2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotrajok nyugdíjaztathatják a traktorokat

Az északkelet-ausztráliai napfényes Queensland hegyeiben egy csicseriborsó-termesztő speciális mezőgazdasági gépeket, robotrajokat fejleszt. Andrew Bate szerint a könnyű, kicsi és „intelligensebb” robotok pontosabb munkát végeznek a gyomokkal, mint a hagyományosan nagyobb permetezőkészülékek.

Annak ellenére, hogy sok szakember szerint a kisebb mezőgazdasági gépeké a jövő, a traktorok, permetezők és az ültetők egyre nagyobbak és komplexebbek. A méretnövekedés aligha tartható fenn sokáig, mert egyszerűen korlátokba ütközik. A hagyományos traktorok és az önvezető technológiák tevékenységi körét is megköti, hogy mi szerelhető fel a járművek hátsó részére, mit képesek szállítani.

De min és hogyan lehetne változtatni?

Negyedik ipari – és mezőgazdasági – forradalom, mesterséges intelligencia, robotok, automatizáció a kulcsfogalmak,

és a technológiacsaládhoz tartozik a paradigmaváltást jelentő rajrobotika is, amikor egy-egy nagy méretű és önmagában (emberi irányítással vagy anélkül) ténykedő gép helyett sok-sok kisebb szerkezet végzi koordináltan a munkát.
 

Rajok (swarms)

E koncepció jegyében fejleszti gépeit a 2010-ben indult ausztrál SwarmFarm Robotics. Alapítója, a queenslandi hegyekben csicseriborsó-termesztéssel foglalkozó Andrew Bate azóta három permetezőrobot-prototípust (Alpha, Bravo, Charlie) dolgozott ki, majd vonultatott nyugállományba, helyettesített hét modernebb, megbízhatóbb és hatékonyabb prototípussal, és a kétszemélyes vállalkozás (Mr. and. Mrs. Bate) 11 fős céggé alakult, mérnök- és terepteszteket végző csapattal. Bate szerint

a könnyű, kicsi – és „intelligensebb” – robotok pontosabb munkát végeznek a gyomokkal, mint az erre a célra használt hagyományosan nagyobb permetezőkészülékek.

„Nem az automatizációval próbálkoztunk, hanem újragondoltuk, hogyan védjük meg a növényeket és hatástalanítsuk a gyomokat.

Meglévő feladatok automatizálása helyett új mezőgazdasági rendszer kidolgozása volt az alapötlet.

Eljön majd az idő, amikor ezek a kicsi rajok szinte mindenféle munkát képesek lesznek elvégezni a farmokon” – magyarázza a csicseriborsó-termesztés rovására idejének zömét ma már főként cégvezetéssel töltő Bate.

Az évek során befektetőket is talált: a Westpac, az Elders és a Telstra után 2017 novemberében együttműködési szerződést kötöttek az autonóm és mobil robotplatform, a prototípusok kereskedelmi termékké történő áttervezésében és a kapcsolódó gépészeti munkákban segédkező, különböző technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítójával, a Bosch csoporttal.

A SwarmFarm partnerével, a Boschsal foglalkozik a következő generációs agrárrobotikával Forrás: swarmfarm.com

Valamikor az év elején tervezik az első 50 robot értékesítését.

Többféle farmon, szántó- és gyapotföldeken, kertészetekben stb. hasznosíthatják őket.

Ha sikerrel járnak, 2019-re jóval többet gyártanak az eredetileg csak permetezésre, mostani formájukban viszont változatos feladatok kivitelezésére alkalmas, multifunkcionális robotokat.

„Modulárisak, könnyen megváltoztatható, hogy mit szerelünk rájuk, és így a permetezéstől a fűnyírásig bármire használhatók. A gépfrissítéshez, feladatok eredményesebb elvégzéséhez a közvélekedéssel ellentétben nem kell a méretét növelni, sőt, ma már csökkenteni kell” – nyilatkozta Bate.

SwarmFarm Robotics: Képzeld el a gazdálkodás jövőjét Forrás: swarmfarm.com

A 2016 óta tesztfázisban lévő hét prototípusból hármat kaszálásra (MowBot) használnak, három Bate farmján dolgozik, a hetedikhez tartozó darabok pedig az északnyugat-ausztráliai partokhoz közeli Barrow szigeten, „Ausztrália Galapagosán” egy kísérleti projektben irtja a rohamosan terjeszkedő gyomokat.

A gépek lassan végzik munkájukat, és Bate egyelőre nem szándékszik felgyorsítani őket, mert tapasztalatai alapján romlanának az eredmények. 

Közben finomhangolják a felhasználói felületet, és az akadályokat észlelő rendszert is pontosítják.

„A SwarmBot gépei nem önvezető traktorok, mint ahogy a traktor sem a lóval húzott ekéből fejlődött ki. Helyettesítették a lovakat, az állatot teljesen kivették a munkából. A farmgazdálkodás következő forradalmának semmi köze nem lesz a traktorokhoz” – állítja Bate.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam