2019. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Miért nem gazdaságosak a városi farmok?

A lakosságnövekedés és az urbanizáció párhuzamos folyamatok, mindkettő egyre gyorsabb, előrejelzések alapján 2100-ban kb. 9 milliárd ember fog városokban élni. A hagyományos élelmiszerforrások kevésbé elegendők a szükségletek kielégítésére, új megoldásokat kell találni.

Mezőgazdaság 

Kézmentes Hektár, az Egyesült Királyság első autonóm gazdasága

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

Mezőgazdaság 

Ősi búza és bionapraforgó: Így lehet egy rossz talajból a legtöbbet kihozni (videó)

Az ősi gabonákat nem a kistermelőknél kell keresni, hanem több ezer hektáros nagygazdaságokban, ahol néhány száz hektárt foglalnak el. Jellemzően a tönköllyel foglalkoznak Magyarországon, hiszen ennek termőképessége közelíti a normál búzáét. Az agrarszektor.hu egy sokkal ősibb búzát is termesztő cégre bukkant. 

Mezőgazdaság 

Uniós elismerés a környezettudatos magyar kezdeményezésért

Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított Bioeast kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza-alapú gazdaság támogatásában.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás és a francia bor

A franciaországi INRA kutatói a Laccave projekt keretein belül 2012 óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait, illetve a szőlészet és borászat hosszú távú alkalmazkodási lehetőségeit. A  szőlőtermesztők már engedélyt kaptak külföldi fajták honosítására.

Mezőgazdaság 

LED-fények az európai mezőgazdaságban

Az újgenerációs LED-ek kiszorítják a hagyományos mezőgazdasági világítástechnikákat.

Mezőgazdaság 

Magyarországon a legnagyobb víztároló a termőtalaj (videó)

A klímaváltozás nemcsak dörömböl az ajtónkon, hanem már be is jött. Országjáró körúttal népszerűsíti a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) a víztakarékos gazdálkodás módjait, az aszály elleni védekezést.

Mezőgazdaság 

Robotok lesznek az első számú mezőgazdasági munkaerők

Erik Pekkeriet, a jövő mezőgazdaságát megalapozó holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatója szerint a szektorban 10-20 éven belül robotok végezhetik az összes ismétlődő munkát.

Mezőgazdaság 

Vidékességek 1. rész: Mezőgazdaság és természetvédelem (videó)

Mezőgazdaság és természetvédelem, ökológiai gazdálkodás, erdő- és gyepgazdálkodás, környezetkímélő talajerő-gazdálkodás, génmegőrzés, halastavak, sikeres falvak. Többek között erről szól a Vidékességek című, igen tartalmas és elgondolkodtató, 2013-ban indított ismeretterjesztő sorozat. Az egyes epizódokban a környezettel harmonizáló, szép gazdálkodási példákat, azok megvalósítási feltételeit és buktatóit is bemutatják az alkotók és a gazdálkodók.

Mezőgazdaság 

Új uniós szabályok a trágyák forgalomba hozatalára

Az Európai Unió új szabályokat fogadott el a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról az uniós piacon, amely biztosítani fogja, hogy csak magas szintű minőségi és biztonsági követelményeknek és szabványoknak megfelelő trágyákat lehessen az unióban szabadon értékesíteni.

Mezőgazdaság 

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

Mezőgazdaság 

Egy farm, ami tisztítja a tengert (videóval)

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Mezőgazdaság 

Jelentős változásra készül a hazai agrárium

Fordulat előtt áll a magyar zöldség-gyümölcs ágazat. Az InfoRádióban nyilatkozó agrárminiszter szerint újszerű eljárások nélkül nem lehet sikeres a hazai termelés, a XX. század technológiájával nem lehet a XXI. században sikeresnek lenni.

Mezőgazdaság 

Ízeket tesztelő robot optimalizál kínai ételeket

Mesterséges intelligencia teszteli kínai ételek ízeit. Az élelmiszergyártók elégedettek vele, mert olcsó és megbízható, gasztroszakértők szerint viszont séfek munkáját nem érdemes, nem lehet gépekkel szabványosítani. A programot a Jingsu Egyetem élelmiszer- és biológiai tervezéssel foglalkozó iskolája vezényelte le.

Mezőgazdaság 

Mennyibe kerül a függőleges mezőgazdaság?

A nagyvárosok vertikális farmjai a jelen és a közeljövő mezőgazdaságának leglátványosabb, legtrendibb jelenségei közé tartoznak. De mennyire kivitelezhetők és gazdaságosak ezek a függőleges kertek, milyen tényezők határozzák meg hatékony működésüket?

Mezőgazdaság 

Innováció Afrikából: csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben (videóval)

Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy afrikai kísérletben. Az építmény napenergiával, vegyszermentesen működik, és kis mennyiségű vizet igényel. 

Mezőgazdaság 

Digitális mezőgazdasági stratégiát dolgozott ki az egyik német tartomány

Az északi Schleswig-Holstein a német agrárium digitalizálásának zászlóshajója akar lenni. A stratégiát egy év alatt kidolgozták, és már bele is vágtak a megvalósításba.

szuperfarm.hu
Mezőgazdaság 

A világ vezető mezőgazdasági platformján dolgozik az IBM

A több mint 100 éves mezőgazdasági gyakorlattal rendelkező, a növényi tápanyagok piacán világelső norvég vegyipari cég, a Yara International az IBM-mel közösen dolgoz ki digitális platformot farmereknek.

Mezőgazdaság 

Forradalom a magyar krumpliföldeken: kánikulában is jól termő fajták jöhetnek

A gumóképzés ideális hőoptimuma nappal 21, éjjel 18 fok körül van, ezzel szemben Németországban is gyakori az ennél melegebb időjárás. Ezért az erlangeni egyetem kutatói egy olyan krumplit fejlesztettek ki, amelyik még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növeszt. Az éjszakai 27 fokos hőség sem állította le a növény tápanyag-raktározó funkcióját.

Mezőgazdaság 

Elkezdte termékei árusítását egy futurisztikus robotfarm

A közeljövő mezőgazdaságában sok-sok robot és mesterséges intelligencia fog dolgozni. Automatizálás és autonómia a kulcsszavak, de egyelőre pontosabb a félig automatizált kifejezés használata. Egy ilyen farm kezdte el termékei piaci árusítását. A kínálat egyelőre: saláta, bazsalikom és sóska.