2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Hogy lesz itt ökoforradalom? A HetiVálasz vendége Rodics Katalin kutató-biológus

A Válasz Online 66. podcastja a Greenpeace által szervezett online nemzetközi konferenciával foglalkozik, melyen a világ legrangosabb agráregyetemeinek előadói mutatták be az agrár-felsőoktatás új irányait. Magyarországon a közelmúltban jött létre Gödöllőn a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, amelynek célja, hogy Európa egyik legjobb intézménye legyen.

valaszonline.hu
Mezőgazdaság 

Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen?

Az áradások sújtotta, emellett növekvő tengerszinttel számoló Banglades valószínűleg megoldást talált a klímaváltozás okozta következményekre. Az ország tradicionális úszó gazdaságai más területeknek is példát mutathatnak, hogyan kell a mezőgazdaságnak hatékonyan megküzdenie a változásokkal.

Mezőgazdaság 

Szuperbúzát nemesítenek vadfajok bevonásával magyar kutatók

Az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Mezőgazdasági Intézetének munkatársai közel 10 éve dolgoznak rostanyagban gazdagított gabonafélék nemesítéssel történő előállításán.

qubit.hu
Mezőgazdaság 

Ha magja volt, elültettem

„Azzá leszel, amit eszel.” Kondics László, a KO-VA Kenderporta megálmodója és alapítója ezt a szállóigét választotta családi gazdaságuk mottójául. Komolyan is veszik. Azért haladnak ezen a vonalon, mert szerintük mindenkinek ugyanannyi esélyt és lehetőséget kell adni, hogy rátalálhasson az egészséges ételekre és termékekre, mint a művi úton előállított társaikra.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Mérgezett Föld – Kétezer éve rosszul műveljük a földünket?

Miért mérgezett a Föld, mi az oka a rohamos talajpusztulásnak? Tényleg kétezer éve rosszul műveljük a területeinket? Nézzünk a lábunk alá, túrjunk a talajba, és derítsük ki, hogyan is működik.

Filmdzsungel Stúdió
Mezőgazdaság 

Egyre többen termesztenek itthon fügét vagy kivit

Exkluzív szakértői beszélgetést tartott a Mathias Corvinus Collegium és a Klímapolitikai Intézet az éghajlatváltozás magyar mezőgazdaságra, szőlőtermesztésre és borkultúrára gyakorolt hatásáról. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, ennek jelei az agráriumban és a borászati ágazatban is láthatók, de a szakma készül a kihívásokra.

novekedes.hu
Mezőgazdaság 

Fagy? Aszály? – Előrejelzés lakossági segítséggel a haszonnövények védelmére

Az Osztrák Meteorológia Szolgálat, a ZAMG arra kéri a lakosságot, hogy ingyenes okostelefonos alkalmazása, a ZAMG Naturkalender segítségével küldjék el a növények fejlődési ciklusával kapcsolatos megfigyeléseiket. Írják meg és fotózzák le, ha például kibontotta virágait a kerti sárgabarackfa, vagy egy kiránduláson lombosodó bodzabokrot látnak.

Mezőgazdaság 

Aprómagtermelőké a jövő (1.)

A vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság jelentős és nagy hagyományokkal rendelkező ágazata. Magyarország a világ és Európa vetőmagtermelésében és -kereskedelmében betöltött jelentős szerepét jól szemlélteti az az adat, hogy a 2000–2010 közötti időszakban a nemzetközi vetőmag-kereskedelemben az OECD-rendszerű vetőmag-minősítés mennyiségi összesítésében Franciaország mögött a második helyet értük el.

agroforum.hu
Mezőgazdaság 

„Kecskekisokos” kezdőknek és haladóknak

Egyre szélesebb körben terjed az a vágy – s erre a Covid-időszak tapasztalata csak rásegített –, hogy minél több egészséges élelmiszert állítsunk elő és fogyasszunk, akár szűkebb családi körben, akár a tágabb környezetünket is ellátva a felesleggel, ezért a kecsketartás jelentősége is megnőtt.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Ökokertünk felkészítése a tavaszra: metszés és lemosó permetezés (videó)

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) rendszeresen megosztja Zsigó György aktuális növényvédelmi felhívásait, amelyekben munkatársaikkal közösen adnak gyakorlati tanácsokat a hatékony, vegyszermentes kertészkedéshez. Zsigó György okleveles agrármérnök és növényvédő mérnök, 2015-ben ő lett az Az Év Agrárembere díj győztese.

Mezőgazdaság 

Már a boltokban az első automatizált mezőgazdasági robot (videókkal)

Az Élő Bolygónk is többször beszámolt már különböző, fejlesztés alatt álló mezőgazdasági robotokról, de íme az első, amelyet ténylegesen használnak, és kereskedelmi forgalomba is került.

Mezőgazdaság 

Szennyvíziszapból talajjavító anyag

A komposztálás arra is alkalmas, hogy egy veszélyes hulladéknak minősülő anyagból hasznos talajjavító készüljön. Többek közt a szennyvíziszapkomposzt készítéséről, minőségéről és felhasználásáról esett szó az Ömki online rendezvényén, ami a Best for Soil programhoz kapcsolódva a komposztálást járta körül.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Mezőgazdaság 4.0

A világ népesedésének folyamatos növekedése próbatétel elé állítja a mezőgazdaságot. A kihívásokra a digitalizáció adhat választ: a terméshozamok és a hatékonyság biztosításának egyetlen módja a fejlett technológiák és gépek alkalmazása, hiszen a megművelhető területek nagysága nem változik.

Mezőgazdaság 

Megoldást találtak az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sáskajárására

Az előrejelzések szerint 2050-re Kelet-Afrika népessége megduplázódik, így a hús iránti kereslet is növekedni fog, a sáska pedig kiváló minőségű, megfizethető mezőgazdasági alapanyag lehet a jövő élelmiszer-termelésében és a haszonállatok takarmányozásában. Ez a kérdés különös fényben tűnik fel most, amikor a régió életét hosszú idő óta pusztító óriás sáskák vonulása keseríti meg.

origo.hu
Mezőgazdaság 

Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld

Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Ám mintha megfeledkeztünk volna legfontosabb termelőeszközünkről, a talajról. Ha a talajélet elpusztul a különböző stresszhatások miatt, termőképtelenné válik a föld. 

Mezőgazdaság 

A Nagy Zöld Fal dzsungeltervként elbukott, de szavannaként él (videóval)

A Nagy Zöld Fal nem véletlenül kapott akkora érdeklődést: megtudhatjuk általa, hogy van-e értelme az erdősítésnek, van-e gyakorlati haszna annak, ha igyekszünk növények telepítésével megállítani a klímaváltozást. Nos, a projekt nem valósul meg, ám ez mégis fantasztikus hír.

Mezőgazdaság 

Egy fiatal állattenyésztő története

Igazán élménydús munkát tudhat magáénak Buchmüller György. Állatokkal foglalkozik, olyan munkával, amelytől sokan idegenkednek manapság.

szeretemamezogazdasagot.hu
Mezőgazdaság 

Nemcsak finomat adnak, hanem egészségeset is

A ciszterci rendnél alapítása óta nagy hagyománya van a mezőgazdaságnak és a korszerű agrártechnológia alkalmazásának. Az új gyümölcsfeldolgozó teljes mértékben illeszkedik a ciszterciek 900 éves tradícióihoz. A manufaktúra lehetővé teszi, hogy a környék szinte minden termelőjének áruját fel tudják dolgozni.

Mezőgazdaság 

Műholdgyűrűt építenének a Föld köré

Már az elmúlt évtizedben hatalmas lehetőséget jelentett a magáncégek számára, hogy elkezdhettek saját műholdakat fejleszteni, és azokat később a magasba juttatni. A világűr ezzel megnyílt a technológiai óriások előtt, ami óriási üzleti előnyökkel jár, és még nagyobb lehetőségekkel kecsegtet. A műholdak segítségét a mezőgazdaságban is be akarják vetni a jövőben.

origo.hu
Mezőgazdaság 

Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével

Műszaki fejlesztők olyan innovatív meggymagozási technológián dolgoznak, amely minimalizálja a gyümölcs roncsolását. A világpiacon újdonságnak számító eszköz ultrahang és vákuum segítségével távolítja el a magokat.