2019. november 18., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Elsőként térképezték fel a batátavírusokat hazánkban

A korábban alig ismert melegigényes édesburgonya fokozatosan beépül a hazai szántóföldi kultúrák közé, emellett rohamosan terjed a dísz-batátaváltozatok felhasználása is. A növényt leginkább a vírusok betegítik, és feltételezhető, hogy a szaporítóanyagok fertőzöttsége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ezért is nagy jelentőségűek a hazai virológiai vizsgálatok.

Mezőgazdaság 

Egyre több a mesterséges élelmiszer

Ugrásszerűen megnőhet a következő években a genetikai, biotechnológiai eljárásokkal létrehozott új növények és egyéb élelmiszeripari termékek globális terjedése. A folyamatot az agrá­riumban zajló robbanásszerű technoló­giai fejlődés hajtja, és a társadalmi kihívásokkal indokolják a létjogosultságát. Ám sokan óvatosak a kérdésben.

Mezőgazdaság 

Magyar agrártechnológiákkal fejleszthető az afrikai mezőgazdaság

Afrika számos országában a dinamikusan növekvő népesség és a klímaváltozás következményeivel a mezőgazdaság nehezen tud lépést tartani. A magyar fajták a megváltozott körülmények között is versenyképesek tudnak lenni. 

Mezőgazdaság 

Tudásközpont a korszerű gazdálkodásért

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. két éve indította el négy éven át tartó kutatását, mely során olyan technológiák és módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek leginkább alkalmasak a korszerű és innovatív gazdálkodásra.

Mezőgazdaság 

Hogy ne csak végignézzünk az agrárdigitalizációs forradalmat

A szemléletformálás szakaszát éljük az agrárdigitalizációban Magyarországon. Ez kulcsfontosságú a modern ismeretek elterjesztésében, és a hazai mezőgazdasági felsőoktatásnak is változnia kell az érdekében – ez volt az Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban című szakmai konferencia fő megállapítása.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Ellenállhatatlan ellenállók

A szőlőnemesítés több mint másfél évszázados történetének egyik jelentős fejezete szól az ellenálló, toleráns hibridek létrehozásáról. A folyamatot az Amerikából idehurcolt károsítók generálták, de a megoldás is a tengerentúlról érkezett.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Sertések precíziós takarmányozása algák hasznosításával

A precíziós takarmányozás egyre növekvő érdeklődésre tett szert az elmúlt 20 évben, és óriási előrelépéseket hozott. A precíziós takarmányozás ötlete mintegy 30 évvel ezelőtt merült fel, és azóta a szakemberek figyelmének központjában maradt

Mezőgazdaság 

Megdöbbentő felfedezés: ez véget vethet a súlyos műtrágyafüggőségnek

A mezőgazdaságban ha a gomba és bármely más növény szavak egy mondatban szerepelnek, az általában nem jelent semmi jót. A gazdálkodók szinte bármire hajlandók, hogy a gombák ne juthassanak a növényeik közelébe. Egy nemrég közzétett új tanulmány alapján ez megváltozhat a jövőben.

Mezőgazdaság 

Növényvédelemmel az emberiségért

Minden évben újabb és újabb károsítók, állati kártevők és korábban nem tapasztalt betegségek jelennek meg, ami nagy kihívás elé állítja a növényvédelmet. Ezt a jelenséget is elemezték növényorvosok és növényvédő szakemberek a 24. Tiszántúli Növényvédelmi Fórumon.

Mezőgazdaság 

Alternatív növényfajták és talajkondicionálás a Közép-Tisza-menti térségben

Saját nemesítésű alternatív növényfajtáit, valamint talajkondicionálási kutatásainak eredményeit mutatta be gazdálkodóknak a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete. A speciális fajták és talajjavító módszerek megoldást jelentenek a Közép-Tisza-menti térség számára.

Mezőgazdaság 

Zseniális berendezéssel védekeznek az emelkedő tenger ellen a Hollandok (videóval)

Hollandia egy ideje viharsorompóval védekezik a tengerszint emelkedése és annak következményei ellen. A világ legnagyobb viharsorompója déli területeiken, Maeslantkeringnél épült.

Mezőgazdaság 

A szándék már megvan

A Bayer neve mostanában leginkább a Monsantóval való egyesülés és az egyik legnépszerűbb növényvédő szerük, a glifozáttartalmú Roundup betiltása miatt jelent meg a sajtóban. Pedig a vállalat nagyban dolgozik azon, hogy egyre környezettudatosabb legyen: egyelőre még nem tudja, pontosan hogyan, de ambiciózus célok már vannak, és januárra várható a részletes terv kidolgozása.

Mezőgazdaság 

A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát

A szarvasmarhák szarvukkal sérüléseket tudnak okozni társaiknak és a gondozóknak, ezért gyakran már kisborjú korukban eltávolítják a szarvkezdeményeket. A Kaliforniai Egyetem kutatói génszerkesztéssel kikapcsolták a szarv növekedését okozó gént. A szarvatlan marhák a következő generációba is átadták a jelleget.

Mezőgazdaság 

Megszállott zalai hobbikertésztől jön a magyar kivi

Becsehely egy kétezer fős település az ország délnyugati határán, Nagykanizsától 16 kilométerre, a Muraköz kapujában. Miklós Ákos Márton itt termeszt 2012 óta nagy tételben kivit: tavaly 4 hektáron 23 tonna termett, de a birtok még nem érte el a maximális kapacitását. Hermann Irén írása.

Mezőgazdaság 

Emu: sem oltás, sem madárinfluenza

Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhústermékeket a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán, és a bodrogközi gazdálkodók első magyarországi bemutatkozása várakozásaikon felül jól sikerült. Az emut nem kell oltani, és ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

Mezőgazdaság 

Szem a traktornak

Az internethez kapcsolódó eszközöket (angol rövidítéssel IoT) és automata rendszereket fejlesztő görög Augmenta cég igyekszik piacképesebbé tenni legújabb fejlesztését, egy traktorra szerelt precíziós, valós idejű növénykultúra-elemző rendszert.

Mezőgazdaság 

Gimnazista feltaláló – Saját almafájuk adta az ötletet

Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 17 éves diákja különdíjat kapott a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén. Miklós egy, az alma állati kártevői elleni speciális csapdával érdemelte ki a rangos elismerést. A Magyar Mezőgazdaságnak mesélt találmányáról.

Mezőgazdaság 

A KAP szinten tartásával a gazdák részt tudnak venni az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében

A gazdák új agrotechnikai eljárások alkalmazásával, erdőtelepítésekkel hozzá tudnak járulni az éghajlati változások hatásainak mérsékléséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak legalább a jelenlegi szinten tartása a 2020 utáni időszakban is.

Mezőgazdaság 

A gabonák vad rokonai jobban tűrik a felmelegedést

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk „klímaállóvá” tenni kultúrnövényeinket is.

Mezőgazdaság 

Ehető rózsákat fejlesztettek ki

A Pheno Geno szerb–holland vegyesvállalat Peter Cox ismert nemesítő irányításával ehető rózsákat fejlesztett ki. A mintegy négyéves kísérletezés során kielemezték a rózsaszirmok tápértékét, és tanulmányozták az étkezésre alkalmas rózsák ismert konyhafőnökök útján történő népszerűsítési lehetőségeit.