2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Megnéztünk egy magyar körforgásos gazdaságot – állami támogatás nélkül aligha fejlődhetnek hasonlók

A körforgásos modell meghatározása nem egyszerű, de röviden úgy lehet leírni, hogy egyrészt jelentősen csökkenti a gazdasági folyamatok környezeti terhelését, és ezt többek között azzal éri el, hogy megpróbál olyan újfajta rendszereket létrehozni, amelyekben a köztes termékek vagy akár a hulladékok helyett (sokkal inkább) alapanyagok keletkeznek.

(Fotó: Németh Dániel)

g7.hu
Mezőgazdaság 

Többszörös hozamokat hozhat a napelemes mezőgazdaság

Napenergia nélkül biztosan nem termelhető elég zöldenergia a klímaváltozás lassításához. Igen ám, de hova tegyük a napelemeket? Amerikai kutatók szerint ha a termőföldek fölé tesszük, az a növényeknek, a napelemeknek és persze az embereknek is jó.

(Fotó: mfor.hu)

mfor.hu
Mezőgazdaság 

Dióhéjban a permakultúráról

A permakultúra lehetőséget kínál a fenntartható élelmiszer-termelésre, elkötelezett követői számára nem kevesebb, mint életfilozófia és hitvallás.

(Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó)

2020 augusztusában adták át a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban a két új robotizált termelő istállót. A tejelő állomány betelepítése óta is eltelt több mint 10 hónap, tehát rendelkezésre állnak adatok az összehasonlításhoz. Rövid riport Mezőhegyesről.

Mezőgazdaság 

A legeltetés mint védekezés

A biológiai sokféleség csökkenésének és a tájváltozásnak napjainkban a biológiai invázió az egyik legjelentősebb oka, a legeltetés azonban hatékony védelmet jelenthet az árterekben terjedő inváziós fásszárú fajok ellen – írja az ng.24.hu.

Mezőgazdaság 

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak. (Fotó: wikimedia.org)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat

2010 és 2020 között hazánkban az ökológiai területek nagysága csaknem két és félszeresére növekedett, így jelenleg mintegy 300 ezer hektáron folyik ilyen termelés.

Mezőgazdaság 

Megnyomták a start gombot – Űrtechnológiával digitalizálják a mezőgazdaságot

Szintet lépett a mezőgazdaság egy magyar fejlesztésnek köszönhetően: a földeken dolgozó high-tech agrárgépek ugyanis ezentúl még pontosabban „közlekedhetnek”. Az Európai Űrügynökség támogatásával elindult szolgáltatással most centiméter-pontosságúvá válik a műholdas helymeghatározás, hiszen valamennyi globális műholdas helymeghatározó rendszer jelei foghatók. (Fotó: pexels.com)

portfolio.hu
Mezőgazdaság 

Mire jó egy mezőgazdasági drón? (videóval)

Talán sokak számára misztikusnak tűnik a drónkérdés, de már ott kopogtat a hétköznapjainkban. Innovatív technológiáról van szó, az ABZ Drone Kft. négy éve folytat kísérleteket a mezőgazdasági hasznosítás területén. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Bokor Ádám)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Hogyan készítsük fel a szőlőt az extrém időjárásra és a gombás megbetegedésekre? (videó)

Minél kisebb ökológiai lábnyom, alternatív növényvédő technikák. Tudásátadás és gyakorlati tapasztalatok Alphaplant technológiával a Figula Pincészetben.

Mezőgazdaság 

Takarónövények az őszi kalászosok után (videós tanulmány)

A köztes növények használatát legegyszerűbben a nyáron lekerülő gabonafélék és repce után lehet elkezdeni: a tarlón megőrzött nedvesség segíti a kelést, és akár egy újabb őszi főnövényben gondolkodunk, akár egy tavaszi vetésben, elegendő idő áll a takarónövények nyújtotta előnyök kiaknázására, a keverékek kipróbálására.

Mezőgazdaság 

Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet

Egy holland tehénfarm a rotterdami kikötőbe, egy háromemeletes tengeri platformra költözött, hogy környezetbarátabb legyen. A tulajdonosok, Minke van Wingerden és férje, Peter célja, hogy csökkentsék a nyomást a holland földeken.

Mezőgazdaság 

Mikor vehetik át a robotok az emberek szerepét a mezőgazdaságban?

Ausztráliában olyan farmot hoznak létre, amelyet teljes mértékben emberi közreműködés nélkül szeretnének működtetni. Robotok alkalmazása a mezőgazdaságban már nem új keletű dolog, jelenleg is megtaláljuk őket a különböző szektorokban akár beporzó drónként, akár fejőrobotként. Ahhoz, hogy a robotok átvegyék az ember szerepét bizonyos munkafolyamatokban, nem kizárólag a technikának kell felzárkóznia. (Fotó: pexels.com)

szeretlekmagyarorszag.hu
Mezőgazdaság 

Ki bitet vet, bájtot arat

Automatizált nyomvonalkövetés, adatvezérelt, célzott műtrágya- és növényvédőszer-kijuttatás, szántóföldi drónok, a talaj fizikai és kémiai tulajdonságait érzékelő szenzorok, autonóm vezetés, felhőbe feltöltött és onnan lehívott adatok – nem sci-fi, csak néhány a mezőgazdaság digitalizációjának már használatban lévő vívmányai közül. (Fotó: JAN WOITAS/dpa Picture-Alliance via AFP )

qubit.hu
Mezőgazdaság 

Gyomirtó robotok (videókkal)

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a gazdálkodókra amiatt, hogy csökkentsék a gyomirtó szerek és más vegyszerek használatát. Ugyanakkor küzdenek az egyre ellenállóbb gazok számának növekedésével, ami további lendületet ad a gyomirtás új módszereinek kereséséhez.

Mezőgazdaság 

Ezért aprítsuk a komposztnak valót

A komposztálásnak több előnye van: megszabadulunk a hulladéktól, miközben hasznos anyag válik belőle. Komposztálni egy kert végi komposzthalmon is lehet, ám ha profi módon akarjuk e folyamatot irányítani, akkor érdemes megfontolni egy komposztkeret és egy aprítógép beszerzését. (Fotó: wikipedia.org)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Halak takarmányozása lárvákkal és rovarokkal (videóval)

A kelet-lengyelországi Muchocin kísérleti halgazdaságában tartott tokhalak étrendje lárvából és más rovarfehérjéből áll. A kísérlet célja, hogy az eddigieknél fenntarthatóbb fehérjeforrásokkal váltsák ki a halak szokásos takarmányát.

Mezőgazdaság 

Amikor a gazda szemét szoftverek élesítik

Hogy mi mindenre használhatók a drónok, ezek az okos és pontos „szemek” az agráriumban, arról saját szemünkkel is meggyőződhetünk a Bábolnai Gazdanapokon, szeptember 9–11-én.

(Fotó: ABZ Drone)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Pályázat, precíziós öntözés és öntözési közösségbe szerveződés segít az aszálykár elleni küzdelemben

A klímaváltozás okozta negatív hatásokhoz a mezőgazdaságban is igazodni kell, ennek része az öntözésfejlesztés. A versenyképesség fenntartásához nélkülözhetetlen lesz a termőföldek öntözése. Miért van az, hogy ha ennyire fontos a locsolás, Magyarországon az öntözött felület alig 2 százalékot tesz ki a művelt terület arányához viszonyítva? (Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva)

magro.hu
Mezőgazdaság 

Úszó kertekkel a víz tisztaságáért

Az úszó kertek rég a mezőgazdaság részét képezik azokban a közösségekben, amelyek nem rendelkeznek kellő mennyiségű földterülettel. A lebegő kertek az élelmiszer-termelésen túl más jótékony hatást is gyakorolnak – főleg a vízminőséget illetően.