2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Mi lesz veled, Velencei-tó?

A Velencei-tavat átlag százévente a kiszáradás veszélye fenyegette, szinte teljesen eltűnt a víz a medréből – mint ahogy ez a közelmúltban is megtörtént. Mi az oka ennek a riasztó jelenségnek? Van-e megoldás? Az államfő  podcastjának legújabb adásában Reich Gyula vízépítő mérnökkel, a Vízügyi Tudományos Tanács titkárával, a Velencei-tóról készített tanulmány szerkesztőjével beszélgetett.

A szakember a beszélgetésben emlékeztetett: a Velencei-tó vízpótlásának lehetőségeit vizsgáló munkacsoport tavaly év végén arra a megállapításra jutott, hogy hosszú távon biztosítható a tó egészséges vízállása.

Ennek eléréséhez új üzemrendet kell kialakítani a Velencei-tó két víztározójánál, lehetővé kell tenni a vízpótlást a rákhegyi és csákvári karsztvizekből, valamint az agárdi szennyvíz tisztításából.

Reich Gyula szerint ezekkel a lépésekkel összesen akár 80-85 centiméterrel is emelhető a tó vízállása, amely tavaly szeptemberben mindössze 71 centiméter volt, jelenleg pedig 98 centiméter, ami 10 centiméterrel alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél.

Áder János köztársasági elnök szerint az új kormánynak első döntései között kell gondoskodnia a Velencei-tó vízpótlásának megoldásáról.

Alacsony vízszint a Velencei-tavon Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Elnöki tanóra Mi lesz veled Fertő tó? Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam