2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez hozza a pénzt: bio-takarmánygabona!

Február 17-én zárta kapuit a világ legnagyobb biokiállítása, a BioFach. Az agrarszektor.hu a nürnbergi kiállítás előtt arról írt, hogy a németek rohamtempóban fejlesztik biotermelésüket, de az igények mintha utolérhetetlenül nőnének. A legnagyobb gondot a növekvő bioállattartás takarmányszükséglete jelenti.

Németország legnagyobb tartománya jeleskedik a biogazdálkodásban: a biológiai, ökológiai, biodinamikus, Demeter-szövetségbe és egyéb zöld körökbe tartozó gazdaságok száma 12 ezerre tehető, az általuk művelt terület aránya pedig eléri a 290 ezer hektárt.

Egész Németországban 1,3 millió hektárra tehető a biogazdálkodásba vont terület nagysága, ami a teljes művelt terület 7,5%-át teszi ki. A németek célkitűzése, hogy 2030-ra 20%-ra tornásszák fel ezt az arányt.

Biogyümölcsből már most megközelítik a 20%-os területi részarányt, biogabonák terén viszont alig 4%-ot tudnak felmutatni, ezzel együtt 225 ezer hektárt foglalnak el az országban. Összehasonlításképpen: Magyarországon a teljes ökogazdálkodásba vont terület nagysága szűk 200 ezer hektár, és kérdéses, hogy a 2015. évi, újonnan belépő ökopályázati nyertesek – mintegy 70 ezer hektárral – az ötéves támogatási időszak letelte után is biogazdák maradnak-e. Döntő többségük ugyanis kaszálót, illetve legelőt vitt be a programba a hektáronkénti 26, illetve 45 ezer forintos támogatás reményében.

Pedig Németország korlátlan felvevőpiacot jelent a magyar biogabonások és biokertészek számára.

Eközben a versenytársaink is iparkodnak: Olaszország, Románia, Ukrajna és Szlovákia is nagy beszállítónak számít Európa legfőbb biopiacán. 

Németországban ma már biotartásból származik a tojások 13%-a és a juhhús 15%-a.

Biotejből még csak szűk 4%-os arányt tudnak felmutatni a termelésben, az egyéb állati termékek részaránya pedig elhanyagolható, de még így is komoly nehézségeik támadtak a biotakarmányok előállításával. Az import biobúza aránya 32%-ot, a biokukorica aránya 44%-ot ér el a német piacon. Évente mintegy 230 ezer tonna biogabonára van szükségük, ebből 130 ezer tonna a búza. Bioszójából 20 ezer tonna az éves behozataluk, és az import részaránya 90%-os.

Az agrarszektor.hu szerint szerencsés lenne, ha nem pusztán takarmányt állítanánk elő a felvevőpiacra, hanem mi is elkezdenénk vertikális pályákat építeni a gabonára, és végre eljutnánk magáig a biohúsig, ám pillanatnyilag még a hagyományos búzát sem tudjuk „bőrbe kötni”.

Neked ajánljuk
Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Arattak a tájfajta ökoparadicsomok (képgalériával) Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam