2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatékonyabb lesz a világ erdőkészleteinek felmérése

Új, online platformot indított útjára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), amely összegzi az eddig összegyűlt információt a világ erdeinek állapotáról és az aktuális trendekről. Így egységesebbé, megbízhatóbbá és transzparensebbé teszi az erdészeti adatokat.

Az erdőtakaróról és annak területi változásáról szóló információ elengedhetetlen a fenntartható fejlődési célok teljesítéséhez, és általában a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás nyomon követéséhez. Az új online felületet segítségével készül majd a 2020-as globális erdészeti erőforrások felmérése is. Létrehozásához pénzügyi támogatást adott az Európai Unió és Finnország – írta a FAO.

Számtalan újítás segíti a használatot: mint például az egyszerűsített adatbevitel, az adatok képi megjelenítése vagy az ellenőrző, illetve analizáló funkciók. Mindezekkel együtt a felület felhasználóbarátabbá is vált, vagyis adatot hozzáadhatunk, kimásolhatunk a meglévő adatlapokról, és dokumentálhatjuk a nemzeti információt.

Az országok jelentési kötelezettségének teljesítését megkönnyíti – főleg olyan esetben, ahol az erdőkkel kapcsolatos információ nem vagy csak részben elérhető –, hogy a platformon keresztül külső információforrásokhoz is kapcsolódhatunk, illetve távoli érzékelőkből származó térinformatikai adatokhoz juthatunk.

A platform a Google Earth motorját használja, és ez az első alkalom, hogy mind a 171 nemzeti kapcsolattartónak (a jelentésben részt vevő országokban kijelölt erdészeti szervezet) és együttműködő partnereiknek hozzáférést kínál a Google-nél felgyűlt hatalmas adathalmazhoz és elemző eszközeihez.

– Ennek a bejelentésnek a magját a FAO-val három éve elindított együttműködésünk adja, amit még a párizsi klímakonferencián indítottunk útjára – kommentálta Rebecca Moore, a Google Earth, Earth Engine & Earth Outreach igazgatója. – Izgatottan várjuk, hogy ezzel minden ország számára egyenlő hozzáférést biztosítsunk a legújabb technológiákhoz, ami az éghajlatváltozás elleni cselekvést és a fenntartható fejlődést támogatja.

Ez az eszköz még olyanok számára is könnyűvé teszi a szatellitképekhez és a térinformatikai adatokhoz való hozzáférést az erdővel borított területek elemzéséhez, akiknek korábban nem volt tapasztalatuk távoli érzékelőkkel a szatellitképek használatában.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Klímaváltozás és víz alatti farmok (videó) A csepegtetéses öntözés jelenthet megoldást az agrárium előtt álló kihívásra? Liverpool kereskedelmi kikötője elveszítette világörökségi státuszát Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam