2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatják a tehenek kolompjait

Már a tehénkolomp sem a régi, mert a legmodernebbeket 3D-nyomtatással állítják elő, telepakolják érzékelőkkel, rákapcsolódnak a dolgok internetjére, és természetesen távirányíthatók is.

A 3D-nyomtatást általában a biológiai, fizikai és digitális valóságot egybeintegráló negyedik ipari forradalomhoz, az ipar 4.0-hoz szoktuk társítani, és viszonylag ritkán mezőgazdasági tevékenységekhez, alpesi réteken legelő tehenekről pedig végképp nem az additív gyártásként is ismert technológia ugrik be.

Nagyot tévedünk, mert a Cambridge Industrial Design brit terméktervező csoport pontosan legelésző tehenekre talált ki és printelt kolompokat. Az állatok ugyanis remekül követhetők a természetesen nem csak eredeti rendeltetése szerint működő, a viselhető (wearable) technológiák gyűjtőkategóriába sorolható tárggyal.

Persze viselhető technológiákról is magunkon hordott kütyük – csuklópántok, okosórák stb. – jutnak eszünkbe, pedig

a tehénkolomp legalább annyira fontos a gazdáknak, és gazdaságilag valószínűleg több hasznot is hajt, mint mondjuk, egy intelligens csuklópánt. 

A kolompba szenzorokat pakoltak, s a dolgok internetének részeként a gazdák mobiltelefonon férnek hozzá az elemzésre központba küldött adatokhoz. Az összegyűjtött adatokat más adatokkal vetik össze, majd a tejhozamra és a legeltetési körülményekre vonatkozó információkat nyernek ki, és igyekeznek optimalizálni.

A gazdák úgynevezett „virtuális elektronikus kerítést” is felállíthatnak, amely a kolomphoz tartozó nyakörv, és előre meghatározott legelőterületre tereli az állatokat.

Az európai uniós projekt keretében fejlesztett távirányítható nyakörv – a „kerítés” – az ír kormány mezőgazdasági kutatóügynöksége, a Teasgac, a francia Laval Intézet és a svájci Agroscope csoport közös munkája. Ez az övszerű GPS-es darab érzékelőivel figyeli a tehenek legelési szokásait, társas viselkedését, kérődzését és más tevékenységeiket. Mivel távirányítható, a gazdákat fáradságosabb manuális tevékenységektől kíméli meg.

„Szenzorunkat a hagyományos alpesi kolomp ihlette meg. A kikerekített formával a méretet minimalizálni, szilárdságát maximalizálni akartuk. Elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy kibírja, ha kerítésnek ütközik, vályúba merül. Viszont egyszerűnek is kell lennie, hogy a gazdák könnyen leszedhessék az állatról, ha meg akarják tisztítani, vagy fel akarják tölteni” – magyarázza Tim Evans, a Cambridge Industrial Design tervezési igazgatója, hozzáfűzve, hogy az eredmény a viselhető technológiák egyik lehetséges új iránya, és a tehenek is biztos elégedettek vele.

A kolompokat üveggel feldúsított nejlonporból gyártották, és úgynevezett szelektív lézeres szinterezéssel nyomtatták. A 3D-nyomtatás tette lehetővé, hogy a helyszíni tesztek után gyorsan kivitelezhessék a szükséges változásokat.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) A siker titka vidéken, 1. rész - A zánkai Gyógynövény-völgy (videó) Szinte teljesen eltűnt Törökország második legnagyobb tava Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam