2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Biodiverzitás – a Föld természeti tőkéje

Hogyan függ össze a 6. kihalási hullám a pusztuló méhekkel és a levert fecskefészkekkel? Hogyan beszélgetnek a fák, és miért van szükségük a növényeknek túlélési stratégiára? A biológiai sokféleség nemzetközi napja alkalmából Áder János Czippán Katalinnal, fenntarthatóságot szolgáló oktatási és kommunikációs szakértővel beszélgetett.

Áder János volt köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában Czippán Katalinnal, a Zöld Föld című tankönyv egyik szerzőjével készített beszélgetésben kiemelte: a teremtett világ egészsége az emberektől függ, az emberek egészsége viszont a teremtett világ jólététől, ezért a biodiverzitás megőrzése nemcsak a természet és a teremtett világ megóvásáról, hanem az emberek életéről is szól.

A volt köztársasági elnök három tényezőre hívta fel a figyelmet, amellyel az ember a saját életfeltételeit szűkíti:

  • az utóbbi évek vegyszerhasználata miatt jelentősen csökkent a növényeket beporzó méhek és vadon élő rovarok száma;
  • az emberek a fák, erdők kivágásával jól működő rendszereket tesznek tönkre;
  • az elmúlt években a gyepek is károsodtak Magyarországon, pedig szénmegkötési, szénraktározási képességük vetekszik az erdőkével. Többek között ez is okozta, hogy elkezdődött a hatodik „kihalási hullám”, amely az előző öthöz képest sokkal gyorsabb ütemű.

Áder János felvetéseire reagálva Czippán Katalin hangsúlyozta: a Föld sokáig magától eltartotta az emberiséget, de a bolygó lakosságának növekedésével ez már nem lehetséges. Mivel az „ökológiai szolgáltatásokat” – például tiszta víz, tiszta levegő, növények beporzása – az emberek borították fel, nekik is kell azt visszafordítaniuk – emelte ki.

Az adásból bepillantást nyerhetünk a környezet megóvásáért és helyreállításáért folytatott küzdelem legfontosabb kulcskérdéseibe és dilemmáiba: a beporzók megsegítésétől kezdve a gombák szerepén és a vándorló madarak előtt álló kihívásokon át egészen az özönfajokból származó veszélyekig.

Fotó: Alexis Gonzalez/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam