2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Először takarítottak be terményeket napelemmezőn

Sorra cáfolatot nyernek, ezért fogyatkoznak a napenergia terjedésével szemben felhozott korábbi gazdasági, technológiai vagy akár környezetvédelmi érvek. Általában a megújuló energiát hasznosító energiatermelők is egyre elismertebbek lesznek. Az a tézis azonban makacsul tartotta magát, hogy napelemeket csak mezőgazdaságilag értéktelen területekre érdemes telepíteni. Most ez is megdőlt.

Ki tudja pontosan, miért, de mostanáig úgy tartották a szakemberek, hogy a művelésbe bevont földterületet vagy energiatermelésre, vagy élelmiszer-termelésre lehet igénybe venni. A német napenergia-kutató központ, a Fraunhofer ISE által vezetett kísérleti projekt azonban bizonyította, hogy a két kihívás észszerűen kezelhető együttesen. Új fogalmat is forgalomba helyeztek: agrofotovoltaika (APV) – ez a neve annak a technológiai és (mező)gazdasági szimbiózisnak, amelynek a napelemek hasznosítása és a termőföld termelékenyebbé tétele egyformán fontos célja.

Az APV egyáltalán nem valami új ötlet, hiszen már jóval a napelemek globális térnyerése, illetve a német Energiewende előtt definiálták. Igaz, amikor 1981-ben Adolf Goetzberger professzor írása, a „Burgonya a kollektor alatt” a német Napenergia magazinban megjelent, nem vált széles körben ismertté. A felvázolt duális, illetve kombinált megoldás 36 éve még kivitelezhetetlennek tűnt, nem is lett belőle sokáig semmi, de a termőföld és a villamosenergia-termelés kettős felhasználásának ötletével 2011-ben foglalkozni kezdő Fraunhofer ISE kutatói Goetzberger professzortól indultak.

A projekt, melyet az elmúlt évben a kutatóközpont a Constance-tó partján lévő Demeter Heggelbach mezőgazdasági szövetkezetben kezdett el, látható módon abból állt, hogy kísérleti parcellákat alakítottak ki a meglévő, hagyományos termőterületek mellett. Ezeken a napelemes rendszereket nem a földön, hanem – akár egy pajta tetejét – a mezőgazdasági terület felett 5 méterre installálták (hogy kényelmesen elférjenek alatta a gépek is). A délnyugati tájolású modulokat azonban nem egyetlen nagy felületként, amolyan hagyományos napelemrétként installálták, hanem a sorok között teret hagyva, hogy az alant élő növények egységes napsugárzást kaphassanak.

Alatta maradt a termőföldön a vetés, öntözés, aratás megszokott műveletsora. A kutatók azt mérték, hogy a „tető alá telepített” növények hogyan viselkednek, és milyen termést hoznak a fedél nélkül maradt „szomszédaikhoz” képest.

A projekt részleteiről pontos infotmációk olvashatók az alábbi linken.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Miért nem árt a koronavírus a méhészeknek? A méhméreg a válasz? A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam