2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. Vagyis a gazdák úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Mezőgazdaság 

Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága

Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert az évszázad közepére elérheti a 10 milliárdot a világ népessége, miközben a szántóterület 40 százalékkal, az ivóvízkészlet pedig 30 százalékkal csökken.

Mezőgazdaság 

Talaj nélküli zöldségtermesztés: nem mindenki lelkesedik az ötletért

A LettUs Grow új technológiai cég komoly támogatást kapott a Bristoli Egyetemtől, hogy a talaj nélküli növénytermesztéshez szükséges tápanyagspray-t hozzon létre. Az aeroponiás technológiai vállalkozásnak a kis, beltéri, vertikális gazdaságában úgy termesztenek zöldségeket, hogy a tápanyagokat közvetlenül  a növények gyökérzetéhez irányítják.

Mezőgazdaság 

Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő

A világ legnagyobb elektronikai expóján, a CES-en január elején az egyik legérdekesebb bemutatott termék az LG Electronics beltéri növénytermesztő készüléke volt. A berendezés az egyre népszerűbbé váló városi kertészkedés híveinek kíván alternatívát nyújtani a már ismert balkon, körfolyosó vagy tetőterasz helyett.

Mezőgazdaság 

Újrahasznosított szennyvízzel öntözött erdő áll az egyiptomi sivatag közepén

Az elsivatagosodás szerte a világon aggasztja a tudósokat immár egy évtizede, de Egyiptomban különösen jelentős problémának számít, hiszen az ország területének 96 százalékát borítja sivatag.

Mezőgazdaság 

A szántóföldtől az asztalig: egyre hangosabban kopogtat a jövő mezőgazdasága

Magyarországon a szántó csaknem negyedén már alkalmaznak valamilyen elemet a precíziós mezőgazdaság (PM) területéről. A Naplónak Dr. Tamás János, a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetője beszélt a PM hazai helyzetéről.

Mezőgazdaság 

Génmutációval új növényt kísérleteztek ki: ez segíthet a városi gazdaságon?

Mivel az éghajlatváltozás rendkívüli módon befolyásolja a növénytermesztést és ezzel együtt az élelmiszer-ellátást is, a kutatók folyamatosan innovatív módszerekkel próbálkoznak, hogy igazodni tudjanak a környezeti változásokhoz. Most egy olyan paradicsomfajtát fejlesztettek ki, ami nagyon kis területen is képes megélni, ráadásul apró kis bokrokban terem.

Mezőgazdaság 

Élénkülhetnek az öntözési beruházások

A szélsőséges időjárás ellenére tavaly az utolsó pillanatban érkezett csapadék megmentette a növénytermesztést, és az afrikai sertéspestis – paradox módon – jó lehetőséget teremt a sertéstartásnak. Interjú Feldman Zsolttal.

Mezőgazdaság 

A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek

Elkezdődött a nyílt vita a génszerkesztésről Európában. Megjelent egy szokatlan retorikai elem a témában, ez pedig éppen a zöldebb környezet ígérete a technika révén.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás lehetővé teszi a kukorica- és szójatermesztést Szibériában

Az Orosz Tudományos Akadémia Krasznojarszki Kutató Intézetének munkatársai a klímaváltozás lehetséges következményeit tanulmányozva megállapították, hogy akár az évszázad közepére Szibéria bizonyos körzeteiben lehetővé válhat a kukorica és a szója korai fajtáinak termesztése.

Mezőgazdaság 

Hidegtűrő brazil almafajták érkeznek Európába

A francia International Fruit Obtention (IFO) és az olasz Rivoira szervezetek közötti együttműködés teszi lehetővé egy új, hidegtűrő brazil almafajta termelését és értékesítését Európában.

Mezőgazdaság 

Új komplex talajkezelési technológia segíthet az aszály leküzdésében

A mezőgazdaságot is érintő klímaváltozás egyik legnagyobb kihívásának, az aszálynak a leküzdését segítheti egy új hazai komplex talajkezelési technológia, három magyar mikrobiológiai készítmény együttes használatával.

Mezőgazdaság 

Ceglédi kajszifajták a modern termelők és feldolgozóipar, illetve a tudatos vásárlók elvárásai szerint

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézetének jogelődjeit 1949-ben és 1950-ben alapították, így 2020-ban lesz 70 éves az intézet, és ezzel együtt a ceglédi kajszikutatás. A munkát Nyujtó Ferenc irányításával kezdték a Kárpát-medencében található tájfajták, helyi változatok összegyűjtésével.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Az Európai Parlament szigorítaná a méhek védelmét

A méhek és más beporzók védelmének szigorúbb szabályozását kérte az Európai Parlament szerdán az Európai Bizottságtól. A Strasbourgban elfogadott állásfoglalás célzottabb intézkedéseket kér annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a beporzó rovarok számának drasztikus csökkenését.

Mezőgazdaság 

Ökológiai vetőmag munkacsoport alakult

Az ÖMKi szervezésében megkezdte működését az ökológiai vetőmag munkacsoport. Elsődleges célja, hogy élénkítse az ökológiai vetőmagok hazai használatát, és megtegye az első lépéseket annak érdekében, hogy az ökológiai vetőmagok megfelelő fajtaválasztékban álljanak a gazdálkodók rendelkezésére.

Mezőgazdaság 

Indiana Jones módjára gyűjtötték tudósok haszonnövények vadon élő rokonainak magjait

Tudósok haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain. Szerintük a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Mezőgazdaság 

Növényi fehérjék értéknövelése francia módra

A nyersanyagpiaci trendeket, az úgynevezett makrotáp­anyagok – a táplálkozásunk 95 százalékát kitevő zsírok, szénhidrátok és fehérjék – piaci árait megnézve megfigyelhető, hogy az elmúlt 15 évben a szénhidrátok ára stabil volt, vagy enyhe növekedést mutatott, bár jelentős áringadozásokkal.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

A felhőből érkező adatok alapján szántanak és vetnek

Az ide évre tervezett talajszkenneléssel végeztek, a menedzsmentzónák kialakítása 2020-ban fejeződik be, és addigra elkészülnek a vetésmélységet, illetve a tőszámot vizsgáló fajtakísérletek is. Mezőhegyesen a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a teljes vetésterületén precíziós növénytermesztésre készül.

Mezőgazdaság 

Már okosabbak nálunk? Mesterséges intelligencia a biofarmokon

Kiváltható-e az emberi munkaerő precíziós, önvezérelt gépekkel a magyar biogazdaságokban? Van-e létjogosultságuk a robotoknak a biogazdálkodásban, amelynek leglényegesebb eleme maga az ember? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Mezőgazdaság 

Szigorú szabályokat vezetnek be a cseh agráriumban a biodiverzitás védelmében

2021-től Csehországban tilos lesz a 30 hektárnál nagyobb összefüggő területen a „nagyüzemi” mezőgazdasági növénytermesztés. Szerintük többek között az szól a nagygazdaságok ellen, hogy az ilyen területeken csökken a biodiverzitás, és a tapasztalataik azt mutatják, hogy az aszály valószínűsége is sokkal nagyobb.