2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész)

Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember már 2012-ben nyári tábort szervezett a teremtett világ megóvásáért viselt felelősségünkről. Akkor még kevesen foglalkoztak klímaszorongással, a tudományos világ szándékos vakságával vagy éppen a sokszor lusta emberi lélek „huncutkodásaival”. Áder János podcastjának friss adásában Pál Feri atyával beszélgetett.

A teremtett világ iránt érzett felelősségről és cselekvésről beszélgetett Pál Ferenc római katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel Áder János volt köztársasági elnök a Kék Bolygó című podcastjának legújabb adásában.

A korábbi államfő a kétrészes beszélgetés első adásában arról szólt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos tények nyilvánvalóak, a világ mégis rosszabb helyzetben van, mint közvetlenül a 2015-ös párizsi klímacsúcs után. Pál Ferenc rámutatott: az igazság ismerete önmagában nem hozza létre a változást.

Véleménye szerint ha azt akarjuk, hogy a cselekvés hatékony legyen, arról kell beszélni, miért nem jön létre a változás.

Az emberek nem akkor képesek a változásra, amikor az szükséges – tette hozzá –, hanem akkor, amikor a környezeti körülmények vagy a szenvedés mértéke ezt kikényszerítik. Azonban „ezt az időt nem várhatjuk ki” – jegyezte meg a klímaváltozásra utalva.

Ugyanakkor a „klímaszorongás” Pál Ferenc szerint egy romboló érzés, amely nem segíti a változást, ugyanis az aktív cselekvés ellen hat, ha csak „aggódunk” és „pesszimisták vagyunk” a jövőt illetően: a cselekvőképesség előmozdításáért enyhíteni kell a szorongást, mert az beszűkült tudati, gondolati és érzelmi állapotot hoz létre. 

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész) Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás:
Vissza
Hírfolyam