2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Digitális technológiákkal növelhető az élelmiszer-gazdaság termelése

A precíziós agrárgazdaság folyamatosan terjed, ma már minden agrárágazatban jelen van. Digitalizációval még nagyobb termelés érhető majd el az élelmiszer-gazdaságban. A szenzorok, drónok és robotok komoly költségcsökkentést jelenthetnek, miközben azok is növelik a termelést.

A magyar élelmiszer-gazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál rejlik, amit digitális technológiák alkalmazásával lehetne kihasználni – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Nagykátán, az I. PREGA START konferencián. 

Czerván Györg hangsúlyozta: a precíziós gazdálkodás ma már olyan versenytényező, amely minden agrárgazdasági ágazatban, de különösen a nagyobb jövedelmet garantáló szántóföldi növénytermesztésben jelen van. Megkezdődött a magyar mezőgazdaság digitális átalakulását hosszú távon meghatározó Digitális Agrár Stratégia társadalmi vitája.

Szenzorok, drónok és robotok segítségével a szántóföldi gazdálkodásban hektáronként 50-80 euró költségcsökkentést lehet elérni 5-15 százalékos termésátlag-emelkedés mellett, előrejelezhető a fagyveszély, automatikusan indítható a fagyvédő öntözés.

A gyümölcs és szőlő precíziósan, GPS-technológiával telepíthető, a növényenkénti adatgyűjtés csökkenti a kijuttatott vegyszer mennyiségét, hatékonyabbá teszi a védekezést.

A drónok segíthetnek a talajnedvesség és a humusztartalom mérésében – egyes típusok akár a műtrágya és a vegyszerek célzott kijuttatására is képesek – az állattenyésztésben pedig az egyedi adatgyűjtés, ennek felhasználásával pedig az egyedi takarmányozás és gyógyszeradagolás is megoldható. A szenzorok adataival pontosan tervezhető az erdőtelepítés is.

Neked ajánljuk
Levelekbe dugott szenzorok figyelmeztetnek, ha fogytán a víz Parányi szerkezet segíthet a klímaváltozás elleni harcban A bioélelmiszerek előállításának követelményei Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam