Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Takarékbélyeg helyett faültetés

Suppan Márton (27) nyerte el idén a Fiatal Vállalkozók Országos Díját. Márton nemcsak a fintech világában van otthon, hanem sok más területre is „elkalandozik”, például egymillió fát szeretne ültetni egy fenntartható üzleti vállalkozás keretében. A fiatal tehetséggel a Kamaraonline.hu készített interjút.

A 2017-es év fiatal vállalkozójának megválasztott Suppan Márton a legkülönbözőbb területeken alapít és vezet cégeket, egyik fő érdeklődési köre a digitális bankolás, de a budapesti vizes világbajnokságra készült szörpautó is az ő nevéhez fűződik. A díj átvételekor a Kamaraonline.hu készített vele interjút, amelyben a többi között egyik nagyszabású környezetvédelmi vállalkozásáról, a Nextreee-ről is mesél:

„Hatalmas dobásra készülünk 2018-ban, kötvénykibocsátást tervezünk 1,5-2 milliárd forint értékben, évi 4-5 százalékos kötvényhozammal. Ebből az összegből több tízezer fát fogunk elültetni. Ez ugyan nem tisztán pro bono vállalkozás, de mindenképpen környezettudatos tevékenység. Inotay Balázs jó két éve kopogtatott nálam az ötlettel. Balázs ugyanúgy működik, mint én, nagyon nyitott a világra. Foglalkozik IT-val és mobilfizetéssel, de minden más szintén izgatja. Egyik ismerősének volt egy 20 hektáros gyümölcsöse Bozsokon, a fák már nagyon elöregedtek. Talált egy olyan fafajtát, amelynek iszonyatosan nagy az oxigénmegkötő képessége, gyorsan nő, hat-hét évente kivágható, elképesztő intenzitással reprodukálja magát. Speciális szerkezetű fa – félkemény, mégis könnyű, 10 százalék alatti a nedvességtartalma. Rengeteg mindenre lehet használni. Szóval a fás ötlet már megvolt, megnéztük a gazdasági mutatókat, aztán tavaly belevágtunk. Saját tőke mellett néhány barát is beszállt az üzletbe, 20 hektáron 12 ezer fát ültettünk 40-45 millió forintból, s azóta újabb 2 ezerrel bővült az ültetvény.

– A végső cél az egymillió fa.

– Szeretek nagy célokat kitűzni. Azt gondolom, hogy az egymillió fa elérhető, nyilván nem egy-két év alatt. Önerőből 20 ezer fára elég a kapacitásunk, ezért 2018 első negyedévében következhet a kötvénykibocsátási program. Egy fa felnevelése 6 év alatt az első vágásig 20-30 ezer forintba kerül. Most egy régi-új megtakarítási forma indításán gondolkodunk, olyasmin, mint amilyen anno a takarékbélyeg volt. Megvan a mobilapplikációnk, van rengeteg digitális banki ügyfelünk, akiknek eleve felajánlhatjuk, hogy vegyenek részt a programban. Ebből akár egy „lakossági fanevelési program” is kinőhetne.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

Neked ajánljuk
A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható Nem állhat le a mezőgazdaság – Idénymunka-kereső portállal segítik a mezőgazdasági munkavállalást A felesleges felhalmozásnak a környezeti ára is nagy Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt
Tovább a forrásra: kamaraonline.hu
Vissza
Hírfolyam