2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valódi biokontroll: baktériummal a kórokozók ellen

Egy olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott a Szegedi Tudományegyetem, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, a paprika, a saláta és a káposzta biotermesztésekor talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben egyaránt.

Miután az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy az az emberi egészségre vagy a környezetre ártalmas, a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai évtizedek óta foglalkoznak biokontroll-kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.

Most úgy tűnik, a magyar kutatók sikert értek el, és egy olyan baktériumtörzset találtak és szabadalmaztattak, amely baktérium- és gombafertőzéseknek kitett paradicsom,  paprika, saláta és káposzta biotermesztésekor hatékony védelemnek bizonyul. A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan antibiotikumot, amely

a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, és növeli a növény ellenálló képességét.
 

Az egyetem és az USA egyik legnagyobb biokontrolltermékeket forgalmazó cége, a Certis között nemrég megkötött licencszerződés értelmében a szabadalmat a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazásához. A Bacillus nemzetségben számos olyan törzs ismert, amely alkalmazható biokontrollcélokra. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújthat.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam