2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Terjed a bécsi módi: városi életminőség-javítás biotermékekkel

Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az Organic Cities Network Europe. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városban élő állampolgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

Mezőgazdaság 

A nagyvárosi farmok kihívásai

A vertikális mezőgazdaság egyelőre egy szűk réteg privilégiuma, de működtetőik mindent megtesznek az áresésért, megoldásaik széles körű elterjesztéséért. Egy egész generáció érdeke ez.

Mezőgazdaság 

Valódi biokontroll: baktériummal a kórokozók ellen

Egy olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott a Szegedi Tudományegyetem, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, a paprika, a saláta és a káposzta biotermesztésekor talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

Mezőgazdaság 

Árammal facsart gyümölcsleveké, áram érlelte boroké a jövő?

Az EuroNews híre szerint egy új technológiával könnyebben és egészségesebben lehet friss gyümölcsléhez, extra szűz olívaolajhoz és ízes ciderhez jutni. Az ír családi gazdaságban kitalált új módszernek nemcsak egészségesebb, táplálóbb termék a végeredménye, de még a gyártási költségei sem magasak.

euronews.com
Mezőgazdaság 

Mik azok a világmegváltó mezőgazdasági technológiák?

A mezőgazdaságot forradalmasító technológiák évezredek óta ugyanazokat a mintázatokat követik: használatukkal rövidebb idő alatt jelentősen nő a termés, könnyebbé teszik, majd kiváltják az emberi munkát. Az első ekétől a jövő mesterséges intelligenciáiig.

szuperfarm.hu
Mezőgazdaság 

Új korszak előtt a magyar mezőgazdaság - precíziós képzés a Georgikonon

Az 1960–1970-es években játszódott le a magyar mezőgazdaság „kemizálása”, gyorsan elterjedt a műtrágya- és növényvédőszer-használat, közben a gépesítés is rohamosan fejlődött, ennek hatására pedig a termések ugrásszerűen nőttek. A keszthelyi Georgikon volt az a hely, ahol először képeztek agrárkémikus agrármérnököket Magyarországon. Napjainkban is nagy változások érlelődnek az agráriumban.

Mezőgazdaság 

Ha szereted a sört… – a fenntartható sörfőzdékért

Egy új tanulmány az atlantai kézműves söriparban (kézműves sörfőzdék) használt megközelítést alkalmaz a fenntartható növekedési kihívások kezelésére: hogy hogyan tudjuk biztosítani a közös jólétet úgy, hogy figyelembe vegyük a sörgyárak és az iparág érintettjeinek érdekeit is.

Mezőgazdaság 

Karcagi klímakonferencia: „Alkalmazkodj okosan”

Az élet számos területét érinti a klímaváltozás, amelyre jó előre fel kell készülnünk – hangzott el a klímatudatos települések karcagi, „Alkalmazkodj okosan!” című konferenciáján. A megoldások között van többek között az új növény- és fafajok betelepítése, a kímélő talajművelés, az öntözés fejlesztése és az új kártevők elleni védelem.

Mezőgazdaság 

Az agrárszektor digitalizációja – bemutatkoznak az okosfarmok

Felgyorsult népességnövekedés, erősödő urbanizáció, a még művelés alá vonható földterületek folyamatos csökkenése, a Föld népességének jövőbeli élelmezési problémája, egyre alacsonyabb foglalkoztatás – ezek azok a kihívások, amelyekre az agrárszektornak választ kell találnia az elkövetkező években. Ahogy a „Digitalizáció az agrárszektorban – Életképek a jövő okosfarmjáról” című tanulmányunkból is kiderül, az egyre növekvő népesség igényeinek kielégítése nem oldható meg extenzív módon. 

Mezőgazdaság 

Megváltoztathatja-e a nyomtatott nanocellulóz az élelmiszeripart?

A 3D-nyomtatás ugyan lassan és egyelőre inkább csak kísérleti/érdekesség szinten, de az élelmiszeriparban is kezdi megvetni a lábát. A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói nyomtatott nanocellulózzal igyekeznek személyes igények és szükségletek alapján kidolgozni a jövő táplálkozását.

Mezőgazdaság 

Robotrajok nyugdíjaztathatják a traktorokat

Az északkelet-ausztráliai napfényes Queensland hegyeiben egy csicseriborsó-termesztő speciális mezőgazdasági gépeket, robotrajokat fejleszt. Andrew Bate szerint a könnyű, kicsi és „intelligensebb” robotok pontosabb munkát végeznek a gyomokkal, mint a hagyományosan nagyobb permetezőkészülékek.

Mezőgazdaság 

A globális változások kikényszerítik a precíziós gazdálkodást

A precíziós gazdálkodás által a bankok is megfelelő információkhoz juthatnak a hitelkérő gazdálkodásáról. A technológia alkalmazása ugyanakkor nem pénz és hitel kérdése. Ez mindenekelőtt a hozzáálláson, a szemléletmódon múlik. Minderről Hollósi Dáviddal, a Takarék Agrár Igazgatóság igazgatója beszélt az agrarinform.hu weboldalnak.

Mezőgazdaság 

Tyúkok herbicid helyett

A tyúkok hasznos tulajdonságát nemcsak egy parasztudvarban lehet hasznosítani, hanem akár a kertészeti termelésben is. Hiszen a tyúkok nem válogatósak, szinte „mindenevők”, így örömmel csipegetik ki a parasztudvaron is az éppen kelő növényeket, gyomokat, és boldogan kapirgálnak a szemétdombon is.

Mezőgazdaság 

Egy biomérnök növénye mentheti meg a bolygót?

A növénygenetikus Joanne Chory harminc éve azzal foglalkozik, hogy miként lehetne egészségesebb növényeket termeszteni. A 2017 decemberében az Év Tudományos Áttörése díjat nyert Chory most azon dolgozik, hogyan lehet megoldani a Föld éhség- és szén-dioxid-problémáját egyszerre.

Mezőgazdaság 

Mégis lesz magyar narancs?

Az éghajlat megváltozása erősen kihat a mezőgazdasági termelésre. Új növényfajok megjelenésétől talán nem kell tartani, arra viszont bizton számíthatunk, hogy az eddigiek termesztése jelentősen megnehezül. A búzánk és kukoricánk megmarad – de mi lesz, ha kuriózummá válik a burgonya, vagy öntöznünk kell a szőlőt?

Mezőgazdaság 

Lesz-e Magyarországon mesterséges hús és rovarfehérje?

Magyarország ragaszkodik a hagyományos élelmiszerekhez, amelyeket azonban a legmodernebb technológiákkal kell előállítani – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA). Azt is mondta, van jó hír a GMO-mentes szójával kapcsolatban.

Mezőgazdaság 

Tápanyag-visszapótlás a földeken

A változó éghajlati, gazdasági tényezők, feltételek egyre inkább megkövetelik a növénytermesztési technológiák hatékonyságának növelését. A jövedelem szinten tartása, esetleg emelése szükségessé teszi, hogy keressük azokat az agrotechnikai eljárásokat, módszereket, amelyekkel növelhetjük a ráfordítások hatékonyságát.

Mezőgazdaság 

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

A chilei Atacama-sivatagban is tesztelte a Syngenta azokat az új kukoricahibrideket, amelyeket 2018-tól a magyar piacra is bevezet. A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést.

Mezőgazdaság 

Kiterjesztett valóság a szántóföldeken

A gazda kijelzőjén nemcsak a cukorrépaföldet látja, hanem a fényképre rétegezve különféle adatok is megjelennek: milyen idő várható holnap, milyen rovarok veszélyeztetik a gazdaságot, melyik rész fertőzött stb. Az adatok felgyorsítják és leegyszerűsítik a munkát. A kiterjesztett valóság bevonult a mezőgazdaságba (is).

Mezőgazdaság 

Indul a nemzeti gépfinanszírozási program

Kedvező kamatozású és feltételrendszerű nemzeti gépfinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank: a kedvezményes kamatozással igényelhető hitel- és lízingprogramok kerete 80 milliárd forint, amelyből mezőgazdasági gépek gyártására, forgalmazására, vásárlására lehet igényelni.