2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiterjesztett valóság a szántóföldeken

A gazda kijelzőjén nemcsak a cukorrépaföldet látja, hanem a fényképre rétegezve különféle adatok is megjelennek: milyen idő várható holnap, milyen rovarok veszélyeztetik a gazdaságot, melyik rész fertőzött stb. Az adatok felgyorsítják és leegyszerűsítik a munkát. A kiterjesztett valóság bevonult a mezőgazdaságba (is).

A kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) életminőségünkön sokféleképpen javító, azt gazdagító, különlegesen hasznos technológia, amellyel valódi környezeteket számítógéppel generált vagy átalakított hanggal, grafikával, videóval, GPS-adattal stb. bővítünk ki, teszünk közvetlen vagy közvetett élő látvánnyá, felturbózott érzékszervi élménnyé.

Több szektorban, így a gyártásban, oktatásban, turizmusban, egészségügyben, katasztrófa-elhárításban, dizájnban stb. alkalmazzák. Lényegében minden területen, természetesen a mezőgazdaságban is hasznosítható.

A mezőgazdaság rendszere hiába tűnik egyszerűnek, távolról sem az, és a jelenben, a közeljövőben pedig még több ismeret, kifinomultabb tudományos-technológiai megközelítések kellenek hozzá.

A földkerekség lakosságának növekedésével a mezőgazdasági termékek és a belőlük készült élelmiszerek iránti igény folyamatosan nő, amelyet a jövőben egyre nehezebb lesz kielégíteni.

Infokommunikációs technológiák, köztük a kiterjesztett valóság nélkül pedig még nehezebb lenne. Az AR elsősorban, de nem csak a földekre telepített szenzorok adataival dolgozik. 

Drónos és műholdas infókat szintén használ, és mindezeket egybeintegrálva, például a termőföld 3D-térképére rétegezhet, emelhet ki növényekre stb. vonatkozó adatokat: hőképeket, nedvességtartalmat, talaj üregességére és vízáteresztő képességére vonatkozó számokat. 

A mezőgazdaságban relatíve újnak számító AR többféleképpen támogathatja a gazdák munkáját: átvizsgálhatja a gazdaságot, és kimutatja pestis és rovarok jelenlétét, de nemcsak általánosságban, hanem fajonként képes azonosítani a rovarokat, és segít eredményes megoldásokat kidolgozni velük szemben. Első hallásra furcsán hangozhat, holott logikus, hogy nem mindegyiket kell ugyanúgy vagy hasonlóan kezelni, ráadásul a hatékonyság is fajfüggő, és különböző eljárásokkal érhető el. Sokuk fontos szerepet játszik a növényvilág életében, meghatározó részei az ökoszisztémának, ezért jobb nem foglalkozni velük.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre Hogyan élheti túl a klímaváltozást a magyar mezőgazdaság? Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? Több millió fát vágnak ki az új nepáli nemzetközi repülőtér építése miatt De mi lesz, ha mégsem vesszük be a kanyart?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam