2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás és a magyar agrárerdészet

A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik fontos eszköze lehet a több évszázados hagyománnyal rendelkező agrárerdészeti termelési kultúra alkalmazása Magyarországon – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A nemcsak Magyarországon, de Európában is úttörő kiadványnak szánt Agrárerdészet című könyv bemutatóján a miniszter elmondta:

az agrárerdészet olyan termelési kultúra, amelyben a faállomány szántóföldi növényekkel, kertészeti kultúrákkal, sőt, az állattartással közösen veszi igénybe a tájat. Egymást erősítik a különböző mezőgazdasági és erdészeti tájhasznosítási megoldások.

Mindez az elmúlt évtizedekben visszaszorult, és most olyan hasznosítási lehetőségeket, módszereket szeretnének felmutatni a szerzők, amelyek főként a kis és közepes családi vállalkozások számára lehetnek hasznosak.

Agrárerdészet Franciaországban, Montpellier környékén Fotó: http://climate-adapt.eea.europa.eu

A leírt módszerekkel például gyenge minőségű termőföldeken vagy vizes területeken lehet gazdaságosabban, az eddiginél több haszonnal gazdálkodni.

Különösen az ország azon területein lehet ez hasznos,  ahol a klímaváltozás hatásai már most is nagyon szembetűnőek.

Magyarországon több helyen is vannak olyan erdős területek, ahol legeltetnek, vagy  olyan gyümölcsösök, ahol kertészeti kultúrákat termelnek. Fontos különbség a klasszikus termelési eljárásokhoz képest az ökológiával való szoros, sőt rendszerszintű kapcsolat – hívta fel a figyelmet a miniszter.    

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, a kötet szerzője azt emelte ki, hogy

az agrárerdészet alapvetően Magyarországon és a világ minden részén elsősorban a kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodók számára jelent alternatív megoldást.

Magyarországon legalább 800 ezer hektár olyan szántóterület van, amely kedvezőtlen adottságúnak minősül. A főigazgató azt is elmondta, hogy a különböző agrárerdészeti rendszerek alkalmazásával 20-30 százalékkal nagyobb termelési érték produkálható egyegységnyi területen, mint korábban. Ez jelentős kibocsátásnövekedést jelenthet a magyar mezőgazdaság számára. Így hosszabb távon 80-90 milliárd forinttal növelhető a számítások szerint a magyar mezőgazdaság kibocsátása.

Neked ajánljuk
Minirobotok a szántóföldeken Kakaófarm napelemmel (videóval) Farmhopper: magyar applikáció és weboldal köti össze a vásárlót és a termelőt A csimpánzok világnapja: egy viszonylag friss, de nagyon is fontos évforduló Bécs nyerésre áll az eldobható kávéspoharak ellen
Tovább a forrásra: hir.ma
Vissza
Hírfolyam