2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb területen vetik meg a robotok a lábukat a mezőgazdaságban

A robotok elterjedése számos ipari ágazatban megállíthatatlan. A mezőgazdaság is nagy hasznát veszi a technológiai változásoknak. Erre jó példa a teaipar helyzete, amely több millió embernek ad munkát Dél-Ázsiában.

Világszerte egyre több robotot alkalmaznak a legkülönbözőbb ipari területeken. Kína élen jár ebben is: 2016-ban az ipari robotok értékesítése elérte a 13 milliárd dolláros rekordösszeget, ami 18 százalékos növekedést jelent.

Az automatizáció a lakosság élelmezését ellátó mezőgazdaságra is nagy hatással van.

A növekvő népességszámot nézve a termelési hatékonyság növeléséhez nagy szükség lesz a mezőgazdasági robotok elterjedésére.

Az agrárium gépesítésében egyre kifinomultabb technológiákkal lehet találkozni a precíziós gazdálkodás területén is. Ilyen a műholdalapú vagy drónos földmérés, valamint az automatizált vetés és az aratás is. A becslések szerint

a 2016-ban 3 milliárdos agribotpiac 5 év alatt akár a 30 milliárdot is elérheti.

Az, hogy egyre több helyen lesznek képesek kiváltani a munkát különféle modern gépesített megoldások, nemcsak az egy hektárra vetített termésátlagokat javítják, hanem az árakat is csökkentik.

Teaültetvény Ázsiában Fotó: pixabay.com

A tea előállítása tipikusan munkaerő-igényes ágazatnak számít. A minőségi áru előállításának egyik legfontosabb feladata a szüret. Ezt jelenleg szinte teljes mértékben emberi munkaerővel végzik el, ugyanis a betakarításnál nem mindegy a levelek színe, érettsége, minősége, az előállítani kívánt teatípus függvényében sem. Hamarosan viszont

a robotok a teaültetvényeket is ellephetik, és a különböző mesterségesintelligencia-megoldások kiszoríthatják a munkásokat.

A robotok különböző érzékelőikkel képesek lesznek megállapítani a tealevelek minőségét, sőt, még a megfelelő szüretelési időpontot is eltalálják, valamint a nehéz domborzati viszonyok sem okoznak problémát.

Legutóbb a Srí Lanka-i teacég, a Dilmah vezérigazgatója jelentette ki, hogy nincsenek kétségei a robotok/drónok elterjedését illetően az ágazatban. Szerinte az adaptáció gyorsaságát csak az határozza meg, hogy a konkrét mérnöki megoldások milyen hamar érkeznek meg a szüretelés problémájára. A teapiac már csak ez alapján is növekedés elé néz, a mostani 39 milliárd dolláros piac a várakozások szerint 2021-re 44,3 milliárd dollárra nő meg.

A teljes cikk a lenti linken olvasható el.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam