2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi pályázaton indulhat a magyar TájGazda

A békési székhelyű Veritas Kulturális Egyesület TájGazda Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszere európai szintű innováció, miután olyan saját kutatásokon alapuló elemek is találhatók benne, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak.

A TájGazda-program azután indulhat az Quality Innovation Award 2017 nemzetközi minőség-innovációs pályázaton, hogy nemzeti díjat kapott az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottságának Minőség-Innováció 2017 pályázatán. Csibor Géza, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a kidolgozott rendszer megalkotásánál alapelvnek tekintették, hogy a tanúsítás informálja a vevőt, s például a terméken ne csak egy ábra vagy védjegy mutassa a hitelességet. A vásárló az áru QR-kódja segítségével akár a vásárlás helyszínén, az okostelefonja segítségével informálódhat az adott termék tulajdonságairól, összetevőiről, előállítási állomásairól, vagyis honnan és kitől származó alapanyagokból, milyen feldolgozással készült.

A rendszer a tájgazdálkodást is tanúsítani tudja, amit egyedülálló újításaik (például a kettős vonalvezetésű tanúsítási technika) alkalmazásával lehetett megvalósítani, ennek érdekében a táj értelmezését is újra kellett gondolniuk Csibor Géza csapatának. A tájgazdálkodás azt jelenti, hogy mindenütt a táj adottságainak megfelelő termelést, tartást folytatnak a gazdák, ami megőrzi a termőföld minőségét. Az így előállított termékek beltartalmi értékei a legjobbak. Az elnök ismeretei szerint nem található Európában másik ilyen tulajdonságokkal rendelkező tanúsító rendszer. A kidolgozásánál figyelembe vették a környezetvédelem, biodiverzitás és a fenntartható fejlődés szempontjait, a gazdák terheinek csökkentését és a könnyű kezelhetőséget.

Véleményük szerint a mezőgazdaság jövedelmezőségének javításához nagyobb arányban lenne szükség feldolgozott termékek előállítására, amihez szükséges a tanúsító rendszer. Azonban Magyarországon teljes körű, mind a növénytermesztés, mind az állattartás területén minőségtanúsítási rendszer nem működik. A TájGazda-rendszer ilyen, és akkreditáció előtt áll, bevezetését minél előbb szeretnék a kidolgozók megkezdeni. A nemzetközi pályázat eredményhirdetése jövő februárban, a spanyolországi Bilbaóban lesz.

A rendszerről bővebb részletek a TájGazda internetes oldalán találhatók.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam