2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Mezőgazdaság 

Szüret a kanadai háztetőkön

A városi méhészet már megszokott dolog Kanadában, de szőlőt termeszteni a házak tetején merőben újdonság. Montrealban három irodaház tetejét telepítették be szőlővel, az első szüretből készült bort idén tavasszal mutatták be.

Mezőgazdaság 

Hazánk is részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban

Magyarország részt vesz a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjában, az így termesztett Harmony búzát július végén első alkalommal aratták le hazánkban.

Mezőgazdaság 

Dél-Afrikában naponta 80 tonna gabonát képesek feldolgozni a konténermalmok

A lakossági igények kielégítését és a helyben termesztett gabonafélék, valamint a kukorica feldolgozását megkönnyítő konténermalmok telepítését kezdték el Dél-Afrikában. A korszerű feldolgozási technológiára épülő berendezések minőségi őrleményeket és termékeket állítanak elő.

Mezőgazdaság 

A mezőgazdaságban is fontos szerep juthat a mesterséges intelligenciának

A mesterséges intelligenciának és a robotikának is fontos szerepe lehet az agrár-élelmiszeripar és a növényegészségügy fejlesztésében. A brit mezőgazdaságban már vagyonokat költenek ezekre az eszközökre. 

agrarszektor.hu
Mezőgazdaság 

Különleges napelemek a hatékony mezőgazdaságért

A BayWa r.e. és a GroenLeven monokristályos napelempaneleket dolgozott ki öt kísérleti agrivoltaikus projektjéhez, melyeket jelenleg Hollandiában tesztelnek. A kísérlet során a szakemberek áfonyát, piros ribizlit, málnát, epret és szedret termesztenek. 

mnnsz.hu
Mezőgazdaság 

Lassítsuk az érést!

A klímaváltozás a szőlő és a bor esetében egyaránt aktuális problémákat eredményez. A szőlészetben a fokozódó abiotikus stressz állítja kihívás elé a termesztőket. Védenünk kell tőkéinket a jégkár, a szárazság és a napperzselés hatásai ellen is. A borászatban „a megváltozott alapanyag” jelenti a problémák fő forrását. Varga Zsuzsanna, Bodor-Pesti Péter és Nyitrainé Sárdy Diána cikke. (Fotó: Shutterstock)

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig

Az öntözhető területek nagyságát százezer hektárral kívánja növelni 2024-ig az agrártárca – mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára Debrecenben, a Tiszta víz 2020 című japán–magyar regionális agrárkonferencián.

Mezőgazdaság 

Okos talajgazdálkodás – Központi talajadatbázis jöhet létre Magyarországon

A fenntartható talajgazdálkodásról tartott online konferenciát szerdán a budapesti Holland Nagykövetség és a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület. Az előadók konkrét példák, továbbá a szabályozási mellett a termelési oldal bemutatásával keresték a választ arra, hogyan lehet visszaállítani a túlhasznált termőföld minőségét, valamint hogyan lehet megóvni a talajt.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Igény van a hobbikertekre a szántóföldi munkák mellett is (videóval)

Igény van a hobbikertekre, különösen a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései alatt sokan fordultak az erkélykertek és a balkonládák felé, amelyekben fűszernövények és palánták nevelgetésébe kezdtek – fejtegette Sipos József növényorvos, akivel egyebek mellett méhészkedésről, a természet szeretetéről, a kertészetről és a szántóföldi tevékenységekről is beszélgettek az agrotrend.hu munkatársai.

agrotrend.hu
Mezőgazdaság 

Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat

Az állateledelként is szolgáló szója miatt ugyanis erdőket irtanak ki. Két dolog azonban megakadályozza a fenntartható és környezetbarát állateledelek készítését: az ár és a jogszabályok.

Mezőgazdaság 

Nem kell a párizsiaknak külföldről szállítani zöldséget és gyümölcsöt, megterem a tetőkön is

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Mezőgazdaság 

A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja

Ismert, hogy a növények reagálnak a környezetükben előforduló különböző mechanikai ingerekre (pl. szél, tornádó), köztük a hangra is. A madarak csiripelése vagy a méhek zümmögése változást okoz a növények fejlődésében, azaz génátírásában. A Debreceni Egyetem kutatói most ultrahanggal növesztik a krumplit.

Mezőgazdaság 

Szappanbuborék segítségével is lehet beporzást végezni

Kisfiával játszott a parkban buborékokat fújva egy japán tudós, és ennek köszönhetően jött rá egy újszerű megoldásra a beporzást illetően. Munkatársaival buborékágyúból fújták ki a finom gömböcskéket, melyek 95 százalékban sikeresen porozták be a körtefák virágait.

Mezőgazdaság 

„A fenntartható az új versenyképes” – Interjú a magyar mezőgazdaság jövőjéről

Dr. Drexler Dóra 10 éve dolgozik az ökogazdálkodás területén, és vezeti a 2011-ben alakult Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet (ÖMKI). Az ott dolgozó szakemberek kutatásaikkal és önkéntes gazdáik gyakorlati tapasztalatcseréin alapuló On-farm hálózatukkal mindent megtesznek azért, hogy ma az agrárium egyik legdinamikusabban növekvő piaca itthon is berobbanjon.

egy.hu
Mezőgazdaság 

Növényvédelem precíziós szemléletben

Napjainkban egyre több gazdálkodó tér át a precíziós növényvédelemre, akár a termelési színvonal javítása miatt, akár környezetvédelmi vagy nyomon követhetőségi okokból. A precíziós növényvédelemnek a GPS-vezérlésű intelligens munkagépek használata az alapja.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Corteva Agriscience: a cél a fenntarthatóbb termelés

A Corteva Agriscience bejelentette az elkövetkezendő 10 évre szóló kötelezettségvállalásait a fenntarthatóság előmozdítására a globális élelmiszer-ellátási rendszer minden területén. A célkitűzések számos kezdeményezést tartalmaznak, kiterjednek a gazdálkodókra, a termőföldre, azokra a közösségekre, ahol az alkalmazottak és az ügyfelek élnek és dolgoznak, valamint a vállalat saját működésére is.

agroforum.hu
Mezőgazdaság 

Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat

Hosszú távon az éghajlatváltozás és a fenntartható gazdálkodás hiánya a kávétermő területek drasztikus hanyatlását eredményezheti.

Mezőgazdaság 

Válasz az afrikai túlnépesedésre: növénytermesztés a sivatagban (videóval)

A Nap energiája nemcsak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is. A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben és a GMO kiváltására állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms is.

Mezőgazdaság 

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

magyarmezogazdasag.hu
Mezőgazdaság 

Termelőtől a fogyasztóig – Gyökeres változásokat hozhatnak az EU új, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos tervei

Az EU környezetbarát mezőgazdasági, „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájának célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának 50 százalékos csökkentése. További cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.