2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Génmegőrzési program indul 12,3 milliárd forintból

Kiemelt génmegőrzési fejlesztési program indul 12,3 milliárd forintos támogatásból a következő öt évben a nemzeti identitás szempontjából fontos mezőgazdasági örökség megőrzésére. A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, és elmondta: a kormány által elfogadott génmegőrzési program történeti léptékű, hiszen Magyarországon az elmúlt évtizedekben ehhez hasonló fejlesztés a génmegőrzésre és a nemzeti kincsek védelmére nem volt.

A program célja a magyar növényi genetikai örökség fenntartása és gyarapítása, valamint az őshonos állatfajták megőrzése.

Fazekas Sándor kifejtette, hogy a támogatást a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a nemzeti parkok, az erdészetek, a génmegőrző intézmények, a Kétegyházi Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium használja fel, de a programból jó néhány szakmai műhely és oktatóintézet is részesül.

Februárban tartották az I. Magbörze és Nyílt Nap rendezvényt a Növényi Diverzitás Központban Fotó: Nagy János József

Rámutatott arra is, hogy a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) a világ 13. legnagyobb mezőgazdasági génbankja,

53 ezer unikális tétele 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja.

Az őshonos állatfajták megőrzése a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központban (HáGK) történik, ahol főként a kishaszonállatok génmegőrzése zajlik.

A program során mindkét intézményben komoly fejlesztések várhatók, de a nemzeti parkok is részesei ennek a munkának. A program fontos elemeként Kétegyházán kialakítják a HáGK duplikátum állományának helyszínét, amelynek keretében intézményfejlesztések és bővítések várhatók, valamint állattartási helyeket alakítanak ki.

Kárpáti borzderes borjak Fotó: genmegorzes.hu

Emellett mintaprogramok is indulnak a kárpáti borzderes szarvasmarha és a magyar hidegvérű muraközi ló állományának megőrzése és növelése érdekében.

Ugyanakkor a magyarság öröksége a mezőgazdaság terén jóval túlnyúlik a határokon, ezért a program a határon túlra is kiterjed.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kiemelte, hogy a programnak köszönhetően

az állam a magyar kutyafajták tenyésztésére évente 50 millió forintot fordít.

Mint mondta, az állami beavatkozásra azért van szükség, mert a 9 magyar kutyafajta közül többnél kritikus szint alá csökkent az évente törzskönyvezett állatok száma. Példaként említette, hogy tavaly csak 52 erdélyi kopót és 200 kuvaszt törzskönyveztek.

Neked ajánljuk
Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban? Új minimalista és környezetbarát kollekcióval jelentkezett a ZIA Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam