2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)

Mit tesz egy lelkész, ha azt látja, hogy munka hiányában sorra vándorolnak el a faluból az emberek, és fogy a gyülekezete? Gyülekezeti szinten kezd el munkahelyeket teremteni, kezdve az idősgondozással, folytatva helyi termények készítésével, gyermekek részére játszóház létrehozásával. A sorozat huszadik, egyben utolsó részében az abaújvári Keresztyén Manufaktúrát ismerhetjük meg.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó)

Hogyan adjunk perspektívát a halódó vidéki közösségeknek? A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány két alapvető célja, hogy a városban született fiataloknak lehetőséget kínáljon olyan alkotó életet élni, amilyet szeretnének; másrészt a vidéki fiataloknak szeretné bebizonyítani, hogy nem feltétlenül kell a városba költözni ahhoz, hogy boldoguljanak.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)

Hogyan alapozzunk közösségeket élelmiszer-termelésre? Megtudhatjuk a sorozat ezen részéből, amely a szigetközi dunaszigeti zöldségközösséget mutatja be.

Mezőgazdaság 

Jön a biológiai növényvédelem kora? (videó)

Csak ökológiai termesztésből jól lehet-e lakatni Európát? A Magyar Mezőgazdaság új videójából kiderül, hogy a növényvédőszer-gyártók is elkötelezettek a fenntartható gazdálkodás mellett. A biológiai növényvédő szerek, a precíziós megoldások, a növénynemesítés az iparág kutatásainak, fejlesztéseinek fontos elemei.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 16. rész – Bioszentandrás (videó)

Hogyan építette vissza a faluközösséget Hernádszentandráson a helyi önkormányzat? Egy olyan faluban, ahol a lakosság 90 százaléka a mezőgazdaságból élt sokáig, majd a téeszes rendszer megszűnése nagy munkanélküliséghez vezetett. A teljesen széthullott közösség mára újra életre kelt.

Mezőgazdaság 

Az év agrárembere a fenntartható gazdálkodás kategóriában (videó)

A halkszavú erdész-vadász a 2021-es megmérettetésen nem csak a Fenntartható gazdálkodás kategória győztese, hanem a zsűri döntése alapján a fődíjat is kiérdemelte. Interjú Támba Miklóssal.

Mezőgazdaság 

Magyar találmány lehet a megoldás a paradicsomokat támadó vírus ellen

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom és paprika termesztését veszélyeztető egyik vírussal szemben.

Mezőgazdaság 

Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?

A gabonahozamok növekedése a földrész északkeleti részén ma már nagyobb, mint bármely más térségében, mivel Északkelet-Európában kevésbé viseli meg a gabonaféléket az éghajlatváltozás – jelentette be a Budapesti Corvinus Egyetem, az ELTE-vel és a BME-vel készült közös tanulmányuk megállapításai alapján.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 15. rész – Falusi Fortélyok Iskolája (videó)

Hogyan lehet közösségben újrafelfedezni a falusi termelést? Ezt mutatja be a sorozat következő része a Tolna megyei zsákfaluból, Nagyszékelyből, ahol többféle módon folyik a közösségépítés. Egy olyan helyen, ahol még sokan élnek természetes életet hitelesen, nagy tudással.

Mezőgazdaság 

A direktvetésé a jövő!

A direktvetés továbbra is kihívás, és a mezőgazdasági termelőtől maximális mezőgazdasági és növénytermesztési tudást és tapasztalatot igényel. Ez a vetésforgóról, a talajtanról és a növények táplálásáról, a műszaki megoldásokról, valamint a hitről és a kitartásról szól. Szakértők véleménye olvasható e cikkben arról, hogy milyen jövője van a direktvetésnek.

(Fotó: gepmax.hu)

gepmax.hu
Mezőgazdaság 

Hogyan alakítja Szaúd-Arábia a sivatagot termőfölddé? (videó)

E közel-keleti ország területét szinte teljes egészében sivatag borítja, az éghajlata többnyire nagyon száraz, a nyári nappali hőmérséklet akár +56 ℃ is lehet, a lehullott csapadék mennyisége nulla. Sokan ellentmondásosnak tartják, hogyan próbál ez a gazdag állam élelmiszerhez és termőföldhöz jutni.

Mezőgazdaság 

Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval)

Mivel nem traktor vagy növényvédelmi technikus végzi a permetezést, egy permeteződrónnal meredek domboldalak vagy belvizes területek is könnyen és kockázatmentesen megközelíthetők.

Mezőgazdaság 

Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán

Teljesen tiszta, növényvédő szerektől mentes, magas beltartalmi értékű zöldségfajok termesztésén dolgozik a Veresi Paradicsom Kft., melynek vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Mezőgazdaság 

Az agrártárca szerint egyensúly kell a klímavédelem és a mezőgazdaság között

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti céljai közé tartoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések, a természeti erőforrások fenntartható használata, illetve a biológiai sokféleség megőrzése. A mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a stratégiák megvalósulásához – hangzott el egy szakmai konferencián.

Mezőgazdaság 

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

(Fotó: Horváth Csilla)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

A sokhasznú mézontófű (videó)

A Kerti Kalendárium és a Kertbarát Magazin májusi számához egy zacskó mézontófű-vetőmagot kapnak ajándékba az olvasók. A mézontófű nem csak arra jó, amire a neve is utal, bár kétségkívül az egyik legjobb mézelő növényünk. Haszonnövényként a varádicslevelű mézontófüvet (Phacelia tanacetifolia) vethetjük többféle célra is.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 13. rész – Hideg-hegyi menedék (videó)

Hogyan élhetünk környezettudatos közösségben a 21. században? Ez derül ki a húszrészes sorozat ezen részéből, amely a Pécselyi-medencébe kalauzolja a nézőit.

Mezőgazdaság 

Hazahív a föld

Egy nyugodt helyet akartak, ahol elbújhatnak a világ zajától, és élvezhetik a természet közelségét. A Hetei család nem tervezett gazdaságot, ám 2016-ban mégis belevágtak, hogy tiszta, természetes élelmet fogyaszthassanak. Egy álmuk vált valóra, amikor megvásárolták az első skót-felföldi marhát.

(Fotó: szabadfold.hu/Kállai Márton)

szabadfold.hu
Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 11. rész – Nyimi Öko Közösség (videó)

Ebben a részben a Siófok közelében, Nyim határában megalakult ökoközösséget ismerhetjük meg. A csapat az elmúlt években sok erőfeszítést tett azért, hogy a 26 hektáros, leromlott állapotú mezőgazdasági terület földjét meggyógyítsa, ökológiai szempontok szerint művelje, visszaadja a természetnek, és leendő életterükké alakítsa.

Mezőgazdaság 

Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány)

Ez az útmutató elsősorban olyan termesztőknek szól, akik palántáikat az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint szeretnék megnevelni, akár saját gazdaságuk számára, akár kis léptékű értékesítéshez, másrészt olyan kertészkedőknek, akik kezdőként szeretnék megismerni az ökoszemléletű palántanevelés fogásait.