2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ki mondta, hogy az ökoszántó csak gabonatermesztésre jó?

A biodiverzitás megőrzésére elvben az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb. Gyakorlatilag viszont hazánkban az ökológiai művelésű szántók is teljesen gabonaközpontúak. Vajon mit lehet tenni, hogy ez megváltozzon? Erre keresték a választ az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szakmai napján a kompolti Fleischmann Rudolf Kutatóintézetben. Miért jobb a diverzifikáltabb bioszántó?

Magyarország az európai uniós csatlakozással a Közös Agrárpolitikához is csatlakozott, amelyen belül megoldásokat kell találni a fenntarthatóságra, a tájvédelemre, a természeti erőforrások és a biodiverzitás megőrzésére, a biztonságos és minőségi élelmiszer-termelésre is. A 2020-tól induló új támogatási szakaszban ezek az értékek várhatóan még nagyobb társadalmi támogatottságot és szerepet kapnak.

Az ökológiai gazdálkodás a legalkalmasabb termelési rendszer a fenntarthatósági elvárások teljesítésére, ám ehhez nélkülözhetetlen az ökológiai szántóterületek diverzifikációja.

A jelenlegi talajhasználat a hazai ökológiai szántón is gabonacentrikus. Ezt a piaci viszonyok, az ökológiai és agrotechnikai adottságok is befolyásolják. A maghüvelyesek, alternatív kisgabonák részaránya csekély, egy-két százalék – írta az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a szakmai nap beharangozójában.

Jobb a bioszántó is, ha változatosan termelnek rajta Fotó: pixabay.com

Milyen tényezők hatnának pozitívan a változatosabb növényi összetételre? Rendelkezésre állnak-e biológiai alapok, agrotechnikai megoldások, integrációs lehetőségek ennek elősegítésére? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a szervezők az előadások és a kerekasztal-beszélgetés során a meghívott szakemberekkel, gazdálkodókkal, gazdasági szereplőkkel együtt.

Egyebek között a következő témák szerepeltek a közzétett programtervezetben:

  • Diverzifikáció az ökológiai gazdálkodásban – új fajok, tájfajták, és részvételi nemesítés az ÖMKi kutatásaiban
  • Kalászosok faj- és fajtaszortimentjének perspektívái az ökológiai termesztésben
  • Maghüvelyesek perspektívái – a szója ökotermesztése
  • Őshonos és alacsony ráfordítású gabonatermesztés biológiai alapjai
  • Integrációs lehetőségek az ökogazdálkodásban – a vetőmagbeszerzéstől a terményértékesítésig
  • Kerekasztal-megbeszélés: diverzifikációs gazdálkodói tapasztalatok, javaslatok és bekapcsolódási lehetőségek az ÖMKi futó és tervezett kísérleteibe
  • A diverzifikációt elősegítő talajművelés agrotechnikai háttere (gépgyártó cégek bemutatkozása)

További információkat az ökológiai gazdálkodásról az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet weboldalán olvashat, amit ide kattintva ér el. Ha pedig arra kíváncsi, hogy miről tanácskoztak, vitáztak és szavaztak a magyar ökoburgonya-kísérletekkel kapcsolatban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) rendezvényén a hazai biogazdák, kattintson erre a korábbi anyagra.

Neked ajánljuk
Párizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteni Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa Az ínyencek veszik a mangalicát Jó hír, hogy hosszú idő után idén kisebb lesz az ózonlyuk (videókkal) Környezetbarát textilkollekciót vezet be a Lidl
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam