2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha szereted a sört… – a fenntartható sörfőzdékért

Egy új tanulmány az atlantai kézműves söriparban (kézműves sörfőzdék) használt megközelítést alkalmaz a fenntartható növekedési kihívások kezelésére: hogy hogyan tudjuk biztosítani a közös jólétet úgy, hogy figyelembe vegyük a sörgyárak és az iparág érintettjeinek érdekeit is.

Egy új tanulmány – 20-25: Crafting the Future – részletesebben elemzi a fenntarthatóságot a kézműves sörfőzésben. Megállapítja, hogy míg az ágazat növekedő tendenciát mutat, ez jelentős kockázatot is rejt magában. A megoldások elérhetők, azonban már túl kell lépnünk 1-1 fenntarthatósági és hatékonysági kezdeményezésen, rendszerszintű megközelítést igényel ez az iparág is.

Ontarióban a kézműves sörgyártás jelentős sikertörténet. Folyamatos növekedést mutat a vállalkozás. Irigylésre méltó hírnevet szerzett nagyszerű ízvilágú sörök előállításával.

Ontario több mint 234 önálló kézműves sörfőzdével büszkélkedhet több mint 110 közösségben. Az ágazat már 6%-os részesedéssel rendelkezik a sör teljes piacáról, és egyre növekszik – évente mintegy 1 milliárd dollárral járul hozzá a gazdasághoz.

Kívülről nincsenek olyan jelek, hogy a közeljövőben ez a növekedés lelassulna. A Goldman Sachs szerint a Craft Beer szegmens az elkövetkező öt évben a teljes sör mennyiségének 20%-át teszi ki globálisan. Ez azt mutatta, hogy az ipar Ontarióban 2025-re további 25 000 közvetlen és közvetett munkahelyet teremt, miközben a tartomány szerint évente 3 milliárd dollárnál nagyobb gazdasági hatása van e kézműves sörgyártásnak.

Bár a 300%-os sörgyártás bővítése, a gyors növekedés is számos fontos kockázatot rejt magában, de hatással lehet rá az alapanyagok elérhetősége is. Ezeket a hatásokat tovább súlyosbíthatják a világszerte növekvő gyakorisággal és intenzitással járó éghajlati változások: súlyos problémákat okoznak a terméshozam termésének és minőségének (pl. a 2015-ös szárazság miatt a komló és az árpa piaci árai 35-50%-kal növekedtek). A kézműves sörfőzdék vajon képesek lesznek a jövőben ilyen kihívásokkal megbirkózni? És képesek lesznek-e átadni a kapcsolódó költségnövekményeket ügyfeleiknek?

Míg az üzleti környezet kihívást jelent – számos iparág számára ismerős kérdésekkel –, a legfontosabb kockázatok egyike sem leküzdhetetlen. Van egy jó platform is, amelyre építeni lehet. Az ontariói kézműves sörfőzők általában a fenntarthatóságot a helyi közösség számára előnyös gondolkodásmóddal építették be működésükbe. A legfontosabb erősségek közé tartoznak: a kiváló minőségű termékek, a bevételi források sokfélesége, az új technológiákba történő beruházások és a csökkent vízfogyasztás.

 A vezető kézműves sörfőzők sok esetben már a világ legfenntarthatóbb sörfőzdéit jelentik.

Az ontariói kézműves sörfőzők kétségkívül folytatják fenntartható tevékenységüket, épp ezért a további innováció létfontosságú.

A fenntartható sörfőzésnek túl kell haladnia a víz, az energia, a szén és más hatékonysági intézkedéseket.

Az üzleti teljesítmény minden dimenzióját meg kell erősíteni a folyamatos és fenntartható növekedés érdekében, miközben a közösségek és a szélesebb gazdaság számára a legjobb hatást gyakorolják. Új modellre van szükség.

Új modell – okosabb növekedés

A BLOOM és a Earthshine kifejlesztette a 20-25-ös modellt, amely egy objektív, mégis gyakorlatias elképzelésen alapulna. Eszerint az atlantai kézműves sörgyártó iparág a világméretű kézműves sörhullámot a 2025-ig tartó 20%-os piaci részesedéssel elérheti. Az új modell számos stratégiát tartalmaz, amelyek foglalkoznak az egyes kézműves sörfőzők érdekeivel és a rendszerszintű változás szükségességével.

Három fő dimenzióra összpontosítanak:

  • A világ legtarthatóbb kézműves sörének értékesítése
  • A világ legtarthatóbb kézműves sörfőzdéi
  • Támogató ökoszisztéma és szakpolitika

A fenntartható termelés bővítésének útja a helyi környezetvédelmi, közösségi és erőforrás-határokon belül működő kézműves sörfőzdéken alapul.

Ez magában foglalja a fenntartható beszerzést, valamint a megújuló energiákkal a proaktív vízgyűjtő gondozást és a felelősségteljes melléktermék-gazdálkodást.

A fenntartható kézműves sörfőzdék a rugalmas helyi közösségek középpontjába kerülnek: munkahelyeket és közös jóllétet teremtve, de segítik a közösség fejlődését. Valódi kétirányú szinergiákat és előnyöket biztosítva.

Neked ajánljuk
Merre visz az út az iskolapadból a környezetiparba? Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője A termálvíz teheti zöldebbé a villanyautókat Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést
Tovább a forrásra: csrhungary.eu
Vissza
Hírfolyam