2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Az EP támogatja az erdősítést a klímavédelem érdekében

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó szén-dioxid-kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítés kulcsszerepet játszik. Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket a napokban fogadott el az EP.

Mezőgazdaság 

Levelekbe dugott szenzorok figyelmeztetnek, ha fogytán a víz

Különleges érzékelők figyelhetik folyamatosan, hogy kiszárad egy növény vagy sem. A levelekre nyomtatott szerkezetek fontos szolgálatot tehetnek a farmereknek, mert időben jelzik a veszélyt. A klímaváltozással egyre nagyobb szükség lesz rájuk.

Mezőgazdaság 

Precíziós módszerek a nemesítésben is – Túlléphetünk a GMO-n

Új genomszerkesztési megoldásokkal idegen gén átvitele nélkül is lehetséges elérni a kívánt termesztési vagy tenyésztési eredményeket. E módszerek alkalmazásával Magyarország fenntarthatja GMO-mentes státuszát.

Mezőgazdaság 

Gyümölcstermesztés ökológiai módszerekkel

A Greenpeace Magyarország Egyesület kisfilmjével elsősorban azoknak szeretne segíteni, akik fontolgatják az ökogazdálkodásra való átállást, vagy kezdőként ebbe akarnak belevágni, de olyanoknak is hasznos lehet, akik otthon a saját kertjüket kívánják vegyszermentesen művelni.

Mezőgazdaság 

Talajmegújító mezőgazdaság

A lábunk alatt elterülő mikrokozmosz apró lakói alakították ki a földi légkört, az oxigént, amelyet belélegzünk, a termékeny talajokat, amelyek kenyerét esszük, de még a bélrendszerünkben található jótékony baktériumok és gombák is a talajból származnak, amelyek egyensúlya nélkül súlyos hiánybetegségekben szenvednénk. Miért nem tudunk többet erről a világról? Mi történik a talajjal, amikor nélküle eltűnik az emberi élet a Föld felszínéről?

emberiseg.hu
Mezőgazdaság 

Építsen bontott téglából palotát!

Nagyon komoly mennyiségű szerves anyag halmozódik fel minden betakarítás után. Mit tegyünk a szármaradványokkal? Hogyan akadályozható meg a talaj elsavanyodása? Hogyan segít a mikrobiológiai támogatás? Erről szól az AGRO.bio Hungary Kft. megoldásáról szóló alábbi rövid videó.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Robotok szüretelik az epret

A mezőgazdaság megújulásának, a nagyobb terméshozamnak és hatékonyságnak az automatizáció az egyik kulcsa. A robotok minden eddiginél nagyobb mennyiségben jelennek meg a földeken, istállókban és a takarmányadagolástól az eperszedésig végeznek szerteágazó feladatokat.

Mezőgazdaság 

Robotméheket vetnek be a globális élelmiszer-biztonságért

A méhek pusztulása komoly veszélyt hordoz nemcsak az élővilág változatosságára, hanem az ember mezőgazdasági tevékenységére, és ezzel összefüggésben a globális élelmiszer-ellátásra nézve is. A problémát az elmúlt években robotméhek fejlesztésével kívánják enyhíteni. Most a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc, a Walmart is mesterséges beporzóegységek fejlesztésébe kezdett.

Mezőgazdaság 

Az élelmezésbiztonság közösségi kapcsolati hálói

Amikor az ENSZ 2015-ben hivatalosan elfogadta a fenntartható fejlesztési célokat, és egy ambiciózus célkitűzésre vonatkozóan megkezdődött a visszaszámlálás, elérhetőnek tűnt az a terv, hogy 2030-ra világszerte felszámolhatóvá válik az éhezés. Aztán ismét éhesebb lett a Föld: 2016-ban az elegendő élelemhez nem jutó emberek száma 815 millióra nőtt a 2015-ös 777 millióról. Mi történt?

Mezőgazdaság 

Országos jégkármérséklő rendszert állít üzembe májustól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A talajgenerátoros módszerre épülő beruházás 2 milliárd forintba kerül, de mintegy 50 milliárd forint termelési értéket fog megóvni évente. Györffy Balázs, a kamara elnöke szerint még korai lenne az idei termésmennyiségről beszélni, ám bízik abban, hogy a tavalyi gyengébb év után az idei már jobban sikerül. A Trend FM-en Imre Lőrinc beszélgetett Győrffy Balázzsal minderről.

Mezőgazdaság 

Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt

A biodinamikus gazdálkodás szerint munkálkodók a fenntarthatóság és a „vissza a természethez” gondolata jegyében újra felfedezik az ősi módszereket. A biodinamikus gazdálkodás nem csupán vegyszermentességet jelent, a természettel egyensúlyban, harmóniában folytatott szőlőműveléshez tartozik például, hogy figyelembe veszik a holdciklusokat, és gépek helyett lóval szántanak.

Mezőgazdaság 

Ökogazdálkodás mint a kistelepülések kitörési lehetősége

Az ökológiai gazdálkodás kiutat jelent a kistelepülések lakossága számára. Ez a természet erejével, nem drága és káros vegyszerek használatával, több emberi tudás és munka segítségével termeli meg az egészséges élelmiszert, amely egyre keresettebb egész Európában. Az átállás azonban nem könnyű. Ehhez igyekszik a Greenpeace Magyarország segítséget nyújtani a bioszentandrási példával ezzel a 2017-ben készült dokumentumfilmmel.

Mezőgazdaság 

Ki mondta, hogy az ökoszántó csak gabonatermesztésre jó?

A biodiverzitás megőrzésére elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonaközpontúak. Vajon mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresték a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben. Miért jobb a diverzifikáltabb bioszántó?

Mezőgazdaság 

Génmegőrzési program indul 12,3 milliárd forintból

Kiemelt génmegőrzési fejlesztési program indul 12,3 milliárd forintos támogatásból a következő öt évben a nemzeti identitás szempontjából fontos mezőgazdasági örökség megőrzésére. A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Mezőgazdaság 

Megújultak a Duna–Dráva Nemzeti Park állattartó telepei

A három állattartó telep 446 millió forintos beruházásból készült el, és adták át a napokban a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpontban. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: Magyarország az előző európai uniós költségvetési időszakban 2300 milliárd, a mostaniban 2800 milliárd forintot fordít környezet- és természetvédelemre. Utóbbi az agrárium zöldítési programjával együtt mintegy 3300 milliárdot tesz ki.

Mezőgazdaság 

Digitális technológiákkal növelhető az élelmiszer-gazdaság termelése

A precíziós agrárgazdaság folyamatosan terjed, ma már minden agrárágazatban jelen van. Digitalizációval még nagyobb termelés érhető majd el az élelmiszer-gazdaságban. A szenzorok, drónok és robotok komoly költségcsökkentést jelenthetnek, miközben azok is növelik a termelést.

Mezőgazdaság 

A cirok szárazságban is bizonyít

A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42 000 000 hektáron termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő. Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.

Mezőgazdaság 

Papajaszüret algoritmusokkal

Nem egyértelmű, hogy mikor érett az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, a papaja. Brazil kutatók mesterséges intelligenciát, gépi tanulást, algoritmusokat és szenzorokat bevetve dolgoztak ki automatizált módszert, hogy megállapítsák, leszedhető-e vagy sem.

Mezőgazdaság 

Így is lehet: „etikusan” tartja teheneit egy skót farm

Nem választják el a születés után anyjuktól a borjakat, így az állatok kevésbé stresszesek. Az eredmény: tovább élő, egészségesebb tehenek, így kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra van szükségük, ráadásul a borjak is gyorsabban nőnek. Az viszont igaz, hogy mivel kevesebb tejet fejnek, a jövedelmezőség csökkent.

Mezőgazdaság 

Másodszürethez keres termelőket az Élelmiszerbank

Hogy mi az a „másodszüret”? A betakarítás után a földeken maradó termények összeszedését jelenti. Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez partnereket keres. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el. Hogy miért jó ez a termelőknek, és hogyan segít a másodszüretben az Élelmiszerbank? Ez kiderül a cikkből.