2019. április 24., György
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Kevesebb növényvédő szer fogyott tavaly

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felmérése szerint tavaly 11,2 százalékkal kevesebb növényvédő szert használtak fel a gazdálkodók, mint 2017-ben. A legnagyobb mértékben, 20,2 százalékkal a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége csökkent, az egyéb szereknél 14,6, a gyomirtóknál 7,2, a gombaölőknél pedig 6,8 százalékos volt a forgalom mérséklődése.

Mezőgazdaság 

Palántanevelő üvegházat adtak át Szegváron

Az 1,5 hektáros üvegház és 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pótmegvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával ellátott.

Mezőgazdaság 

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara- és hallisztalapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Mezőgazdaság 

Digitális piactér a termelők és az éttermek között

A Supp.li nevű online piactérre különleges élelmiszerek termelői tölthetik fel friss és feldolgozott termékeiket, amelyeket éttermek és séfek megrendelhetnek. A magyar startup ellenőrzi a feltöltött termékek minőségét, és végzi a teljes logisztikát is.

Mezőgazdaság 

Automatizált műtrágyázás

Két mezőgazdasági gépgyártó bizakodik, hogy együttműködésükkel közelebb kerülünk a teljesen automatizált agráriumhoz. Mesterséges intelligenciát is használó gépeik csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Mezőgazdaság 

Laborhúst akarnak előállítani

535 millió dollárt fektet be élelmiszer-gazdasága átalakításába és modernizálásába Szingapúr, ami egy sor sci-fibe illő technológiai fejlesztést is magában foglal – például laborokban tenyésztett hús előállítását is.

Mezőgazdaság 

Zseniális videó: szántás és elmunkálás egyetlen menetben!

Élelmes gazdának áll a világ. Az agrarszektor.hu talált egy videót, ami bebizonyítja: a mai elektronikus világban is egyszerű mechanikus szerkezetekkel tudnak létrejönni a legzseniálisabb megoldások.

Mezőgazdaság 

Védekezés az aszálykár ellen: egy magyar találmány hozhat óriási változást a hazai mezőgazdaságban

Hazánkban nem újdonság a szárazság problémája, Magyarországon ugyanis az aszály, a jégeső és a tavaszi fagykár az összes mezőgazdasági kár 60 százalékát is meghaladta az elmúlt 35 évben. A különféle vízmegőrzési módszerek közül a hazai VízŐr különösen biztató eredményeket mutat azzal, hogy akár felére is csökkentheti az öntözővíz-szükségletet.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

Helyet kérnek a fiatalok a magyar mezőgazdaságban

Hazánk egyik legnépszerűbb diákszervezete, a Corvinus Agribusiness március végén rendezte meg az Agribusiness Konferenciát. Nem titkolt szándékuk, hogy az ifjúság és a már tapasztalt szakemberek látásmódját közelebb hozva egymáshoz, a Corvinus Agribusiness is tevékenyen részt vehessen a magyar agrárium jövőjének szempontjából létfontosságú nemzedékváltás elősegítésében.

Mezőgazdaság 

Blokklánc-technológia a sertéstenyésztésben

A főként a bitcoinról eszünkbe jutó blokklánc-technológiát sok mindennel el tudjuk képzelni, a sertéstenyésztés azonban nem tartozik közéjük. Pedig, de…

Mezőgazdaság 

Ingyenes agrometeorológiai rendszert hoz létre a kormány

Széles körű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány. A kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok.

Mezőgazdaság 

Tehénrománc a Tudderen – az igazi online húspiac

A Tinder sikerén felbuzdulva a Hectare, egy egyesült királyságbeli startup az idei Valentin-napon elindította saját, Tudder nevű online társkereső oldalát – szarvasmarháknak.

szuperfarm.hu
Mezőgazdaság 

A madarakkal szemben már bevált lézerriasztót vetnek be a patkányok ellen

Olyan lézerfegyveres technológia fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban, amellyel a patkányok is könnyedén elriaszthatók a mezőgazdasági területekről és épületekből. A madarak elrettentésére már egy ideje használnak lézerfegyvereket a britek, a patkányok azonban évről évre egyre nagyobb károkat okoznak.

Mezőgazdaság 

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

DNS-teszttel az ellenőrzött húsiparért

Amerika legnagyobb szarvasmarha-feldolgozója egy ír vállalattal összefogásban új ellenőrzési rendszert dolgozott ki a megfelelő minőség és nyomonkövethetőség garantálására.

Mezőgazdaság 

Ugató drónok őrzik az új-zélandi nyájakat – Videón az új állatterelők

Juhászkutyák helyett drónokat használnak az új-zélandi gazdák annak érdekében, hogy szemmel tudják tartani a mezőkre terelt juhokat. A drónok terelik, sőt meg is ugatják a nyájat. 

Mezőgazdaság 

Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovar elterjedése fenyegeti.

Mezőgazdaság 

Jelenleg még illegális tevékenység a drónnal történő permetezés

A drónokra vonatkozó uniós jogszabály hatálybalépése után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sürgetni fogja a jogharmonizációt, hogy a magyar szabályok is lehetővé tegyék a drónos permetezést.

Mezőgazdaság 

A precíziós gazdálkodás kényszere

Mit jelent a precíziós gazdálkodás vagy helyspecifikus növénytermesztés? Sokan és sokszor használjuk, röviden és tömören mégis kevesen definiálták eddig e fogalmakat. Egy meghatározás szerint: a terület heterogenitását figyelembe vevő gazdálkodás, hatékony inputanyag-kijuttatás, amelynek köszönhetően a korábbiaknál jövedelmezőbb növénytermesztés folytatható.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Brit gazda ötlete volt a gyümölcsszedő robotkar

A gyümölcsök betakarítása jelentős költséget és terhet jelent az európai kertészeknek. A probléma megoldására már számos kutatási és fejlesztési tevékenység zajlik a kontinensen. A brit gyümölcsszedő robotkar a tervek szerint már jövőre alkalmazható lesz.