2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha vegyszer nélkül nem megy, precíziós módszerekkel óvhatjuk a környezetet

Az agrárgazdálkodókkal szemben folyamatosan erősödő társadalmi elvárás a környezet óvása és a fenntarthatóság, amelyek a vegyszerek termelésből történő kizárását feltételeznék, de a növekvő élelmiszerigény és a termésbiztonság megteremtése miatt egyelőre szükség van a kemikáliákra a növényvédelemben és a tápanyag-utánpótlásban is. A korszerű technológiákkal azonban meg lehet felelni a „zöld” elvárásoknak is.

Nagy kihívások előtt állnak az agrártermelők, hiszen miközben folyamatosan növelniük kell a hozamokat, és fenntartaniuk a termésbiztonságot, hasonló stratégiai célok a környezetünk állapotának megóvása, az élővilág, a természet védelme. Mivel az e célokat szolgáló eszközök közel sem univerzálisak, az egyik célt támogatják, míg a másik megvalósulása ellen hatnak – olvasható az otpagrar.hu elemzésében. Az intenzív gazdálkodás elképzelhetetlen növényvédelem és a talaj tápanyagainak pótlása nélkül, ezeket pedig jórészt vegyi üzemekben előállított készítményekkel végzik a termelők.

A szuperfarm.hu weboldalon megjelent írás szerint 

Magyarországon – hatóanyagban számolva, a csecsemőktől az aggastyánokig – egy lakosra 52 kilogramm műtrágya és közel 3 kilogramm növényvédő és gyomirtó szer jut.

Egyáltalán nem közömbös, hogy ennek a hatalmas vegyszermennyiségnek a felhasználása mennyire okszerű, hatékony.

A környezetvédő szervezetek a vegyszerhasználat ellen érvelnek, és az alternatívaként kínált ökológiai gazdálkodásban Magyarországon is nagyok a potenciális lehetőségek, az OTP szakértői szerint ez hosszú távon is csak egy szűk kiegészítője lehet a hagyományos termelésnek. Különösen úgy, hogy az ökológiai gazdálkodás termesztéstechnológiájában éppen a növényvédelem az egyik leggyengébb láncszem. Amíg nem lehet elhagyni a kémiai anyagok használatát, különösen fontos az észszerű vegyszerhasználat. Magyarországon a növényvédő szerek felhasználása az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett, ma már megközelíti a 30 ezer tonnát. A szakértők szerint további növekedés valószínűsíthető, még az egyre szigorúbb hatóanyagszabályok mellett is.

Mivel azonban a gyakorlat egyre inkább megköveteli a vegyszeresnél sokkal környezetkímélőbb növényvédelmi szemléletet, érdemes integrált növényvédelmet előtérbe helyezni. Ez az ökológiai termesztés elveire alapozó, de a konvencionális növényvédelem elemeit sem mellőző rendszer.

Az így előállított termék nagyban hasonlít a biotermékhez, bár célszerűbb inkább szermaradványmentes terméknek nevezni. Az integrált növényvédelemben azonban komoly fejlesztések kellenek a gyakorlattól a kutatásig valamennyi szinten, különösen a növényvédelmi előrejelzési rendszer pontosabbá tételében.

Érdemes lenne a támogatási rendszerben is jobban ösztönözni a környezetkímélő megoldásokat, mivel jelenleg nem ez a gyakorlat

– áll az elemzésben. Gondot jelent a permetezőgépek műszaki színvonala, illetve vizsgáztatásának jelenlegi „elnagyolt” gyakorlata is.

Arról, hogy a növényvédelem mellett mit jelent a talajok tápanyagpótlása, a lenti linken lehet még több részletet megtudni.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj Klímavédő szemléletűek is támogatnak szennyező iparágakat Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam