2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Papajaszüret algoritmusokkal

Nem egyértelmű, hogy mikor érett az egyik legismertebb trópusi gyümölcs, a papaja. Brazil kutatók mesterséges intelligenciát, gépi tanulást, algoritmusokat és szenzorokat bevetve dolgoztak ki automatizált módszert, hogy megállapítsák, leszedhető-e vagy sem.

Általános vélemény szerint a közkedvelt trópusi gyümölcs – „az angyalok gyümölcse” –, a papaja akkor érett, ha sárga a héja, viszont ha még zöld, egyáltalán nem tekinthető annak. A közvélekedés általában igaz, csakhogy azért akadnak szép számmal kivételek is.

„A sárga héj sem jelenti mindig azt, hogy érett, hogy összetevői cukorrá alakultak át, édes és puha a szájnak. Ráadásul időnként pedig részben sárga, részben zöld is” – magyarázza Douglas Fernandes Barbin, a Campina Egyetem (Sao Paulo állam, Brazília) Ételmérnöki Iskolájának kutatója.

Barbin szerint ezért (nehéz egy tarka papayáról megállapítani, hogy leszedhető-e a gyümölcs, és egy projekt keretében igyekszik kidolgozni megbízható automatizált módszert.

Csoportjával algoritmusok és gépilátás-technikák segítségével elemzik a gyümölcsöket. A róluk készült digitális képeket látható és infravörös fényviszonyok mellett vizsgálják.

A papaját hordozható szenzorral világítják meg, az általa kiadott fényjel visszaverődik a gyümölcsről, amelyet aztán spektrális elemzésnek vetnek alá. 

Az elektromágneses spektrum mindenféle sugárzásból áll össze, és az emberi szem által érzékelt látható fény csak egy kis része. Az infravörös sugárzást mi nem, de sok állat, köztük egyes madarak is látják.

„A papaja esetében a spektrum infravörös része nagyon fontos információkat tartalmaz a gyümölcs érettségének biokémiai állapotáról” – jelentette ki Barbin. Ezzel az információval kiegészíthetők a digitális képekből kinyert adatok, azaz pontosabban tudjuk, mennyire érett a papaja.

Kutatás közben piacon vettek aranypapajákat, majd pontosan lemérték a terjedelmüket és a tömegüket. A héj színét színmérővel vizsgálták, de a gyümölcs fizikai-kémiai tulajdonságait (cellulóz keménysége, oldódó szárazanyagok, pH, savasság stb.) szintén tanulmányozták.

A mintákat érettségi szintjük alapján – textúrájukat vizsgálva – három csoportba sorolták, amelyek közül a harmadik jelenti a teljesen puha és fogyasztásra alkalmas állapotot.

A gyümölcs tulajdonságainak megállapításához pontosan pozicionált digitális képalkotó kamerát használtak, és közben arra is ügyeltek, hogy a megvilágítással optimális képet kapjanak a papaja felületéről.

Az összes gyümölcsről két-két képet készítettek – egyiket az egyik, másikat a másik oldalukról. A képeket úgy dolgozták fel, hogy elkülönítsenek három színcsatornát (piros, zöld, kék) és kiértékelhessék az árnyalatokat, fényességet, telítettséget, majd e grafikus adatok alapján (is) nyerjenek ki információt – például több „színteret” derítettek fel stb. Ezeket a jegyeket random döntési fa algoritmusba táplálva modellezték a gyümölcs érettségét osztályozó rendszert.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A jövő farmja (ismeretterjesztő film) Önjáró gyomláló robotok gyomirtó szerek helyett (videóval) Már látogatható a megújult füvészkert Szegeden Paks II.: Aggodalmak a földrengésbiztonság kérdése miatt Hűsítő szigetekkel készül a kánikulára a főváros
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam