2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sivatagban is tesztelt szárazságtűrő kukoricát hozott a magyar piacra a Syngenta

A chilei Atacama-sivatagban is tesztelte a Syngenta azokat az új kukoricahibrideket, amelyeket 2018-tól a magyar piacra is bevezet. A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést.

A Syngenta két évvel ezelőtt globális megújulási programot kezdett, amit idén is folytat. Ma már a legnagyobb lehetőséget és előnyt a személyre szabott megoldások jelentik, amelyek révén lehetővé válik, hogy adott területről a korábbiakhoz képest nagyobb termésmennyiséget takaríthassanak be a gazdálkodók.

Ezt a törekvést segíti a Syngenta négy évvel ezelőtt indított Contivo™ mezőgazdasági vállalatfejlesztési programja, amelynek célja, hogy

a termelők jövedelemtermelő képességének javítása mellett az alkalmazott termesztési technológiák környezetre gyakorolt káros hatásait is csökkentse.

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ha példaként egy 700 hektáros üzem vetésszerkezetét vesszük figyelembe, akkor több mint 12 millió forint plusz profitot jelent a gazdálkodó számára, emellett

csökkenti a környezetterhelést, kedvezően járul hozzá biodiverzitás növekedéséhez, kíméli a talajt, növeli a talajéletet.

Mostanra 400 termelő már több mint 400 ezer hektáron kamatoztatja a rendszer nyújtotta előnyöket. 2018-ban újabb kísérleti helyszíneket vonnak be a programba, ahol folyamatosan tesztelik a szakemberek a vetésminőségben, az okszerű zöldítésben, precíziós technológiákban rejlő lehetőséget, s ezek eredményei a gazdálkodókat segítik majd.

Napraforgó területén a magyar gazdaság az elmúlt évben is jól teljesített, s ehhez a Syngenta napraforgó-kínálata döntően hozzájárult: a vállalat tavaly 55 százalékosra növelte piacvezető részesedését a szegmensben. A 2017-ben realizált 2,84 tonna hektáronkénti termésátlag minden idők második legjobb eredménye, a világpiaci átlag 1,9 tonna volt.

Világszinten a magyar gazdálkodók termesztik leghatékonyabban a napraforgót, és a Syngenta további lehetőséget lát a javulásra.

A kukorica az időjárás változékonyságának kitett, biológiailag is nagy vízigényű növényünk, ezért

az egyre gyakoribbá váló aszályos években fellépő vízhiány érzékenyen érinti a hazai öntözés nélküli kukoricatermesztést.

Annak érdekében, hogy a kukorica a megváltozott körülmények ellenére is gazdaságosan legyen termeszthető, szemléletváltásra és komplex megoldásokra van szükség. Ennek érdekében a Syngenta nagy újdonságot vezet be a magyar piacra 2018-tól: a vállalat új Artesian ajánlata egy olyan kockázatminimalizáló rendszer, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett kemény munka évjárattól függetlenül is jövedelmező legyen.

A teljes cikk a lenti linken olvasható el.

Neked ajánljuk
Tudta? Tunéziában emberek százainak biztosít ivóvizet egy magyar találmány Halló, itt a napelemes mobiltelefon! Új fejezetet nyithat az Audi legújabb csodaautója Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam