2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotrajok nyugdíjaztathatják a traktorokat

Az északkelet-ausztráliai napfényes Queensland hegyeiben egy csicseriborsó-termesztő speciális mezőgazdasági gépeket, robotrajokat fejleszt. Andrew Bate szerint a könnyű, kicsi és „intelligensebb” robotok pontosabb munkát végeznek a gyomokkal, mint a hagyományosan nagyobb permetezőkészülékek.

Annak ellenére, hogy sok szakember szerint a kisebb mezőgazdasági gépeké a jövő, a traktorok, permetezők és az ültetők egyre nagyobbak és komplexebbek. A méretnövekedés aligha tartható fenn sokáig, mert egyszerűen korlátokba ütközik. A hagyományos traktorok és az önvezető technológiák tevékenységi körét is megköti, hogy mi szerelhető fel a járművek hátsó részére, mit képesek szállítani.

De min és hogyan lehetne változtatni?

Negyedik ipari – és mezőgazdasági – forradalom, mesterséges intelligencia, robotok, automatizáció a kulcsfogalmak,

és a technológiacsaládhoz tartozik a paradigmaváltást jelentő rajrobotika is, amikor egy-egy nagy méretű és önmagában (emberi irányítással vagy anélkül) ténykedő gép helyett sok-sok kisebb szerkezet végzi koordináltan a munkát.
 

Rajok (swarms)

E koncepció jegyében fejleszti gépeit a 2010-ben indult ausztrál SwarmFarm Robotics. Alapítója, a queenslandi hegyekben csicseriborsó-termesztéssel foglalkozó Andrew Bate azóta három permetezőrobot-prototípust (Alpha, Bravo, Charlie) dolgozott ki, majd vonultatott nyugállományba, helyettesített hét modernebb, megbízhatóbb és hatékonyabb prototípussal, és a kétszemélyes vállalkozás (Mr. and. Mrs. Bate) 11 fős céggé alakult, mérnök- és terepteszteket végző csapattal. Bate szerint

a könnyű, kicsi – és „intelligensebb” – robotok pontosabb munkát végeznek a gyomokkal, mint az erre a célra használt hagyományosan nagyobb permetezőkészülékek.

„Nem az automatizációval próbálkoztunk, hanem újragondoltuk, hogyan védjük meg a növényeket és hatástalanítsuk a gyomokat.

Meglévő feladatok automatizálása helyett új mezőgazdasági rendszer kidolgozása volt az alapötlet.

Eljön majd az idő, amikor ezek a kicsi rajok szinte mindenféle munkát képesek lesznek elvégezni a farmokon” – magyarázza a csicseriborsó-termesztés rovására idejének zömét ma már főként cégvezetéssel töltő Bate.

Az évek során befektetőket is talált: a Westpac, az Elders és a Telstra után 2017 novemberében együttműködési szerződést kötöttek az autonóm és mobil robotplatform, a prototípusok kereskedelmi termékké történő áttervezésében és a kapcsolódó gépészeti munkákban segédkező, különböző technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítójával, a Bosch csoporttal.

A SwarmFarm partnerével, a Boschsal foglalkozik a következő generációs agrárrobotikával Forrás: swarmfarm.com

Valamikor az év elején tervezik az első 50 robot értékesítését.

Többféle farmon, szántó- és gyapotföldeken, kertészetekben stb. hasznosíthatják őket.

Ha sikerrel járnak, 2019-re jóval többet gyártanak az eredetileg csak permetezésre, mostani formájukban viszont változatos feladatok kivitelezésére alkalmas, multifunkcionális robotokat.

„Modulárisak, könnyen megváltoztatható, hogy mit szerelünk rájuk, és így a permetezéstől a fűnyírásig bármire használhatók. A gépfrissítéshez, feladatok eredményesebb elvégzéséhez a közvélekedéssel ellentétben nem kell a méretét növelni, sőt, ma már csökkenteni kell” – nyilatkozta Bate.

SwarmFarm Robotics: Képzeld el a gazdálkodás jövőjét Forrás: swarmfarm.com

A 2016 óta tesztfázisban lévő hét prototípusból hármat kaszálásra (MowBot) használnak, három Bate farmján dolgozik, a hetedikhez tartozó darabok pedig az északnyugat-ausztráliai partokhoz közeli Barrow szigeten, „Ausztrália Galapagosán” egy kísérleti projektben irtja a rohamosan terjeszkedő gyomokat.

A gépek lassan végzik munkájukat, és Bate egyelőre nem szándékszik felgyorsítani őket, mert tapasztalatai alapján romlanának az eredmények. 

Közben finomhangolják a felhasználói felületet, és az akadályokat észlelő rendszert is pontosítják.

„A SwarmBot gépei nem önvezető traktorok, mint ahogy a traktor sem a lóval húzott ekéből fejlődött ki. Helyettesítették a lovakat, az állatot teljesen kivették a munkából. A farmgazdálkodás következő forradalmának semmi köze nem lesz a traktorokhoz” – állítja Bate.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam