2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Az öntözéssel párhuzamosan művelt precíziós mezőgazdálkodás orvosolhatja a klímaváltozás negatív hatásait

Öntözés helyett nedvességgazdálkodásra, agrárdigitalizáció helyett első lépésben precíz gazdálkodásra van szükség a klímaváltozás következtében egyre nehezebb helyzetbe kerülő magyar agráriumban – hangzott el kedden a Holland Királyság magyarországi nagykövetsége és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület közös online rendezvényén.

qubit.hu
Mezőgazdaság 

Bionövényvédő-szerek helye a hagyományos termesztésben

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Jeff Bezos is támogatja Amerika legjobban finanszírozott vertikális farmját

A vertikális farmok azért létezhetnek, mert általuk környezeti károk nélkül is elérhető a magasabb terméshozam. A Plenty esetében ez hektáronként négyszázszor több élelmiszert jelent a hagyományos gazdálkodáshoz képest.

raketa.hu
Mezőgazdaság 

Új helyettesítők a halliszt és a szójadara kiváltására

Rovarliszt felhasználásának lehetősége a gazdasági állatok takarmányo­zásában egyre gyakrabban merül fel mint alternatív fehérjeforrás. Az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson

Kate Rubins, a NASA űrhajósa betakarította az első retkeket, amelyeket a Plant Habitat-02 kísérlet részeként, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén termesztettek. A kísérlet része az űrben történő élelmiszer-termelésnek, amelynek célja, hogy a folyamatos küldetések során a személyzetet friss élelemmel is el tudják látni.

Mezőgazdaság 

Megújhodó tisztesfűméz biodiverzitási gócokból?

Valaha a tarlóvirág vagy – ahogyan sokan ismerik – tarló tisztesfű (Stachys annua) nektárjából készült a Kápát-medence unikális tarlóméze. Sajnos az iparszerű mezőgazdasági termelés eltüntette a szántóinkat aratás után bőségesen ellepő méhlegelőket.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Magyar Mezőgazdaság 4.0 – nem egy számítógépes játék

Mérföldkőhöz érkezett a magyar agrárium digitalizációja Magyarország Digitális Agrár Stratégiája (DAS) intézkedési tervének elfogadásával. A hazai agrárgazdaság eddigi legnagyobb digitális fejlesztési programja elindult – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

agraragazat.hu
Mezőgazdaság 

Az államtól kapott földön gazdálkodnak marokkói fiatalok

A marokkói mezőgazdasági fejlesztési ügynökség és az agrárminisztérium támogatásával a Dakhla Oued Eddahab régióban felépült üvegházban hajtat cseresznyeparadicsomot egy 15 fiatalból álló csapat. Bár nem ők az elsők, akiknek ez sikerült, hiszen már több nagy kertész üzemeltet üvegházat a dél-marokkói sivatagban, a dolog különlegessége az, hogy erre állami földeket kaptak.

Mezőgazdaság 

Együtt teszi okosabbá a mezőgazdaságot a Bosch és a BASF

Az új vállalat, melynek tulajdonjogát az érintettek fele-fele arányban birtokolják, kölni székhellyel indul 2021 első negyedévében. Az üzletbe a Bosch hardver- és szoftvermegoldásokkal, valamint a szántóföldi növények termesztésével kapcsolatos tervezési és döntéshozatali megoldásokkal száll be.

Mezőgazdaság 

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével. A növénytermesztés megjelenésével a gyűjtögető, halászó-vadászó életmód háttérbe szorult, és kezdetét vette az egyre inkább földhöz kötött tevékenység, az első mezőgazdasági forradalom. Ez az átállás legjobb ismereteink szerint Kr.e. 9500–8500 tájékán kezdődött, Délkelet-Törökország térségében, a Földközi-tenger keleti partvidékén és a mai Irán nyugati részében.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Az agrárerdészet hazai jó példája: a Valaha Tanya

Bár Magyarországon még mindig „gyerekcipőben jár” az agrárerdészet újrafelfedezése, azért akad már itthon is néhány jó gyakorlat, amely megmutatja, hogy érdemes ebbe a „kalandba” belevágni. A Valaha Tanya is egy ilyen követendő példa.

nak.hu
Mezőgazdaság 

Bioreaktorban készül majd a tej?

Nos, eddig csak arról hallottunk, hogy a tejet helyettesíteni akarják mindenféle növényi alapanyagokból készült italokkal. Most azonban egy szingapúri startupcsapat saját maguk által valódinak nevezett tejet készül gyártani emlőssejtek által.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Klímaváltozás és állattudományok

Az agrárium és a klímaváltozás kölcsönhatásában az ágazat szereplői kétfrontos háborúra kényszerülnek: egyszerre kell védekezniük a klímaváltozásért a mezőgazdaságot okoló támadásokkal szemben, és alkalmazkodniuk a termelési körülmények változásához.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Új eljárással tudják kimutatni a mézben lévő rovarirtó szert

A házi méhekre veszélyes egyik gyakori rovarirtó szer mézben való kimutatására fejlesztettek ki egyszerű és hatékony módszert kanadai kutatók. A Waterloo Egyetem szakemberei egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát dolgoztak ki, amely kivonja a piretroidokat a mézből.

Mezőgazdaság 

Robotokkal űzik el a medvéket a gazdaságoktól Japánban (videóval)

Japánban is komoly problémákat okoznak a medvék a gazdák számára. Takikava kormányzata megelégelve a dolgot, új megoldást keresve, robotokkal lép fel a medvék ellen, melyek állítólag sikeresen elriasztják a szőrös betolakodókat.

Mezőgazdaság 

Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)

Különleges lápvidék terül el a kelet-kínai Csiangszu tartományban fekvő Szucsian városának közelében: a Hungcö-tavi lápvidéken idomított kormonárok fogják a halakat. A terület több százezer vándormadárnak nyújt biztonságos téli lakóhelyet, a környékén pedig halgazdaság működik mesterséges tavakkal, amelyekben rákot is tenyésztenek.

Mezőgazdaság 

Már „készülnek” a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek

Lassan a csapból is az a figyelmeztetés folyik, hogy ha szeretnénk életben maradni, miközben a bolygó folyamatosan melegszik, akkor a haszonállatoknak, valamint az állattartásnak is alkalmazkodnia kell a klímaváltozáshoz. Egyes tudósok úgy gondolják, hogy génszerkesztéssel felgyorsítható ez a folyamat.

raketa.hu
Mezőgazdaság 

Őszi kerti mulcsolás (videó)

A mulcsolás, azaz a talajtakarás régi kertművelési módszer, általában a fűnyíráskor levágott fűnyesedék, fakéreg, felaprított faágak, levelek vagy szalma felhasználásával.

Mezőgazdaság 

Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel

A holland kormány hosszú távú programot dolgozott ki azzal a céllal, hogy a legnagyobb nitrátszennyező gazdaságok felhagyjanak a tevékenységükkel. Első körben a Natura 2000 területek közelében fekvő gazdaságok vehetnek részt a programban, később az állattartók szélesebb köre előtt nyílik meg a lehetőség.

Mezőgazdaság 

A génszerkesztés is kimutatható – A GMO-vita legújabb fejezete

Habár az Európai Bíróság két éve úgy határozott, hogy a génszerkesztéssel előállított haszonnövények is a genetikailag módosított szervezetekre (GMO) vonatkozó szabályozás alá esnek, a GMO és a génszerkesztés mezőgazdasági alkalmazása körüli vita időről időre újra fellángol.

agrotrend.hu