2019. február 17., Donát
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Permetezőrobot sorozatgyártása kezdődik (videóval)

Önjáró automata gyümölcsfa-permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég. A pilóta nélküli permetezőrendszernek a Global Unmanned Spray System (GUSS) nevet adták, és idén megkezdik a sorozatgyártását. Érdemes az új találmányról készült videót is megtekinteni.

Mezőgazdaság 

Az adatokban rejlik a precíziós mezőgazdaság jövője

A precíziós mezőgazdaság lehetővé teszi az adatokon alapuló gyors döntéshozatalt. Minél előbb sikerül közös adatformátumot kidolgozni, annál hatékonyabb a munka.

Mezőgazdaság 

Szarvasmarha-takarmány a pálmaolaj mellőzésével

A Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem hároméves kutatás-fejlesztési programja során a kérődző állatok speciális emésztési mechanizmusának megfelelő takarmányt állít össze, egyebek mellett az elterjedt pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők kiváltására.

Mezőgazdaság 

Megmondja a gép, mekkora lesz a termés

Különleges képtechnológia segít a terméshozam előrejelzésében. A Ceres képalkotó technológia rendeltetése, hogy hónapokkal a betakarítás előtt előre jelezze a termést.

Mezőgazdaság 

A precíziós gazdálkodás gépesítési kérdései

Az elmúlt tíz évben Európában a precíziós mezőgazdaság jó tudományból jó gyakorlattá változott. 2016-ban Magyarországon 656 gazdaságból 45 folytatott precíziós gazdálkodást. A technológiai elemeket tekintve az automata kormányzás a legelterjedtebb. A kutatásokból egyértelműen kiderül, hogy tovább nőhet a digitális különbség a kis- és nagygazdaságok között.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Elektronikus gyomirtás (videóval)

A RootWave brit startup gyomok növekedését kontrolláló technológiát fejlesztett. Lényege, hogy villamos energiával, az áramot hővé alakítva, gyökerüknél pusztítja el a káros gazokat. Használatával kevesebb gyomirtó szerre lesz szükség.

Mezőgazdaság 

Kiterjesztett valóság tehenekkel

A holland Nedap fejlesztőcég a tejtermelő tehenészetekben szeretné egy lépéssel közelebb hozni a jövőt a „kiterjesztett valóság” (angol rövidítéssel: AR) meghonosításával. Az új technológia az élet egyre több területén találja meg alkalmazási lehetőségeit.

Mezőgazdaság 

Szeretik a tehenek a vakaró- és masszírozógépeket (videók)

Több országban vakarógépeket állítottak fel tehenészetekben. Az automata autómosók működéséhez hasonlóan üzemelő szerkezet játékként is örömet okoz, nyugodtabbakká válnak tőle a tehenek, ápoltabb lesz a szőrük, a spontán, hosszan tartó vakarástól pedig élénkül a vérkeringésük, ez a tejtermelésüket is javítja.

Mezőgazdaság 

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Mezőgazdaság 

Afrikai farmereknek segít az IBM

Az IBM Research és a Hello Tractor startup – amely Nigéria mellett Kenyában, Mozambikban, Szenegálban, Tanzániában és Bangladesen is nyújt szolgáltatásokat – mesterséges intelligenciával és blokklánc-technológiával vezérelt platformmal segítene afrikai farmereknek. Azon a kontinensen, ahol hatalmas megműveletlen földterületek vannak.

Mezőgazdaság 

Okosapp figyeli a mezőgazdasági gépek műszaki állapotát

Az ausztrál gazda, David Ricardo által fejlesztett, az App Store-ból és a Google Play-ből is beszerezhető Farm Service Manager okostelefonos és tabletes alkalmazás. Segíti a gazdákat és vállalkozókat a szerszámaikkal és a járműveikkel kapcsolatos szolgáltatások és karbantartási munkák kezelésében.

Mezőgazdaság 

Zöldségek az antarktiszi Édenből (videóval)

Csaknem három mázsa – talaj, napfény és növényvédő szerek nélkül termelt – zöldséget takarítottak be a Német Űrközpont (DLR) antarktiszi növényházában tavaly, a kísérleti program első évében. A kísérlet fontos ismereteket ad arról is, hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a jövőben a Holdra vagy esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

Mezőgazdaság 

Számítógépes modell jelzi előre, sikeres lesz-e a takarmánybúza

A texasi A&M AgriLife Kutatóközpont úttörő takarmánybúza-modellje komoly segítséget nyújthat a hűvösebb évszakok állati takarmányozását megoldó biomassza-termelésben rejlő lehetőségek kivizsgálására.

Mezőgazdaság 

Genetikai áttörés a mezőgazdaságban?

Az élet egyik alapfolyamata, a fotoszintézis évmilliárdokkal ezelőtt indult be a bolygón, ám a légköri körülmények sokat változtak azóta. Amerikai tudósok génmódosítással hatékonyabbá tették a kapcsolódó folyamatokat – biztosan kell hozzá egy évtized, de a kutatás olyan mezőgazdasági forradalomhoz vezethet, ami rengeteget javíthat a növekvő népesség élelmezésén.

Mezőgazdaság 

Csibebarát tojásokat dobtak piacra

A baromfiiparban régóta problémát jelentenek a kakasok. Berlinben a boltok polcaira került az a tojás, melynek termelése során nem kellett egyetlen kakascsibét sem leölni. A tojótyúkállományt ugyanis még tojáskorukban szelektálták, és a kakasokat rejtő tojásokat 9 napos korukban feldolgozták.

Mezőgazdaság 

A kivi, a füge, a datolyaszilva is megterem Magyarországon

Magyarországon található Európa legnagyobb egybefüggő fügeültetvénye, de megterem a kivi és a datolyaszilva is Zala megyében. Varga János autodidakta módon kezdte el 1992-ben a gyümölcsök termesztését. Ma már több vállalkozó és gazda is követi a példáját.

Mezőgazdaság 

„Hátizsákos” poszméhek drónok helyett

A drónok néhány év alatt berobbantak az agráriumba, ami ma már elképzelhetetlen ezen új technológia nélkül. De mi jöhet az ember nélküli légi jármű után? Egy amerikai kutatócsoport szerint a poszméhek, egy hátukra feltett szenzorral. 

Mezőgazdaság 

Furcsa módszer gyógyíthatná meg a földet

Európában több millió hektárnyi területet érint a talaj minőségromlása, ami az élelmiszer-termelés mellett az éghajlat szempontjából, a vidéki létben, valamint a biodiverzitás fenntartásában is fontos szerepet játszik. A talaj egy limitált természeti erőforrás, amelynek romlása Európában, így Magyarországon is probléma.

Mezőgazdaság 

Érdemes drónt vásárolni

Mason Lantrip, az egyesült államokbeli indianai gazda a Farm Journalnak elmondta: néhány éve vásárolt drónja a befektetés (gép, jogosítvány stb.) hússzorosát jövedelmezte mostanra.

Mezőgazdaság 

Egyre intenzívebb a drónhasználat Németországban

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a németországi mezőgazdasági üzemek 9 százaléka használ drónt, legyen szó a vadak védéséről, a földek és a növények állapotának méréséről, vagy a növényvédelemről.