2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE

A kukoricahibridek előállítására létrehozott kísérleti rendszer több országra (például Romániára, Szlovákiára), ezzel több, eltérő klímával rendelkező területre kiterjed. Így a kutatók olyan hibrideket választhatnak ki, amelyek az időjárási viszonyokhoz a leginkább képesek alkalmazkodni.

Mezőgazdaság 

A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra?

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott 2021. július 19-én.

Mezőgazdaság 

Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani

A Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE legújabb projektjében egy bio-gyümölcsgazdaságban vizsgálja a napelemes energiatermelés lehetőségeit.

Mezőgazdaság 

Biokrumpli-kísérlet Magyarországon

Bár a biogazdálkodás számos kihívást rejt, ezzel a gazdálkodási módszerrel hosszú távon járulunk hozzá földjeink, vizeink és egészségünk védelméhez, úgy, hogy tiszta, szintetikus vegyszerektől, műtrágyáktól mentes élelmiszert termelünk és fogyasztunk.

Mezőgazdaság 

A gazdák korlátozása nélkül is zöldül a mezőgazdaság

Nem tűnik indokoltnak az Európai Bizottság fenntarthatóbb mezőgazdaságra vonatkozó hosszú távú stratégiája. Az ágazat károsanyag-kibocsátása már a jelenleg is megvalósuló szakpolitikai intézkedések mellett is csökken az évtized végéig az OECD és az ENSZ tanulmánya szerint. Az állattartás és a húsfogyasztás visszaszorítására tett uniós lépések szigora is abszolút indokolatlan. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

magyarnemzet.hu
Mezőgazdaság 

Klímaváltozás és víz alatti farmok (videó)

Liguria partjainál hat mini üvegházban termesztenek sikeresen salátát és epret más növények mellett. Már dohánymaggal és olyan fűszernövényekkel is kísérleteznek, mint például az oregánó.

Mezőgazdaság 

Állattartás és kézművesség

Előfordul, hogy nem kizárólag nyereségcélú gazdasági tevékenységként műveli valaki a mezőgazdaságot, hanem hagyományőrzésként – mint olyan foglalkozást, amelyre az elődök tisztelete kötelezi –, még úgy is, hogy néha több benne a keserűség, mint az öröm. A bivalytenyésztés ilyen Romániában, Erdélyben. (Fotó: magyarmezogazdasag.hu)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Az űrtechnológia segíthet megérteni, hogyan és mennyit locsoljunk

Az űrből készített felvételek elemzésével fogják segíteni a Szegedi Tudományegyetem kutatói a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság növénytermesztési munkáját, a módszer lehetővé teszi a növények fejlődési szakaszainak megfigyelését, valamint a száradás megértését és a vízigény felmérését.

Mezőgazdaság 

Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen

A régió első, szárazföldön létesített lazacfarmjával az egyre növekvő európai igényeket szolgálnák ki hatékony és felelősségteljes módon, változtatva az egyre kevésbé fenntartható tengeri lazactenyésztési gyakorlatokon. A telep a hazai vízkészleteket fenntartható módon hasznosítja majd újra.

Mezőgazdaság 

A modern gombatermesztés sikeres beruházás a jövőbe

A Covid-időszak alatt felértékelődött az egészséges táplálkozás, a saját, belső élelmiszer-ellátás hazánkban is még fontosabbá vált. Az egészséges élelmiszerek termesztése és fogyasztása – köztük a gombáké – a pandémia alatt folyamosan növekedett és növekszik, Magyarországon és globálisan egyaránt.

haszon.hu
Mezőgazdaság 

Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer?

A szántóföldeken használt rovarirtók nemcsak az elszaporodott kártevőket, de a bolygó ökoszisztémájának szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják, ami nagy problémát jelent. Egy friss kutatás szerint két természetes alkotóelem keveréke megoldhatná a kérdést: csak sörmelléktermékeket és trágyát kell összekeverni hozzá.

Mezőgazdaság 

Egyre jobban teljesít a magyar biogazdálkodás

Európai ökogazdálkodási szakemberek előadásaival, világszerte 90 országból, 5000 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap. A konferencia sikere ismét megmutatta, hogy az ökológiai mezőgazdasági célokért létrejött európai kutatóintézeti hálózat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fordulat a fenntarthatóság felé megtörténhessen.

agroinform.hu
Mezőgazdaság 

A tehenek a robotot választják

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. az ország egyik legjelentősebb, szarvasmarhatartással foglalkozó vállalkozása. Három telephelyen több mint 2600 szarvasmarhát tartanak. 2017-től a Biokontroll Hungária Kft.-vel együttműködve ökológiailag ellenőrzött biotejet állítanak elő. Az általuk megtermelt 27 millió kg nyers tej országosan kiemelkedő teljesítmény.

Fotó: Csatlós Norbert, magyarmezogazdasag.hu

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval)

Piacot átalakító technológiaként harangozta be legújabb fejlesztését az amerikai Carbon Robotics. Bemutatta azt az önjáró gyomláló robotját, amely lényegében kiváltja a vegyszeres és a kézi gyomirtást is.

Mezőgazdaság 

A jövő farmja (ismeretterjesztő film)

Vajon hogyan hat a klímaváltozás és a fosszilisenergia-függőség a mezőgazdaságra? Vajon mennyi üzemanyagba kerül a napi élelmünk? Milyen hatással lesz mindez a készen kapott szendvicsünkre? Kiutat jelenthet a természetközeli, fenntartható gazdálkodás. A BBC 2009-ben bemutatott szinkronizált, 48 perces ismeretterjesztő filmje.

Mezőgazdaság 

Állampolgári kezdeményezés a ketreces állattartás megszüntetésére

Több mint 1,4 millió ember írta alá EU-szerte azt a kezdeményezést, ami a haszonállatok ketrecekben történő tartásának tilalmát kéri az Európai Bizottságtól. Unió-szerte több mint 300 millió állat tartását érinthetné a változás.

infostart.hu
Mezőgazdaság 

Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval)

Mohamed Hage Libanonban nőtt fel, és egész gyerekkorában körülvették az erkélyeken, tetőkön növesztett zöldségek és fűszernövények. Kanadába költözése után meglepte, hogy nem lát hasonló növénykultúrát, s annak hiányában a zöldségek akár kétezer kilométert utaznak fogyasztás előtt.

Mezőgazdaság 

Klímaváltozás: új haszonnövények telepítése válik szükségessé

Minél erőteljesebben melegszik a bolygó, annál nagyobb szükség lesz új haszonnövények telepítésére egy új tanulmány szerint. A müncheni földrajztudós, Florian Zabel vezette kutatócsoport négy forgatókönyvet vázolt fel, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással lehet a klímaváltozás a négy legfontosabb haszonnövény – a rizs, a búza, a kukorica és a szója – terméshozamára.

Mezőgazdaság 

Drónokkal a gyomok ellen

Az eszközök nagy előnye, hogy oda is eljuthatnak, ahova mezőgazdasági gép vagy helikopter nem.

Mezőgazdaság 

Megoldás a kevesebb szén-dioxid-kibocsátású hús előállítására

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint minden kiló előállított marhahús plusz 50 kg szén-dioxidot juttat a légkörbe. A Deep Branch technológiai startup egy új lehetőséget kínál a csökkentett szén-dioxid-kibocsátású hús létrehozására.