2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tápanyag-visszapótlás a földeken

A változó éghajlati, gazdasági tényezők, feltételek egyre inkább megkövetelik a növénytermesztési technológiák hatékonyságának növelését. A jövedelem szinten tartása, esetleg emelése szükségessé teszi, hogy keressük azokat az agrotechnikai eljárásokat, módszereket, amelyekkel növelhetjük a ráfordítások hatékonyságát.

Ebben a változó környezetben, egyre nehezebb körülmények között egészen biztos, hogy sok mindent másképpen kell csinálni, így a tápanyag visszapótlás területén is. Ma már nem elég, hogy műtrágyázzunk, sokkal nagyobb tudatossággal kell a termékeket megválasztani és a felhasználásuk módját, idejét okszerűen meghatározni.

A Yara Hungária Kft. Ennek jegyében egészítette ki portfólióját a YaraMilaTM Actyva kálium-klorid-alapú, magas nitrogéntartalmú termékkel. A YaraMilaTM Actyva összetétele 18-11-13 + 1,7% MgO, 6,5% SO3, 0,02% B. A benne található nitrogén hatóanyag 7%-a nitrát, 11%-a pedig ammónium.

Ezzel a készítménnyel tovább bővült azon termékek köre, melyekkel az őszi vetések, akár a kalászosok, akár a repce elmaradt alaptrágyázását hatékonyan pótolni lehet. Felhasználása ilyen esetben mindig a lehető legkorábban történjen, amit jogszabály és az időjárás még megenged. Felhasználható továbbá olyan esetekben is, amikor az ősszel kijuttatott mennyiséget kevésnek ítéljük és kiegészítésre szorul.

Használatával elkerülhetjük az esetenkénti, tavasszal jelentkező foszfor- és kénhiánytüneteket. Ezek a hiánytünetek sok esetben vizuálisan nem, vagy alig látható formában jelentkeznek, de negatív hatásuk a termés mennyiségére és minőségére később nagyon is észrevehető.

A korai relatív foszfor- és kénhiány annak tulajdonítható, hogy nagymértékben eltolódik a kiadott nitrogén hatóanyag miatt az optimális felvehető hatóanyagarány. A növények 4-5 ⁰C-on már beindulnak, ismert, hogy ilyen körülmények között a foszfor felvétele erősen korlátozott, valamint a kén mineralizációja sem jelentős. A frissen kiadott műtrágyának ilyenkor kiemelkedő szerepe lehet.

Magasabb terméshozam-elvárás esetén mindenképp elgondolkodtató az ilyen időszakban történő foszfor- és kénpótlás, a YaraMilaTM Actyva erre tökéletesen alkalmas.

Az esetleges kényszermegoldások mellett tervszerűen, tudatosan is választhatjuk ezt a műtrágyázási módot. Egyrészt pénzügyi szempontból lehet hasznos, hiszen nem kell fél évvel korábban megvásárolni a kijuttatandó hatóanyag-mennyiség egészét vagy egy részét pont abban az időszakban, amikor még bevételek alig vannak. Másrészt jobban igazodik a búza foszforfelvételi időszakához. A búza a foszforszükségletének több mint kétharmadát március és április hónapokban veszi fel.

Hazánk szántóterületének több, mint 70%-a nitrátérzékeny terület. Ezeken a területeken esetenként az évenkénti kijuttatható nitrogén mennyisége terméslimitáló tényező lehet. Továbbá mintegy 2,5 millió hektárra tehető a savanyú területek nagysága. Tehát minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amelyekkel a kijuttatható nitrogén hatóanyag hasznosulását javítani lehet, illetve olyan termékeket használni, amelyek savanyító hatása mérsékelt.

A változó világ változó körülményei között nemcsak lehet, de szükséges is alkalmazni azokat a lehetőségeket, eljárásokat, melyekkel a jövedelmet stabilizálni, növelni lehet a fenntarthatóság mellett.

Neked ajánljuk
Marketinges app gazdálkodóknak Jelenleg még illegális tevékenység a drónnal történő permetezés Már csak egy lépés kell ahhoz, hogy búcsút intsünk a földgázfogyasztásnak Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam