2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökogazdálkodás mint a kistelepülések kitörési lehetősége

Az ökológiai gazdálkodás kiutat jelent a kistelepülések lakossága számára. Ez a természet erejével, nem drága és káros vegyszerek használatával, több emberi tudás és munka segítségével termeli meg az egészséges élelmiszert, amely egyre keresettebb egész Európában. Az átállás azonban nem könnyű. Ehhez igyekszik a Greenpeace Magyarország segítséget nyújtani a bioszentandrási példával ezzel a 2017-ben készült dokumentumfilmmel.

A filmben az a tanulmányút látható, melyet Méhtelek és Kishódos polgármesterei számára szerveztek Bioszentandásra (eredeti nevén Hernádszentandás). E kis lélekszámú falu polgármesterének, Üveges Gábornak az önkormányzat területén sikerült olyan biogazdálkodást beindítania, termékeket előállítania, amelyek ma már a legjobb éttermek alapanyagaként is szolgálnak. Az ökogazdálkodás így jó megélhetést biztosít a falu lakosságának is. Az átállási folyamat tapasztalatait, buktatóit, de a kialakítható jó lehetőséget is meg lehet tanulni ebből a filmből.

A videóban látható Magyarország egyik legjobbjának tartott étterme, az encsi Anyukám mondta vendéglátóhely is, mely egyik fő felvásárlója a bioszentandrási termékeknek.

A filmmel arra szeretné a Greenpeace ösztönözni az önkormányzatokat, hogy álljanak át ökogazdálkodásra, hiszen így valóban hasznos munkát, jobb megélhetést, tiszta környezetet és egészséges élelmiszert tudnak biztosítani a lakosság számára. Megfelelő kapcsolatok kialakításával pedig a helyben termelt élelmiszer jó piacát is ki lehet építeni. A Greenpeace Magyarország ezt a folyamatot támogatja, és felajánlja segítségét mindazoknak, akik erre az útra rá kívánnak lépni.

Neked ajánljuk
Vessünk virágos növényeket kertünkben, gazdaságunkban! (videóval) Bizarr, de környezetkímélőbb módszeren dolgoznak a kártevők irtására Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam