2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Íme az EU új biogazdasági stratégiája!

Az Európai Bizottság által kidolgozott új biogazdasági stratégia célja a megújuló erőforrások fenntartható használatának javítása és fokozása az éghajlatváltozás kihívásainak kezelése, valamint a fenntartható fejlődés érdekében.

Mezőgazdaság 

Jön a magyar kivi és füge

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál. A tervek szerint már jövő évben beadhatják támogatási kérelmüket azok a gazdák, akik kivi- és fügetermesztésre adják a fejüket.

Mezőgazdaság 

A flexitáriánus étrend menthet meg a klímaváltozástól

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

Mezőgazdaság 

Arcfelismeréssel védik a halak egészségét

A lazacok sem menekülhetnek a mindenütt jelen lévő megfigyelőtechnológiák elől. Hamarosan arcfelismeréssel azonosítják őket, a rendszer időben észleli a betegségekre utaló változásokat. Járványok, komoly veszteségek előzhetők meg így.

Mezőgazdaság 

Okosfalvakban a jövő?

Az EU reményei szerint az okosfalvak-szemlélet segíthet megállítani a vidék elöregedését és ezzel együtt az elvándorlást, illetve javíthatja a falvak szolgáltatásainak színvonalát, valamint újraértelmezheti a vidékfejlesztést.

Mezőgazdaság 

Kihalnak a méhek? Csinálunk helyettük robotokat...

A klímaváltozás jobban fenyegeti a méheket, mint eddig bármikor, ezért holland kutatók robotméheket fejlesztenek. Nem lemásolni akarják a méheket, hanem tanulni tőlük. (Videó a repülésről.)

Mezőgazdaság 

Agrárerdészettel az éghajlatváltozás ellen

Ha a művelhető földterület egy elhanyagolható részéért cserébe mintegy 20 százalékkal növelhető a termelékenység, az kecsegtető lehetőség. Az eredmények meggyőzők. Az agrárerdészettel, a fás növényzettel borított területeken folytatott mezőgazdasági tevékenységgel mindez lehetséges – ráadásul a klímaváltozás hatásainak megfékezésében is segít.

Mezőgazdaság 

Hektáronként akár 100 dollár pluszjövelmet is jelenthet az adattechnológia

A számítógépes és mobiltelefonos alkalmazások, illetve az adattudomány megváltoztatja a mezőgazdasági munkát. Egy illinoisi farmer példája jól szemlélteti, hogy szakszerű használatukkal komoly profit érhető el.

Mezőgazdaság 

A drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre?

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely azonban szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára. A gazdálkodók bíznak benne, hogy az új technológia a fiatalok számára is vonzóvá teheti az ágazatot.

Mezőgazdaság 

Fenntartható vízhasználat az aszálymonitoring-rendszernek köszönhetően

Az éghajlatváltozás egyik hatása, hogy az aszály és a vízhiány évente több milliárd forint kárt okoz Magyarországon, jóval többet, mint a belvíz vagy az árvíz. Éppen emiatt tekinthető nagy áttörésnek az aszálymonitoring-rendszer, amely sokat segíthet a fenntartható vízhasználatban. 

Mezőgazdaság 

Megfigyelik Magyarország felszínét az űrből

Hétmilliárd forintból jövő év végére épülhet ki az a földmegfigyelési információs rendszer, amelynek keretében elsőként a közigazgatási szervek 72 órán belül hozzáférhetnek műholdfelvételekhez. A földmegfigyelés a katasztrófavédelmet, a meteorológiát, a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást is segítheti.

Mezőgazdaság 

Talajtesztelő műszert fejleszt az IBM

Az IBM bemutatta gazdáknak fejlesztett talajtesztelő műszere, az AgroPad prototípusát. A névjegykártya méretű papíreszköz egyik oldalára vízcseppet vagy pici talajdarabot teszünk, míg a másik oldalon a minta tápanyagait megjelenítő körök találhatók.

Mezőgazdaság 

Dombóvári farm lett Magyarország legszebb birtoka

Egy megújuló energiaforrásokat használó dombóvári gazdaság, az Agrár-Béta Kft. nyerte el az idén másodszor meghirdetett Magyarország legszebb birtoka díjat. 

Mezőgazdaság 

Édes paprikát szed a környezetbarát robot

Hamarosan újabb növény, az édes paprika melegházi betakarítását is robotok végezhetik. Egy európai uniós projekt keretében fejlesztett automatizált rendszer néhány éven belül kerülhet a boltokba.

Mezőgazdaság 

3D-nyomtatás a mezőgazdaságban

Napjaink egyik legdivatosabb technológiáját, a fogyasztói világ után az ipart is meghódító 3D-nyomtatást egyre gyakrabban alkalmazzák a mezőgazdaságban. Burmától Kanadáig, Olaszországtól Togóig változatos ötletek valósulnak meg a segítségével.

Mezőgazdaság 

Túlfogyasztás és hiány: digitalizációs kényszerben a mezőgazdaság

A gazdálkodók nyitottak az innovációkra, amelyek hozzásegítik őket a komolyabb terméshez és bevételhez, anélkül, hogy az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülne – mondta Liam Condon, a Bayer igazgatósági tagja, a Crop Science elnöke a társaság által szervezett Future of Farming Dialogue konferencián.

Mezőgazdaság 

Gép mondja meg, hogy mekkora károkat okoz a mezőgazdaságnak egy hurrikán

Természeti katasztrófák utáni károkat mér fel a Floridai Egyetem új rendszere. A fejlesztők ügyeltek, hogy megoldásuk a lehető legtöbb számítási eszközön működjön. Mivel pontos és gyors, komoly jövőt jósolnak neki.

Mezőgazdaság 

Gyomokra és növényi betegségekre következtet az MI

A mesterséges intelligencia egyik új mezőgazdasági alkalmazása a német BASF által piacra dobott, gyomokat és növényi betegségeket 90 százalék feletti pontossággal azonosító app.

Mezőgazdaság 

Kertészkedés a tenger alatt (videóval)

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet szerint jelenleg a Föld földterületének mintegy 11 százaléka (13,4 milliárd hektár) használatos a növénytermesztésben. A víz alatti gazdálkodás lehet az egyik megoldás a világ élelmezési hiányának felszámolására. A koncepciót az olaszországi Ocean Reef Group dolgozta ki legújabb kutatási projektje keretében.

Mezőgazdaság 

Farmok hatékonyabb működtetésében segít egy új szoftvercsomag

A mai gazdáknak egyre több kihívással kell szembesülniük: jobb minőségű termés, változó árak, időjárási viszonyok stb. Elsősorban persze a gazdaságukat kell hatékonyan irányítaniuk.