2019. március 27., Hajnalka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak mezőgazdasági szempontból létfontosságú a talaj

„NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” címmel tartott szakmai előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kaposváron. A hiánypótló rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vagyunk, mégsem helyezünk elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú. Kulcsszerepe van az élet körforgásában, az egész természeti környezetre és általa az emberi élet minőségére is hatást gyakorol.

A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken. Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődünk vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig

ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelnünk.

Ónodi Tamás és Resek Attila a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz és humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról beszélt. Petró Tibor elődadásából kiderül, hogy a talaj egészségének legfontosabb mércéje a szervesanyag-mennyisége, ami kulcsfontosságú a hosszú távú terméshozamok, az élelmiszer-minőség, a szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség és a talajszén tárolásának, a humuszépítő folyamatok megindításának szempontjából.

A talaj-mikrobiológiai szereplők, gombák, baktériumok, talajalgák kumulatív hatásai, főbb működési folyamatairól Daoda Zoltán beszélt. Sójnóczki István a különböző talajművelési rendszereket mutatta be, illetve ezen technológiákat ismertette, valamint gyakorlati tanácsokkal segített helyes megvalósításukban, és a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatta a témát.

A  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara további előadásokat tart a témában, amelyek időpontjai és helyszínei az alábbi linken találhatók.

Neked ajánljuk
Marketinges app gazdálkodóknak Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség Az élelmiszertermelés problémái Egy elszomorítóan izgalmas sorozat indult a Spektrumon Másfél tonna szemetet gyűjtöttek össze a belga tengerparton
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam