2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Komposztáljunk, használjunk mulcsot

Az év során, de különösen most bőséges mennyiségű növényi hulladék keletkezik a kertekben. Hasznos és környezettudatos lehetőség a helyben keletkezett hulladék mulcsként való felhasználása talajtakarásra, vagy pedig a komposztálás a kertünkben.

agroforum.hu
Mezőgazdaság 

A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java

Az USA tejiparának Innovációs Központja a napokban számolt be a „Net Zero Initiative” elnevezésű kezdeményezéséről, mellyel az ország tejüzemeit kívánják segíteni a fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú új technológiák bevezetésében és jó gyakorlatok alkalmazásában.

Mezőgazdaság 

Robotikus üvegházak onthatják a friss zöldségeket (videóval)

Az Iron Ox 2015 óta foglalkozik hibrid robotikus üvegházak fejlesztésével, melyek növelik az energiahatékonyságot és a termelés flexibilitását, valamint továbbfejlesztik a tradicionális farmautomatizációt.

Mezőgazdaság 

Málnatermesztés a sivatagban? Igen!

Egy izraeli mezőgazdász sikeresen termel málnát a sivatagban felépített üvegházban. Metania Freuind áfonya-, málna- és szederültetvénnyel rendelkezik. Az ültetvények folyamatos növekedésével arra keresett megoldást, hogy a nyári tikkasztó időjárás mellett is tudjon akár szezonon kívül is bogyós gyümölcsöket termelni.

Mezőgazdaság 

Agrárminiszter: a kutatás-fejlesztés hosszú távra biztosítja a fenntartható gazdálkodást

Az Agrárminisztériumnak fontos feladata, hogy országosan megoldott legyen a termelőknél keletkező mezőgazdaságifólia-hulladék gyűjtése, és rendelkezésre álljanak az ehhez szükséges technikai feltételek. A Csatári Plast Kft. új technológiája mindenben megfelel a magyar agrárium jövőbeni irányait is meghatározó körforgásos gazdaság szempontjainak, követelményeinek.

Mezőgazdaság 

Nincs kerted? Nem kifogás! – Alternatív termesztési módszerek a nagyvilágból

A talaj fontos, a talaj szép, a talaj életet és támaszt ad, táplál, véd és befogad. A talaj meghatározza a termés minőségét, zamatát. Ha nincs jó talaj, nincs jó termés, kész-passz. Illetve...

gardenista.hu
Mezőgazdaság 

Vissza a természethez – Ökológai gazdálkodás Európában

Közismert, hogy az EU-nak az európai zöld megállapodásra és a Termőföldtől az asztalig stratégiára alapozva az a terve, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodást folytassanak a termelők. Ez a szemlélet világszerte egyre népszerűbb.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Víz alatti farmokkal a fenntartható élelmiszer-termelésért (videókkal)

Mintha a vízben élő esőerdők lennének. Ilyennek tűnnek azok az élőlénytelepek, amelyek főként hínárból és kagylókból állnak. A Greenwave alapítói azt remélik, hogy a találmányuk hamar elterjed a világban, és megoldást kínál a klímaváltozásra.

Mezőgazdaság 

Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj

A városi közegben való kertészkedés, növénytermesztés népszerűségén csak javított a pandémia. Közösségeket hozhat össze és erősíthet meg, segíti, hogy minél könnyebben juthassunk friss zöldséghez, gyümölcshöz, és utat mutat egy egészséges, ökotudatos életmódhoz.

Mezőgazdaság 

A klímaváltozás hajszolja a változás felé a magyar mezőgazdaságot?

Napjainkban a klímaváltozás, az iparszerű mezőgazdasági termelés kedvezőtlen hatásai és az egészségügyi kockázatok növekedése miatt a gazdálkodás és a fogyasztás terén egyre fontosabbá válik a fenntarthatóság és a környezettudatosság. De mi a helyzet Magyarországon?

piacesprofit.hu
Mezőgazdaság 

Nemzedékeken átívelő gazdálkodás Erdélyben

A Csíkszeredától alig 15 kilométerre levő, az 1960-as közigazgatási reformig különálló községként létező Csíkbánkfalván a mai napig őrzik az ősi székely szervezeti formát, a közbirtokosságot. A jelenleg Csíkszentgyörgy községközponthoz tartozó falu tízes rendszerben tömörül, annyira, hogy a földeket is ez alapján művelik.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

A biogazdálkodásra való teljes átállás felgyorsítaná a klímaváltozást, de ettől még ez a jövő

Az organikus mezőgazdálkodás kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint a konvencionális – de csak akkor, ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy ez a fajta földművelés fajlagosan sokkal nagyobb területet igényel, mint a nagyipari típusú – derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Cranfield Egyetem ökológusai és a Readingi Egyetem agrárszakembere jelentetett meg október végén a Nature Communicationsben.

qubit.hu
Mezőgazdaság 

Robotok a ménesbirtokon? Nagy lehetőség előtt állhat a magyar mezőgazdaság

Az úgynevezett Agrár Adat Keresztrendszer, amelyet a mesterséges intelligencia segítségével hoznának létre, a teljes termelői oldal lefedését lehetővé tenné egy olyan platform formájában, amely képes több forrásból az adatok rögzítésére.

piacesprofit.hu
Mezőgazdaság 

Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé

Az elmúlt két évben a fogyasztók kétharmada növelte a friss élelmiszerek kategóriájára fordított kiadásait. Több mint 60 százalék a havi átlagos élelmiszerköltés 30 százalékát költi erre a kategóriára.

Mezőgazdaság 

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szálló por magas koncentrációja ma már nemcsak a városokban, hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amelynek során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Mezőgazdaság 

Drónok segíthetik a parlagfűvel borított területek vizsgálatát

A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való szennyezettségét és a járműforgalmat is vizsgálhatják a jövőben drónok segítségével – közölte a Pécsi Tudományegyetem az MTI-vel.

Mezőgazdaság 

Tengeri hulladékból fehérjeforrás

Partra vetett hínár, algák, szerves tengeri hulladék és kagylóhéj: tudósok egy csoportja egy újfajta módszerrel tengeri „hulladékból” készít értékes termékeket.

Mezőgazdaság 

Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató

A népességnövekedés miatt olyan fenntartható módszereket kell alkalmazni az élelmiszer-termelésben, amelyek a hagyományos eljárásokkal szemben kevésbé környezetszennyezők, és lehetővé teszik a nagyobb tömegek ellátását. Szmetana Kornél, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertes kutatója szerint a kereskedelmi méretű akvapónia lehet az egyik megoldás.

Mezőgazdaság 

Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet

A német BayWa és a Wageningeni Egyetem azt vizsgálja, hogyan lehetne a napenergiát és a bogyós gyümölcsök termesztését hatékonyan és eredményesen kombinálni.

Mezőgazdaság 

Drónra és okostraktorra vágynak a gazdák

Öntözési megoldásokra és precíziós fejlesztésekre is fel fogják használni az agrárhiteleket a gazdák. A Budapest Bank felmérte, mik a trendek a mezőgazdaságban.