2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Másodszürethez keres termelőket az Élelmiszerbank

Hogy mi az a „másodszüret”? A betakarítás után a földeken maradó termények összeszedését jelenti. Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszer-feleslegek megmentéséhez partnereket keres. A megmentett feleslegeket az Élelmiszerbank rászorulókhoz juttatja el. Hogy miért jó ez a termelőknek, és hogyan segít a másodszüretben az Élelmiszerbank? Ez kiderül a cikkből.

A nemzetközi SavingFood projekt keretében az Élelmiszerbank másodszüretek szervezésébe kezd. Másodszüretnek a betakarítás után a földeken maradó termények összeszedését nevezzük. Ezt szokták még böngészésnek is nevezni. A másodszüret Nyugat-Európában reneszánszát éli, és az ottani sikeres tapasztalatok alapján szeretné az Élelmiszerbank itthon is meghonosítani a szervezett másodszüreteket.

Fotó: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A másodszüret az Élelmiszerbank új projektje, amelyben még fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről,

majd ezt követően az országos partnerhálózatuk bevonásával szervezik és valósítják meg a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek.

Mikor merülhet fel másodszüret?

  • Ha a termelőnél van olyan termény, amit már nem tud gazdaságosan betakarítani (például rendelésen felüli, esztétikai vagy minőségi hibás).
  • Ha a termény egyébként emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas (nem penészes, rohadt stb.).

Miért jó ez a termelőnek?

  • Mert a megtermelt értékes termények az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent.
  • Mert az átadott élelmiszerek adománynak minősülnek, így ezek kapcsán adókedvezmény érvényesíthető (az átadott érték 120%-val csökkenthető a társasági adó alapja).

Miben segít az Élelmiszerbank?

  • Országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.).
  • Elszállítja és eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak.
  • A sikeres kiosztásról visszajelzést ad, az átadót támogatóként feltünteti az Élelmiszerbank honlapján és igény esetén anyagokkal segíti az adományozó egyéb kommunikációs tevékenységét is.
  • Az akció megszervezését Magyarországon bárhol vállalják.

Az Élelmiszerbank várja olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyanok jelentkezését is várják, akik információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni.

Az Élelmiszerbank elérhetősége:

E-mail: elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu
Telefon: 06 1/261-3991
Web: www.elelmiszerbank.hu

Neked ajánljuk
Retek termett a Nemzetközi Űrállomáson Egyre több az öntözési közösség Élelmiszer-felajánlásokkal segítik a nagyvállalatok a rászoruló családokat Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam