2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Aki nem lép rá a precíziós útra, nem vállalja az innovációt, az lemarad

Az idei második PREGA Science Konferencián kiviláglott: nemzetközi szinten is ugyanazok a gondok, mint idehaza. Hiába indult az Egyesült Államokban jóval korábban a precíziós növénytermesztés, ők is az adatfeldolgozáson „agyalnak”, és azon, hogy a kinyert információk hogyan szolgálhatják a döntéshozatalt. A konferencia célja, hogy a tudományos élet képviselői is tapasztalatot cseréljenek a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kutatási eredményeikről, az elmélet és a gyakorlat kapcsolatáról.

Éder Tamás a PREGA Konferencia szervezésében részt vevő NAK képviseletében az Agroinform.hu-nak elmondta: nagyon fontos feladatuknak tartják, hogy a legújabb technológiai megoldásokat minél szélesebb körben eljuttassák a tagságukhoz.

Hatalmas lehetőséget látnak a precíziós gazdálkodásban, és bíznak abban, hogy Magyarország azok közé az országok közé fog tartozni, amelyek élen járnak ebben.

Ezáltal kiveszi a részét mindazon pozitívumokból, amelyeket a precíziós gazdálkodás adhat.

Ami a magyar élelmiszeripart illeti, a kutatási eredmények alkalmazásában lemaradásban van a fejlett világhoz képest.

Ez abból is fakad, hogy az elmúlt 10-20 évben nem volt túl jó az ágazat jövedelmezősége, a keletkező erőforrások nem feltétlenül a high-techre, hanem az elmaradt fejlesztések pótlására mentek. A szakember bízik abban, hogy ez is változik a jövőben.

A dróntechnológia is sokat segíthet a mezőgazdaságban Fotó: pixabay.com

Nicolas Tremblay (ISPA-elnök) a nitrogénmenedzsment lehetőségeire vonatkozó legfrissebb tudományos eredményeit hozta el a konferenciára. Az elhangzottak szerint az adatgyűjtés önmagában kevés, el kell jutni ezek kiértékeléséig is, nagyobb területről, sokkal diverzebb módon kell gyűjteni az adatokat, és módosítani kell az elemzési metóduson is, hogy valóban azok azokat az információkat kapják meg a végén, amelyekre a szakemberek kíváncsiak.

Viacheslav Adamchuk (ISPA-titkár) a talajmérés különböző szenzoros módszereit és eszközeit mutatta be. Ezek még kutatási fázisban vannak, de várhatóan már a közeli jövőben lehetőség nyílik az alkalmazásukra.

Milics Gábor (a Széchenyi István Egyetem docense, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke) a távérzékeléssel kapcsolatos teljes palettát bemutatta: a drónost, a földközelit és a műholdast. Bár e területen is gyűlnek az információk, például nem biztos, hogy kiderül, mi okozza azokat a különbségeket, amelyeket a műholdképek mutatnak. Minél több információt szereznek az érintettek, annál pontosabb lesz a lehatárolás. Az is megfogalmazódott, hogy mindenképpen kell egy agráriumhoz értő szakértő is ehhez a munkához.

Külön érdekesség, hogy a tudományos igényességgel elvégzett kutatások gyakorlati részét gazdálkodók végezték, vagyis nemcsak kis területen, kontrollált körülmények között, előre meghatározott menedzsmentzónákban folyt a munka, hanem viszonylag nagy táblákon.

A látottak szerint a hazai gyakorlati megvalósítás nincs is olyan messze a tudománytól.

Riczu Péter (egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem) négy precíziós kertészetről tartott előadásából három a szőlészetről szólt. Különböző kezelési eljárásokat és az űrtávérzékelési adatok összekombinálásának lehetőségeit mutatta be, és például azt,  hogyan lehet lézeres szkenneradatokat használni háromdimenziós lombozatmodellezésre. Arról is sok minden kiderült, hogy hogy

a dróntechnológiával miként lehet a növénytermesztési technológiát tökéletesíteni.

Ezek eredményeit a kertészetbe is át lehet forgatni, hiszen például a gyomvizsgálati vagy a növény vegetációs állapotáról szóló kutatás eredményei itt is hasznosíthatók. Az előadásokban ismertetett eljárások által hatékonyabbá lehet tenni a termesztést. Nemcsak tábla-, hanem akár faj- vagy egyedszintű megközelítést is lehetővé tesznek. Ezáltal víz-, energia-, tápanyag- és egyéb inputanyag-megtakarítások érhetők el.

A teljes cikk a lenti linken olvasható el.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Egyre több az öntözési közösség Magyar Nemzet – Nagy István: a járvány rámutatott a hazai termékek fontosságára Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam