2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Mezőgazdaság 

Zöldenergia a termőföldekről

A világ növekvő energiaéhségével egyenes arányban nő az élelmiszerigény is. A biomassza megoldást jelenthet a megújuló alapú energiatermelésre, de vigyázni kell, hogy az élelmiszeripari termelést se vesse vissza.

Mezőgazdaság 

Lehet erre a beporzó drónra cserélni a lepkéket és a méheket?

A Science magazin egy 2017-es cikke szerint a világon a beporzók – mint például a lepkék és a méhek – nagy bajban vannak, 40 százalékukat a kihalás veszélye fenyegeti. A rövid videóval egybekötött cikkben egy beporzókat helyettesítő drónkísérletről írnak. A videót megtekintők jó részének nem nyerte el a tetszését a módszer.

Mezőgazdaság 

A csapadék mennyisége nem, eloszlása azonban változott

A klímaváltozás folyamatosan drágítja az élelmiszer-előállítást. A Debreceni Egyetemen emiatt tűzték ki célul azt, hogy segítsük a gazdálkodókat az alacsonyabb költséggel járó gazdálkodásban. Ezért hozták létre tavaly – az országban elsőként – a Száraz Területek Koordinációs Kutató Központját, ahol az időjárási változások talaj-, víz- és élelmiszer-gazdálkodásra gyakorolt hatásait vizsgálják és rendszerezik a kutatók.

Mezőgazdaság 

Klímaváltozási stratégiák: több figyelmet érdemelne a talaj

Miközben a klímaváltozás megvámolja a mezőgazdaságot, a földhasználat pedig a bolygó felmelegedését segíti elő, a döntéshozók klímastratégiájában még mindig alulértékelt a talaj szerepe a klímaváltozás kapcsán zajló vitákban.

Mezőgazdaság 

App méri, hogy mennyire stresszes a tehén a hőtől

Okostelefonos alkalmazás ad tanácsot, mit tegyen a tenyésztő, ha a hőség rossz hatással van a szarvasmarhákra.

Mezőgazdaság 

A precíziós mezőgazdaság legfontosabb technológiái

Drónok, globális helymeghatározó rendszerek, térképek, irányítótechnikák és a vetést, ültetést, permetezést stb. segítő egyéb eljárások (VRT) a jelen precíziós mezőgazdaságának az alapjai. Az elmúlt tíz év gyors technológiai fejlődésének a mezőgazdaság az egyik legnagyobb haszonélvezője.

Mezőgazdaság 

Közösségi hálózat amerikai és kanadai farmereknek

Különleges, működtetői szerint egyelőre elsősorban digitális adathálózatban tömörülnek amerikai és kanadai gazdák. A modell működik, befektetői között a szingapúri kormány egyik alapja is szerepel.

Mezőgazdaság 

Innovatív megoldás a seregélyek okozta kár megelőzésére

A gazdák évről évre küzdenek a seregélyekkel, pedig van tartós, hatékony és madárbarát megoldás az általuk okozott hatalmas kár megelőzésére. A holland fejlesztésű eszköz által kibocsátott mozgó lézerfolt egy fizikai tárgy közeledtének érzetét kelti a madarakban, amitől megriadnak, és elhagyják a területet.

Mezőgazdaság 

Csilipaprikából rovarölő szer

Egy mexikói cég csilipaprikából állít elő rovarölő szert. Felfedezője szerint az új anyag nagy mennyiségű mérgező kemikáliát fog majd kiváltani, és jelentősen hozzájárul a fenntartható növénytermesztés fejlesztéséhez. Emellett a rágcsálók ellen is védelmet nyújthat, ha kábelbevonatként alkalmazzák.

Mezőgazdaság 

Hódít a napenergia Arkansasban

Az alternatív energiák, köztük a napelemek jelentős mértékben orvosolhatják az áramellátás kihívásait. Arkansasi farmerek egyre nagyobb mértékben használják a technológiát, és nagyon elégedettek vele.

Mezőgazdaság 

Önjáró drónrajokat hoztak létre magyar kutatók

Biológiai motivációjú algoritmusokat és az evolúció elvét használták az új csoportos drónvezérlés megalkotásához az ELTE kutatói, akik a nagy egyedszámú drónrajok önszerveződő repüléséről címlapfotós közleményt adtak közre a Science Robotics tudományos folyóirat júliusi számában. Az önjáró robotoknak a precíziós mezőgazdaságban, a természetvédelemben, a katasztrófavédelemben is nagy hasznát lehet venni.

Mezőgazdaság 

Kukoricát számol a robot

Hamarosan különleges robot segíti a növénytermesztőket, hogy a termés a lehető legjobb minőségű legyen. A TerraSantia nevű robotnak speciális módszerrel megtanították, hogy mindössze 300 kép segítségével boldoguljon a kukoricával, végezze el a szükséges számításokat.

Mezőgazdaság 

Elhibázott mezőgazdasági politika vezetett a klímaváltozáshoz

Ezt állítják egy tavalyi tanulmány elemzői, akik politikai és társadalmi nyugtalanságok sorát, erőszakos megmozdulásokat jósolnak az egyre növekvő aszály és globális felmelegedés miatt. A 2017-es indiai tüntetések és a több afrikai polgárháború is erre példa.

Mezőgazdaság 

Nemcsak a „tehenek internetéből” áll az intelligens mezőgazdaság

Szenzorok, automata gépek, robotok és más modern technológiák nélkül sosem lesz intelligens mezőgazdaság, márpedig klasszikus módszerekkel nem elégíthető ki a bolygó folyamatosan növekvő élelmiszer-szükséglete.
 

Mezőgazdaság 

Mezőgazdaságigép-alkatrészek 3D nyomtatással

3D nyomtatással gyorsabban kicserélhetők a mezőgazdasági gépek meghibásodott alkatrészei. A mezőgazdaság következő nagy újítása lehet, ha farmerek 3D nyomtatókkal otthonukban készítenek gépalkatrészeket.

Mezőgazdaság 

Egy svéd organikus gazdálkodó a klímaváltozás ellen

Svédországban egy farmer példamutató gazdálkodást folytat a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében. Körslattsban Magnus Bengtsson a gyomok és kártevők elleni harcban olyan módszereket alkalmaz, melyek révén az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenteni tudja – a ráfordítási költségek leszorítása mellett.

Mezőgazdaság 

A vetésforgó csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és növeli a termést

Az Illinois Egyetem kutatói – hosszú távú kísérletek alapján – megállapították, hogy a vetésforgó bármely növény monokultúrában való termesztéséhez képest csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, sőt potenciálisan növeli a hektáronkénti terméseredményt – írja a Sciencedaily.com.

Mezőgazdaság 

Önálló robotok 50 hektár kukoricát művelnek

Egy francia műszaki cég három olyan, nagy pontosságú robotot épített, amelyek teljesen önállóan elvégzik 50 hektár kukorica teljes vetését, művelését és ápolását.

Mezőgazdaság 

Nagy a versenyfutás a világban – a tudásalapú fejlesztést nem lehet nélkülözni az agráriumban sem

A tudásalapú fejlesztést, a kutatás támogatását nem lehet megspórolni a magyar agráriumban sem. A klímaváltozás miatt a szélsőséges időjárást, szárazságot, betegségeket tűrő új, bőtermő gabonafajtákra van szükség. A GMO-mentesség versenyelőnyt jelenthet számunkra, de megkerülhetetlen a precíziós növénynemesítés.

Mezőgazdaság 

Keresik az ország legszebb birtokát

Az Év Agrárembere díj szervezői fontosnak tartják a magyar mezőgazdaság felemelkedését, különös tekintettel az agrárszakmai, technikai szempontokra, így ebben az évben is meghirdették a Magyarország legszebb birtoka versenyt. Idén 48-an jelentkeztek, 21-en kerültek a döntőbe, közülük választják ki a győztest.