2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így is lehet: „etikusan” tartja teheneit egy skót farm

Nem választják el a születés után anyjuktól a borjakat, így az állatok kevésbé stresszesek. Az eredmény: tovább élő, egészségesebb tehenek, így kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra van szükségük, ráadásul a borjak is gyorsabban nőnek. Az viszont igaz, hogy mivel kevesebb tejet fejnek, a jövedelmezőség csökkent.

Így csinál „etikus” sajtot egy dél-nyugat-skóciai farm: nem szakítják el a borjakat rögtön a születés után az anyjuktól, hanem hagyják, hogy vele maradjanak. Ez nagyon más, mint az általában megszokott eljárás, melynek során a bocikat elveszik az anyatehéntől már a születésük után azért, hogy a felnőtt tehenet naponta akár 2-3 alkalommal is megfejjék.

Fotó: dgwgo.com

A borjak tehát ennél a farmnál az anyjukkal maradnak, hagyják, hogy szopjanak, emiatt az állatok kevésbé stresszesek. Ennek pedig kézzel fogható eredményei is vannak.

A tehenek így tovább élnek, egészségesebbek, így kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra van szükségük. Ráadásul a borjak is gyorsabban nőnek.

Ugyanakkor bár a tehenek és borjaik imádják a jelenlegi felállást, lemondani a tejtermelés egy jelentős részéről pénzügyileg nagy kihívás, kezdetben nem is volt sikeres, de most már úgy látják, hogy képesek lesznek ezen a módon is működni. Három évet adtak maguknak, 18 hónap után pedig már látják a fényt az alagút végén.

Nem ők az egyedüli így működő gazdaság az Egyesült Királyságban, de az majd csak hosszú távon derül ki, hogy mindez mennyire működőképes és jövedelmező modell – írja a BBC.

A YouTube-on egy angol nyelvű kisfilmet is meg lehet tekinteni David és Wilma Finlay farmjáról.

Neked ajánljuk
Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa A szántóföldeken kipusztult talajbaktériumok újratelepíthetők (videó) Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam