2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvan a módszer, amellyel a búza hatszor is teremhet évente

Évente akár hat alkalommal is képesek termést hozni a legfontosabb szántóföldi növények egy új nemesítési eljárásban, amellyel kutatók az új növényfajták létrehozását igyekeznek felgyorsítani. Az új technológia olyan növényfajták nemesítésére irányul, amelyek képesek lehetnek túlélni az éghajlatváltozást, és megfelelően el tudják majd látni a folyamatosan növekvő népességet. A búza, az árpa, a borsó, a csicseriborsó és a repce nemesítését helyezték a fejlesztés középpontjába.

Új technológia fejlesztésén dolgoznak a kutatók, amellyel a legfontosabb élelmiszer-növények, azaz a búza, az árpa, a borsó, a csicseriborsó és a repce nemesítésével

olyan új növényfajták jöhetnek létre, amelyek képesek túlélni az éghajlatváltozást, és sokkal nagyobb termésmennyiséget hozhatnak.

A „gyors nemesítésnek” nevezett új módszerrel a növények képesek lehetnek hatszor is termést hozni évente, így rövidebb ideig tarthat a nemesítési munka. A fontos növények között kivételt képezhet a repce, amely „csupán” négyszer lehet betakarítható egy évben – írja a theguardian.com.

Az eddigi nemesítési kísérleteket üvegházban végezték a kutatók, itt ugyanis sokkal védettebb körülmények között fejlődhettek a növények. LED-világítást használtak a fotoszintézis gyorsítására, így

a megfelelő környezet és világítás lehetővé tette, hogy napi 22 órán át növekedési fázisban legyenek a nemesített növények.

A világítás e formája sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint a régebbi típusú lámpák, amelyek túl sok hőt termeltek, és sokkal kevesebb fényt bocsátottak ki.

Az új technikával a kutatók folyamatosan vizsgálhatják és tanulmányozhatják a nemesített növényeket. Megfigyelhetik, hogyan reagálnak a különböző betegségekre, milyen a nemesített növények alakja és virágzási ideje, valamint tanulmányozhatják a növekedési ciklusukat is, amely így minden nyolcadik héten ismétlődik.

A teljes cikk a lenti linken olvasható el.

Neked ajánljuk
Dollármilliókkal támogatnak egy földfigyelő technológiát Az USA a kibocsátáscsökkentés éllovasa Mit takar a biomassza fogalma? Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam