2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indiai gazdák mesterséges intelligenciával növelik a termést

A mesterséges intelligencia India mezőgazdaságát is átalakítja. A Microsoft által kidolgozott megoldásokkal 30 százalékkal nőhet a terméshozam, a farmerek megelőzhetik a növényi járványokat, és az árak is előre kiszámolhatók, és ha nem is pontosan, de a gépek legalább kisebbet tévednek.

Telangana, Maharasthra és Madhya Pradesh dél-indiai szövetségi államok néhány tucat falujában automatizált hangüzenet közli anyanyelvükön (a hindi mellett telugu, maráthi) a farmerekkel, hogy a gyapottermést mikor támadhatja meg a pestis. Az előrejelzés időjárási és a növények aktuális állapotára vonatkozó adatok alapján készül.

A telugu nyelvű Andhra Pradesh és a kannada Karnataka gazdái SMS-üzenetet kapnak, hogy mikor kezdjék el a földimogyorómagok vetését. (Mindkét nyelv a dravida nyelvcsaládba tartozik.) A pontos időpont meghatározása abszolút kritikus tényező a növényvédő szerek és a termés szempontjából. Ha elhibázzák, a termesztők rengeteget veszthetnek.

Szintén Karnataka államban a kormány az alapvető szükségletek áráról kap gépi prognózist.

India mezőgazdasága digitalizálódik, a műholdas képalkotás, a felhőalapú gépi tanulás és a mesterséges intelligencia más formái kisbirtokosoknak is lehetővé teszik termésük növelését, nagyobb kontrollt az árak felett.

A Microsoft és a Nemzetközi Terméskutató Intézet a Félsivatagos Trópusokért (ICRISAT) együttműködése keretében veteményező mesterségesintelligencia-appot fejlesztettek. A redmondi óriás virtuális asszisztense, Cortana működteti, ő küldi az üzenetet, hogy mikor induljon a vetés. A farmereknek nem kell szenzorokat telepíteniük földjeiken, és más pluszköltségekbe sem kell verniük magukat. Mindössze szöveges üzeneteket fogadó telefonra van szükségük.

Az ICRISAT és a Microsoft 175 gazdát érintő pilotprojektet kivitelezett Andhra Pradeshben. Vetési tanácsokat küldtek nekik SMS-ben: hogyan készítsék elő a talajt, milyen növényvédő alkalmazásokat teszteljenek, mit mikor tegyenek, stb. Eddig ezeréves módszerekkel állapították meg az ideális időpontot, elsősorban június elejét, hogy kihasználják a június végétől augusztusig tartó monszunt.

Az utóbbi évtized változó időjárás-mintázatai miatt viszont a monszun kiszámíthatatlanabb, a termés pedig rosszabb lett. Valahogy kezelni kellett a helyzetet.

„Három hektáron termesztettem az ajánlások alapján földimogyorót. Nagyon hasznosnak bizonyultak” – nyilatkozta az egyik gazda az MI-ről. Az eredmény sem maradt el, hektáronként 30 százalékkal nagyobb volt a 2016-os termés, mint az egy évvel korábbi.

A vetési időszak 2016. június 24-i kezdetét az 1986 és 2015 közötti időjárási és csapadék-adatok alapján, MI közreműködésével számolták ki. Tíz tanácsadó rendszert dolgoztak ki, amelyek az appal együttműködve falvakra, személyekre bontották ajánlásaikat.

2017-ben további 3 ezer farmert vontak be a programba. Földimogyoró mellett rizsre, gyapotra, kukoricára és más növényekre is kiterjesztették az alkalmazást. Az MI 10 és 30 százalék közötti termésnövekedést eredményezett.

A Microsoft továbblépett, és India legnagyobb agrokémiai vállalatával, a United Phosphorousszal (UPL) közösen pestiskockázatot prognosztizáló alkalmazásprogramozási felületet (API) dolgozott ki. Az ismert kórokozók komoly károkat hagynak maguk után, s ezeket megelőzendő, az app felméri a támadás valószínűségét.

Az első tesztben 50 falu 3 ezer 5 hektárnál kisebb földdel rendelkező gazdája vett részt. SMS helyett ezúttal automatizált hanghívást kaptak gyapotjuk állapotáról.

Az app (vetési tanácsok mellett) időjárási és a növény állapotára vonatkozó adatok alapján falvakra, birtokokra bontva kalkulálta ki, hogy magas, közepes vagy alacsony a kockázat. 

Előrejelző mezőgazdasági elemzések a termés mellett más területekre, például árak kiszámítására is alkalmazhatók.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Húsfogyasztás Magyarországon (2010–2018) Rekordméretű műanyagszüret a Csendes-óceánban Közel a valódi önvezető autó?
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam