokat, amelyek segítik a fenntarthatóságot 

– húzta alá Áder János. Az államfő kérdésére Csepreghy Nándor elmondta: a Kék Bolygó Alapítvány 10 milliárd forintos kockázati tőkealapja magyarországi viszonylatban közepesnek számít, hozamelvárásuk azonban alacsonyabb a többi alapéhoz képest. Az alap Magyarországon kívül a kelet-közép-európai országokban és a Nyugat-Balkánon is tervez befektetni.

Az igazgató közlése szerint négy hónapos működésük alatt eddig két – a megújuló energiatermelés kiegyenlítését célzó, valamint a hulladékból alapanyagot előállító – projektet támogattak.

A beszélgetésből megtudhatjuk, milyen távlati tervei vannak az alapítványnak az alappal kapcsolatban, illetve milyen tapasztalatokra tett szert Csepreghy Nándor a Planet Budapest 2021 kiállításon és expón.

Fotó: Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam