2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cirok szárazságban is bizonyít

A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42 000 000 hektáron termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő. Sikerének az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30-50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica.

A cirok termesztése nem új a magyar termelők számára, hiszen a 30-40 évvel ezelőtt jelentős területen termesztették, viszont a rendszerváltozás után a területe lényegesen, közel 60%-kal csökkent. Az elmúlt időszakban azonban évről évre ismét egyre nő a cirokkal bevetett terület nagysága, ami az idén várhatóan meghaladja a 20 000 hektárt.

Napjainkban az aszályra hajlamos területeken a cirok termesztése mindinkább a kukorica alternatívájaként kerül napirendre, mivel az elmúlt évek egyértelműen bizonyították, hogy

ugyanazon a termőhelyen aszályos körülmények között a termése legalább 10-15%-kal meghaladta a kukoricáét.

További előnye, hogy nem igényel olyan intenzitású növényvédelmet, tápanyag-visszapótlást, mint a kukorica. Kevésbé érzékeny a terület minőségére, olyan helyeken is eredményesen termeszthető, ahol egyéb kultúrák egy átlagos évben nem vagy csak alig termelnek nyereséget. A termelők kisebb ráfordítás mellett biztonságosabban állíthatnak elő olyan terméket, aminek az ára a kukoricáéhoz hasonló.

A végtermék egyre keresettebb, mind a humán felhasználás céljára, mind az állattenyésztés számára, mivel

GMO- és gluténmentes, gyakorlatilag toxin- és emellett tanninmentes, illetve a szemes cirok beltartalma hasonló a kukoricáéhoz, de kedvezőbb az aminosav-összetétele, illetve 20-25%-kal magasabb a fehérjetartalma.

A sertés- és baromfiágazatban a kísérletek és a többéves hazai termelői tapasztalatok egyértelműen azt igazolják vissza, hogy a szemes cirokkal a takarmányban a kukorica arányát lényegesen lehet úgy csökkenteni, vagy akár ki is váltani, hogy eközben a termelés gazdasági mutatói javulnak.

A szarvasmarha-ágazatban egyre többen ismerik fel, hogy az új és korszerű silócirkokból készült tömegtakarmány kedvező beltartalma miatt jól kiegészíti, illetve helyettesítheti a kukoricaszilázst amellett, hogy

aszályos körülmények között is biztonságosabban lehet tervezni a mennyiségét.

A termelők számára egy kedvező folyamat elindult, mivel egyre nagyobb igény van mind a magyarországi piacon, mind külföldön a szemes cirok iránt. 

Neked ajánljuk
Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Hazánk is részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam