2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Corteva Agriscience: a cél a fenntarthatóbb termelés

A Corteva Agriscience bejelentette az elkövetkezendő 10 évre szóló kötelezettségvállalásait a fenntarthatóság előmozdítására a globális élelmiszer-ellátási rendszer minden területén. A célkitűzések számos kezdeményezést tartalmaznak, kiterjednek a gazdálkodókra, a termőföldre, azokra a közösségekre, ahol az alkalmazottak és az ügyfelek élnek és dolgoznak, valamint a vállalat saját működésére is.

agroforum.hu
Mezőgazdaság 

Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat

Hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

Mezőgazdaság 

Válasz az afrikai túlnépesedésre: növénytermesztés a sivatagban (videóval)

A Nap energiája nemcsak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is. A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben és a GMO kiváltására állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms is.

Mezőgazdaság 

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Termelőtől a fogyasztóig – Gyökeres változásokat hozhatnak az EU új, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos tervei

Az EU környezetbarát mezőgazdasági, „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájának célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának 50 százalékos csökkentése. További cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.

Mezőgazdaság 

Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó)

A Hajós környékén élő biogazdálkodók összefogásával hívták életre az Őrjeg és szőlőhegyei Natúrparkot. Ez hazánk tizenhatodik különleges státuszú natúrparki területe, ahol a cél a természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzése, az ezeken alapuló jövedelmezőbb gazdálkodás, a fenntartható turizmus, valamint a szemléletformálás. Létrehozói abban bíznak, hogy lehet a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni.

Mezőgazdaság 

Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben

Az öntözésfejlesztés társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés; ez a termelés biztonságának és hatékonyságának alapja – hangzott el az első, az Agro-Harta Zrt. által megvalósított öntözéses mintaprogram avatóján a Bács-Kiskun megyei Hartán.

Mezőgazdaság 

Tehenek mikrobiomját manipulálnák a kevesebb metánkibocsátásért

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak. A szakemberek szerint a mikrobiom szabályozásával megakadályozható lenne, hogy a tehenek metánt, vagyis a globális felmelegedésért felelős egyik legfőbb üvegházhatású gázt bocsássanak ki.

Mezőgazdaság 

Fenntartható növényvédelmi stratégiák a kultúrnövények állandó védelme érdekében

Az utóbbi néhány évben a klímaváltozás hatásai gyorsan növekedtek. Ez befolyásolja a növénytermesztés összes lépcsőfokát, és rákényszeríti a gazdákat a változásra, alkalmazkodásra. Új megoldásokat kell keresniük, hogy a gazdaságukat gazdaságossá tegyék ökológiai szempontból is.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

10 szakértői tipp az önellátó, termékeny kertért

Egy termékeny kert kialakítása nem kis vállalkozás, hiszen akár hosszú évekbe is beletelhet, mire a talaj megfelelő minőségűvé érik növényeid alatt. Azonban ha folyamatosan, minden évben aktívan dolgozol ezen, kerted hozama egyre bőségesebbé válik majd, ráadásul egyre kevesebb gondod is lesz vele.

agraroldal.hu
Mezőgazdaság 

Hatalmas lehetőség van a városi növénytermesztésben

A nagyvárosok kertjeinek és zöldterületeinek 10 százalékán elég zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, hogy a lakosság 15 százalékának fedezzék a napi ajánlott fogyasztását.

Mezőgazdaság 

Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi!

Már elkezdődött az évtized, amely felforgatja a világ mezőgazdaságát. Bombasztikus analógiával élve: olyasmi készülődik, mint amit Elon Musk és a Tesla tett az autógyártással. Persze míg az autózás százharmincvalahány évre tekinthet vissza, a mezőgazdaság történetét tízezer éves léptékben mérjük, meg hát működő elektromos autót gyártani ezerszer kisebb kihívás, mint elismerést aratni a laboratóriumban tenyésztett őssejtfasírt pompás zamatával.

Mezőgazdaság 

Helyspecifikussá kell tenni a növényvédelmet

A klímaváltozás, a szélsőséges időjárás hatására újabb és újabb kórokozók, kártevők jelennek meg, vagy okoznak nagy gazdasági kárt olyanok is, melyek már korábban is jelen voltak. Az Európai Unióban évente 15-20 új károsítót jegyeznek fel. Így kerültek be e jegyzékbe a fitoplazmákat terjesztő kabócák is.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Talajtan biogazdálkodóknak I.

A Talajtan biogazdálkodóknak I. című kiadványban az ökológiai gazdálkodás előírásairól, az azoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási lehetőségekről, valamint a leggyakrabban termesztett szántóföldi növények agrotechnikájáról olvashatnak, mely iránymutatást is megfogalmaz a növényvédelmi alapintézkedésekre.

Mezőgazdaság 

Sivatagba zöldellő gazdaságot

Gránit, homokkő és vörös homok uralja a Hold-völgyet. Míg a szem ellát, magas sziklák, szűk szurdokok, barlangok és földcsuszamlások váltakoznak 720 négyzetkilométeren Jordánia déli részén, közel Szaúd-Arábia határához. Ennek ellenére itt található Jordánia legnagyobb farmja, a Rum Farm, ami 1986-ban jött létre a Wadi Rum-sivatag közepén, közel 2000 hektáron.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Egy „forradalmi” növény: a papiruszsás

Egy növény, amelyre egy egész birodalmat alapítottak. Egy növény, amely forradalmasította az írást, és megteremtette az adminisztrációt, a bürokráciát. Egy növény, amely megtöltötte a világ legősibb könyvtárát. Ismerjük meg a papiruszt, az ókori Egyiptom legfontosabb növényét.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Spórolj minden évben rengeteget – Hozz létre pincekertet!

Az utóbbi időben egyre többekben felmerül az önellátó életmód iránti igény. Az önellátás jegyében az emberek próbálják minél inkább saját kertjükben megtermelni családjuk betevőjét, hogy minél kevesebbszer kelljen a bolti zöldségekhez, gyümölcsökhöz és egyéb élelmiszerekhez nyúlniuk. Akár télire szeretnél betárazni magadnak, akár egy világjárvány következményeitől tartasz, egy pincekert pontosan erre ad lehetőséget. Szélesi Ferenc főkertész írása.

Mezőgazdaság 

A biogazdálkodás fortélyai

Nem csak a vegyszerek szinte teljes kiiktatásától lesz bio egy gazdaság, hanem attól, hogy ellenőrzött körülmények között gazdálkodunk. Persze az előírások betartása mellett fontos, hogy valóban képviseljük mindazt, ami a biokertészkedést jelenti. Vagyis ügyelni kell az ökológiai egyensúlyra, a biológiai sokféleség fennmaradására. Ezt teszi a magyar–angol Ware házaspár is.

Mezőgazdaság 

Engedélyt kapott az első, poszméhekkel kijuttatható biológiai gombaölő szer

A kanadai Bee Vectoring Technology cég kapott engedélyt az USA környezetvédelmi hatóságától egy területfoglaló gombafaj, a Clonostachys rosea CR-7 törzsének használatára. A gomba szaporítóanyagát poszméhek szállítják a virágokra. Poszméheket már régóta tenyésztenek és használnak a növényházi termesztésben. 

Mezőgazdaság 

Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható

A kertészeti kártevők és növényi betegségek diagnosztizálása hamarosan ugyanolyan egyszerű lehet, mint a mobiltelefonnal történő fényképezés a mesterséges intelligencia (AI) egyik új alkalmazási területének köszönhetően.