2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génmegőrzési program indul 12,3 milliárd forintból

Kiemelt génmegőrzési fejlesztési program indul 12,3 milliárd forintos támogatásból a következő öt évben a nemzeti identitás szempontjából fontos mezőgazdasági örökség megőrzésére. A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, és elmondta: a kormány által elfogadott génmegőrzési program történeti léptékű, hiszen Magyarországon az elmúlt évtizedekben ehhez hasonló fejlesztés a génmegőrzésre és a nemzeti kincsek védelmére nem volt.

A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Fazekas Sándor kifejtette, hogy a támogatást a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a nemzeti parkok, az erdészetek, a génmegőrző intézmények, a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium használja fel, de a programból jó néhány szakmai műhely és oktatóintézet is részesül.

Februárban tartották az I. Magbörze és Nyílt Nap rendezvényt a Növényi Diverzitás Központban Fotó: Nagy János József

Rámutatott arra is, hogy a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankja,

53 ezer unikális tétele 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja.

Az őshonos állatfajták megőrzése a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központban (HáGK) történik, ahol főként a kishaszonállatok génmegőrzése zajlik.

A program során mindkét intézményben komoly fejlesztések várhatók, de a nemzeti parkok is részesei ennek a munkának. A program fontos elemeként Kétegyházán kialakítják a HáGK duplikátum állományának helyszínét, amelynek keretében intézményfejlesztések és bővítések várhatók, valamint állattartási helyeket alakítanak ki.

Kárpáti borzderes borjak Fotó: genmegorzes.hu

Emellett mintaprogramok is indulnak a kárpáti borzderes szarvasmarha és a magyar hidegvérű muraközi ló állományának megőrzése és növelése érdekében.

Ugyanakkor a magyarság öröksége a mezőgazdaság terén jóval túlnyúlik a határokon, ezért a program a határon túlra is kiterjed.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a programnak köszönhetően

az állam a magyar kutyafajták tenyésztésére évente 50 millió forintot fordít.

Mint mondta, az állami beavatkozásra azért van szükség, mert a 9 magyar kutyafajta közül többnél kritikus szint alá csökkent az évente törzskönyvezett állatok száma. Példaként említette, hogy tavaly csak 52 erdélyi kopót és 200 kuvaszt törzskönyveztek.

Neked ajánljuk
Magyarországnak is hasznos lesz az új uniós növény-egészségügyi szabályozás Intenzívebbé tennék a gyepgazdálkodást Az eperrel, a görögdinnyével és a paprikával is csalnak, hogy az magyar Előttünk a vízözön? Akár két métert is nőhet a tengerszint 2100-ra Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam