2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Terjed a bécsi módi: városi életminőség-javítás biotermékekkel

Ünnepélyes keretek között alakult meg Párizsban egy környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés, az Organic Cities Network Europe. A megállapodást aláíró nagyvárosok célja a városban élő állampolgárok életminőségének javítása a regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével.

A szervezet alapító tagjai közé olyan európai nagyvárosok tartoznak, mint Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč vagy Bécs. Az együttműködési tervezet létrehozása során példaként az osztrák főváros ökogazdaság-politikája szolgált,

ahol a környezetbarát termelésből származó élelmiszerek felvásárlásával Bécs városa már több mint húsz éve segíti a helyi bioüzemeket. 

Bécsben mindösszesen ezer hektárnyi területen termelnek első osztályú, biominősítéssel ellátott burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket. Az Európában is elismert bécsi ökogazdálkodási stratégia sikere az önkormányzat erdő- és mezőgazdálkodási ügyosztálya, valamint az ökológiai kutatásokat végző Bio Forschung Austria közötti együttműködésnek köszönhető. Az intézet elmúlt húsz évben végzett kutatásai elsősorban a talajtermékenység vizsgálatát és elemzését ölelték fel, melynek révén széles körben terjedt el például a biokomposzt használata.

Ökogazdaság Bécsben
Fotó: Bio-Forschunga

Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja az alapító okirat aláírása alkalmából elmondta, hogy városa a legjobbnak számít a bioélelmiszer-ellátásban: az óvodákban 50, a kórházakban pedig 30 százalékban ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszer kerül a menübe.

A biogazdálkodást serkentő együttműködésben részt vevő nagyvárosok célja a lakók első osztályú, hazai ökogazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal való ellátása.

A közös megállapodás szerint a partnervárosok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszeráruház-láncok polcain még több bioélelmiszer legyen megtalálható, ezáltal is növelve a bioáruk versenyképességét az európai piacon. Távolabbi célkitűzésük a környezetbarát termelési szektor bővítése és az új munkahelyek megteremtése, valamint az öko- és méltányos kereskedelemből (fair trade) származó termékek – például kozmetikumok és textíliák – gyártásának támogatása.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 11. rész – Nyimi Öko Közösség (videó) A siker titka vidéken, 13. rész – Hideg-hegyi menedék (videó) Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam