2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész)

Kütyü vagy okoseszköz? Tudatosan használjuk, vagy függünk tőle? Személyre szabjuk, vagy személytelenre szabnak bennünket általa? Ezernyi a kérdés a 21. század információs mókuskerekében… Áder János Pál Feri atyával igyekszik megfejteni a szellemi környezetszennyezés hátterét.

Áder János volt köztársasági elnök a szellemi környezetszennyezés, az információs túlterheltség és az okoseszközök veszélyeiről beszélgetett Pál Ferenc római katolikus pappal Kék Bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában.

Nem csak az a fontos, hogy óvjuk a vizet, a földet, az élőlényeket, legalább olyan fontos, hogy óvjuk saját magunk és gyermekeink jó szellemi kondícióját is – mondta a volt államfő a kétrészes beszélgetés második adásában.

A „Pálferi” néven mentálhigiénés segítőként is ismertté vált szakember szerint nem baj, hogy léteznek okoseszközök, ha az emberek képesek azokat okosan, eszközként használni.

Ezek az eszközök azonban elkezdték birtokba venni, használni az embereket, függőséget alakítanak ki bennük, mint az alkohol. S ahogy időbe telt, míg eljutottunk oda, hogy az alkoholizmus betegség, úgy, miután többé-kevésbé mindannyian függünk okoseszközeinktől, ezt sem szívesen ismerjük be, holott a függőség tüneteit mutatjuk. 

Fotó: filadendron/E+/Getty Images

Az emberi evolúció trükkje a túlélést segítő képességek megerősítése, ez történik az információérzékenység esetében is, ami egykor élet-halál kérdése volt, ezért agyunk élvezettel jutalmazza. De az evolúció nem készült fel az okoseszközökre, az általuk ránk zúdított információs áradatra. Az okoseszközök készítői pedig jobban tudják, hogy miként működünk, mint mi saját magunk, így „az evolúció vermébe estünk” – fejtette ki a katolikus pap.

Neked ajánljuk
Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) Kék Bolygó Podcast: Pálferi meg a huncutkodó énünk (1. rész) Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Kék Bolygó Podcast
Vissza
Hírfolyam