2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Félsivatag az ország közepén

Az éghajlatváltozás hazánkat is szárazabbá és melegebbé teszi, ami – különösen a Homokhátság esetében – szélsőséges vízállapotok kialakulásához vezet. Hogyan menthető meg a Duna–Tisza köze? Milyen megoldásokkal lehet megállítani az elsivatagosodást? A Kék Bolygó podcast Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjével keresi a válaszokat.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) igazgatója Áder Jánosnak elmondta: Homokhátság vízügyi rendszerének helyreállítása mintegy 200 milliárd forintból valósulhat meg a következő nyolc évben.

Az államfő hozzátette: ennek a jelentős összegnek több területen is jelentkezik a haszna.

Példaként említette, hogy a vízügyi beruházásokkal növekedhet a terület népességmegtartó képessége, a különböző tavak létrejöttével élhetőbbé válik több település, valamint a természet újra birtokba veheti az újonnan kialakuló lápokat, szikes tavakat.

Emellett javulni fog a terület vízminősége, továbbá emelkedik a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége. Láng István elmondta, a Homokhátság vízgazdálkodását a Dunából és Tiszából, valamint a szennyvizek tisztításából és a belvizes területekről kinyert vizekből kívánják megoldani, ügyelve a terület vízmegtartó képességének javítására és a takarékosság előtérbe helyezésére.

A beszélgetésből emellett arról is képet kaphatunk, hogy milyen hatással volt a klímaváltozás az elmúlt évtizedekben a talajvízszint alakulására hazánkban, illetve a Homokhátságon, hogyan érintette a területet a csapadékviszonyok megváltozása, illetve milyen beavatkozásokkal igyekeznek megállítani a kedvezőtlen folyamatokat  az ENSZ által már félsivatagnak nyilvánított területen.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője 
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Mi lesz veled Fertő tó? Áder János a klímaváltozásról tartott előadást a révkomáromi diákoknak Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Forrás:
Vissza
Hírfolyam