2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Csepp a (műanyag)tengerben

Világszerte másodpercenként húszezer PET-palackot gyártanak. Ennek jelentős része a folyókon keresztül a tengerekben, óceánokban végzi. Áder János podcastjának friss adásában Hankó Gergellyel, a PET Kupa egyik szervezőjével a tiszai „tranzitútról”, a közös feladatokról és az ukrajnai háború egy eddig keveset említett, újabb tragédiájáról beszélgetett.

Áder János a beszélgetés elején elmondta: 1967-ben 2 millió tonna műanyagot állítottak elő a világon, jelenleg ennek kétszázszorosát, 400 millió tonnát. Másodpercenként 20 ezer PET-palackot gyártanak, percenként egy kukásautónyi szemét kerül a tengerekbe, óceánokba, és csak a műanyag tíz százalékát hasznosítják újra.

Hozzátette: a Tiszán 2014-ben kezdett el jelentős mennyiségű műanyag érkezni, amikor nagy a hulladékterhelés, akár 500 palack is jöhet percenként.

A PET Kupa egyhetes hajóversenyére csapatok jelentkeznek, amelyek saját – hulladékból épített – hajóikkal tisztítják meg a folyót a verseny hosszúságától függően 50-100 folyamkilométeren.

A kupa indulásának évében 4, mostanra versenyenként 10-20 hajó is benevez – mondta el Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője, a Tiszai PET Kupa hulladékgazdálkodási szakértője.

A szervezet a hulladékgyűjtő akciók szervezése mellett a hulladékszigeteket is monitorozza, és térképen jelöli a legszennyezettebb pontokat. Magyarországon több mint 2400 szennyezett helyet jelöltek, de a szlovák, ukrán, román és szerb oldalon is vettek fel helyszíneket az ottani kollégáik.

A beszélgetésből megtudhatjuk, milyen erőfeszítések történtek eddig a környező országokból érkező hulladék megállítására, a szennyezés megelőzésére, és az is kiderül, hogy a háború számos tragikus következménye mellett az Ukrajnával megindult együttműködést és a kárpáraljai környezetvédelmi szervezetek munkáját és támogatását is megnehezítette.

Áder János és Hankó Gergely a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválhoz kapcsolódó kiállításon
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Áder János tanórájával kezdetét vette a fenntarthatósági témahét Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam