2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Az agrárium le van maradva az innováció területén

A különböző ágazatokat összehasonlítva kijelenthető, hogy az agrárium le van maradva az innováció területén – mondta Kovács Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szolgáltatási főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán.

Mezőgazdaság 

A tájfajta ősgabonák lehetőségei

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), Magyarország egyetlen önálló, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó szervezete az első, februári ágazati egyeztetés után júniusban a szlovákiai peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságba hívta szakmai napra, kóstolóra és szántóföldi bemutatóra az ősi kenyérbúzák termesztése iránt érdeklődőket, illetve a ter­mesztésükben érdekelteket.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Laborhús után itt a labortej

Amíg a húsfélék esetében kétféle alternatíva is létezik – növényi alapú, vagy laboratóriumban növesztetett –, addig a tejtermékek esetében csak előbbi termékekről hallottunk – legalábbis eddig. Mi lenne, ha tejtermékeket tehenek nélkül is elő lehetne állítani?

Mezőgazdaság 

Aszály sújtotta régiókban is sikeresen termeszthető repcehibrid

Az UMBERTO KWS a magyar repcetermesztés egyik legkiforrottabb hibridje. Több éves kísérleti munkát és tesztelést követően került a hazai repcepiac élére. Kimagasló terméseredményt hoz kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező évjáratokban is.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. Céljuk, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

Mezőgazdaság 

Borsóginnel a környezetért

Egyesült királyságbeli és írországi tudósok rájöttek, miként lehet búza helyett akár borsókeményítőből is alkoholt erjeszteni. Ráadásul az is kiderült, hogy például a borsógin a búzaginnél 14-ből 12 környezetihatás-kategóriában kisebb környezeti lábnyommal rendelkezik.

Mezőgazdaság 

Farmhopper: magyar applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt

A Farmhopper, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet digitális innovációkkal foglalkozó részlege által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, és a termelőknek is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat.

Mezőgazdaság 

Kevesebb metángázt kibocsátó szarvasmarhákkal a klímaváltozás ellen

Tudósok szerint lehetséges olyan szarvasmarhákat tenyészteni, amelyek kevesebb metánt bocsátanak ki. 

Mezőgazdaság 

Honos fürkészdarázzsal az ázsiai márványospoloska ellen

Az apró Anastatus bifasciatus darázs több rovarfaj petéibe rakja a tojásait. Olaszországban 32, elsősorban lepke- és poloskafaj a gazdaszervezete, ezért is tartják ígéretesnek az ázsiai márványospoloska elleni biológiai védekezésre.

Mezőgazdaság 

Kakaófarm napelemmel (videóval)

A Hawaii szigetének keleti részén működő Pepeekeo kakaófarm a SimpliPhi napelemek jóvoltából nem kapcsolódik az elektromos hálózatra, és rendkívül hatékony.

Mezőgazdaság 

A mezőgazdasági drónok jelene és jövője

A dróntechnológia gyorsan és folyamatosan forradalmasítja a mezőgazdaságot. A változások az állandó fejlesztéseknek és az USA egyre megengedőbb szabályozásainak tudhatók be. Szükség van a változásokra, mert 2050-ben a Föld lakossága a mainál kb. 70 százalékkal több terméket fog fogyasztani, és az ágazatban fontos szerep jut az ember nélküli légi járműveknek.

Mezőgazdaság 

Precíziós mezőgazdaság/techgrómia diplomát ad egy kanadai egyetem

A Calgary-ben lévő Olds College különleges képzést indított, amelynek végén precíziós mezőgazdaság/techgrómia diplomához jutnak a diákok. A jövő szakembereit agronómiára, mezőgazdasági gépek ismeretére, hálózatkezelésre és adattudományra tanítják.

Mezőgazdaság 

Az Év Tanyája: az innovatív gazda…

Törtel község délkeleti részén, a Kákás-tó közelében, a homok és a fekete föld találkozásánál terül el a „Banya-tanya”, melyen Nagy István nejével közösen 1984 óta életvitelszerűen lakik és gazdálkodik.

Mezőgazdaság 

Növénytermesztés mesterséges intelligenciával

Hat év fejlesztő- és gyűjtőmunkájának eredményeként egy egykori haditengerész által vezetett amerikai cég, a Farmwave különleges appal állt elő. A platform és az alkalmazás az adatalapú automatizált döntéshozást támogatja. Az MI-betegségek diagnosztizálásában, és például a paradicsomtermesztésben is segít.

Mezőgazdaság 

Új villámfigyelő rendszert avattak

Új, 11 szenzorból álló villámlokalizációs rendszert avatott fel az Országos Meteorológiai Szolgálat. A régi rendszert felváltó hálózat pontosabb vihar-előrejelzést tesz lehetővé.

Mezőgazdaság 

LajhárBot figyeli a környezetet

Lajhárról mintázott robot állhat munkába egy Costa Rica-i kakaóültetvényen. A környezetet figyelő gép a precíziós mezőgazdaságban segíthet. Előnye, hogy rendkívül lassú és alig fogyaszt.

Mezőgazdaság 

Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat

Több mint hetven hazai ágazati szereplő vett részt a peszektergenyei Biocentrum Biogazdaságban megrendezett szakmai napon. A találkozónak helyet adó gazdaságban a szervező Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) 2015-től zajló kutatásainak részeként újra termelnek a Kárpát-medencében egykor honos tájfajta ősgabonákat – alakort, tönkét, tönkölyt – is.

Mezőgazdaság 

2024-re 4,8 milliárd dollárossá nő az USA agrárdrónpiaca

Észak-Amerikában használják a legtöbb mezőgazdasági drónt, a terület hatalmas piaccá növi ki magát, és idővel rajban működő ember nélküli légi járművek is dolgozhatnak a földek felett. Az amerikai szabályozás egyrészt segíti, másrészt hátráltatja a technológia széleskörű alkalmazását.

Mezőgazdaság 

Robotok segítik az elöregedő ausztrál mezőgazdasági munkaerőt

Az új technológia következő generációs gazdálkodóknak is érdekes lehet. Az ausztrál cég egyik programjában iskolákba viszik őket, ahol a gyerekeket kódolásra oktatják, megtanítják nekik, hogyan használjanak robotokat mezőgazdasági környezetekben.

Mezőgazdaság 

Az öntözésfejlesztés az agrárium egyik fő kihívása

Ma Magyarországon alig százezer hektárt öntöznek, de az a cél, hogy 2024-ig ez a terület megduplázódjon. A legnagyobb problémát jelen pillanatban a szélsőséges időjárás jelenti. A mezőgazdasági területek alig 2 százalékán van kiépítve a vízpótló rendszer, ezzel szemben az uniós átlag 8-9 százalék.