2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gazdák is védik a környezetet

Egyre többen akarnak többet megtudni az elfogyasztott élelmiszerekről. „Az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédő szerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert ” – mondta a földművelésügyi miniszter egy szakmai eseményen.

A klímaváltozás, a körforgásos gazdálkodás, a technológiai fejlődés, a népesség növekedése, s nem utolsósorban a fogyasztók igényei mind-mind befolyásolják a mezőgazdasági termelés irányát, meghatározzák a mindennapi termelést – foglalta össze a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat Fazekas Sándor, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) által szervezett, „Környezetvédelmi és energetikai kihívások a mezőgazdaságban” című konferencián.

A földművelésügyi miniszter elmondása szerint az elmúlt 8-10 évben a tudatos fogyasztói magatartás a mezőgazdaság, élelmiszer-termelés egyik jelentős befolyásoló tényezőjévé vált. Egyre többen akarnak minél többet megtudni az asztalra kerülő élelmiszerekről. A politikusokat, a gazdaság irányítóit az is befolyásolja, hogy az emberek többsége nem szeretne GMO-s élelmiszert, növényvédő szerrel terhelt zöldséget, tartályban növesztett húst és más, a közelmúlt technológiái által fejlesztett élelmiszert.

A környezetvédelem fontossága is újabb és újabb feladatok elé állítja a mezőgazdaságot, és biztos, hogy a környezetvédelemre figyelemmel is lehet hagyományos módszerekkel kiváló minőségű élelmiszereket termelni úgy, hogy a munkahelyek is megmaradjanak.

A modern kor vívmányait, a technológia fejlődését ugyanakkor fel és ki is kell használni. Például a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció, az informatika előnyeit be kell építeni a mezőgazdasági termelés folyamatába, hogy azok segítsék a gazdálkodást, könnyebbé és gazdaságosabbá tegyék a termelést. A digitális jólét program legfontosabb eleme, hogy azzal – a gazdaságosabb termelés érdekében – minél többen élni tudjanak, és hogy a fiatalok is megtalálják boldogulásukat a mezőgazdaságban.

Az első szakmai előadáson dr. Balla István tudományos munkatárs a precíziós gazdálkodás és a környezetvédelem fontos kapcsolatára hívta fel a figyelmet. A precíziós gazdálkodásnak sokféle megfogalmazása él a köztudatban, de minden definíciónak közös eleme a „helyspecifikusság”. A precíziós mezőgazdaság leegyszerűsítve a változó termőhelyi feltételekhez igazodó gazdálkodási rendszer, amely fokozottan szem előtt tartja a környezetvédelem aspektusait, miközben a legmodernebb technológiát alkalmazva a termelés hatékonyságának növelését célozza meg. A környezetvédelem szemszögéből a precíziós mezőgazdaság legfőbb előnyei az üzemanyag-, műtrágya- és növényvédőszer-felhasználás mérséklése, mely a környezet terhelését csökkentve optimalizálja a költségeket.

Dr. Béres Andrásnak, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. igazgatójának előadása az előttünk álló hazai kihívásokat világította meg az európai uniós stratégiák tükrében. Az igazgató a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás, a levegőtisztaság-védelem és a klímavédelem területén ránk váró kihívásokról és feladatokról beszélt, ezen területek szoros összefüggéseiről és integrált kezelésének szükségességéről.

Bácskai István, a NAIK MGI kutatási osztályvezetője a mezőgazdaságra alapozott energiatermelés fejlesztési irányairól és műszaki lehetőségeiről tartotta előadását. A környezet-, hulladék- és energiagazdálkodási kérdések egyre fokozottabban jelennek meg mindennapjainkban, így kutatási és ipari együttműködések formájában kell megoldásokat találni. Bemutatásra kerültek a mezőgazdasági termelésből kikerülő melléktermékekre és hulladékokra alapozott nemzetközi és hazai kutatási területek, technológiafejlesztési irányok, azok eredményei és megoldásai annak érdekében, hogy szinergiát teremtsen a hazai kutató-fejlesztők és az ipari szereplők között.

Molnár István, az Agrár-Béta Kft. ügyvezető igazgatója a környezettudatos agrártermelést mutatta be egy hazai példán keresztül. Cége a hagyományos növénytermesztési aktivitással párhuzamosan kialakított egy komplex EnergiaFarmot, ahol mezőgazdasági tevékenységére alapozott megújuló energiatermelést végeznek. A farmon megtalálható biogázüzem, bioetanolgyár, valamint biomasszával működtetett hőközpont. Folyamatos fejlesztésekkel és bővítésekkel biztosítják a hatékony energiafelhasználást. Az előadó sikereit jelzi, hogy a fenntartható gazdálkodás tematikájában már díjat is nyert.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu, agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam