2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmezésbiztonság közösségi kapcsolati hálói

Amikor az ENSZ 2015-ben hivatalosan elfogadta a fenntartható fejlesztési célokat, és egy ambiciózus célkitűzésre vonatkozóan megkezdődött a visszaszámlálás, elérhetőnek tűnt az a terv, hogy 2030-ra világszerte felszámolhatóvá válik az éhezés. Aztán ismét éhesebb lett a Föld: 2016-ban az elegendő élelemhez nem jutó emberek száma 815 millióra nőtt a 2015-ös 777 millióról. Mi történt?

2015-ben megvalósíthatónak tűnt ez a cél, az azt megelőző tizenöt év alatt ugyanis felére csökkent az alultáplált emberek száma a világon.

A jelentős eredmény nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a mezőgazdasági, illetve a gazdasági infrastruktúrában nemzetközi beruházások történtek.

A válasz egy része olyan régi, mint maga a civilizáció: szárazságok, áradások, fegyveres konfliktusok és emberek elüldöztetése vetette vissza a termést. Egy kevésbé megfogható tényező szintén fontos szerepet játszott: sok olyan közösségi kapcsolati háló, amelytől a gazdák hagyományosan függnek az ilyen katasztrófákkal szembeni küzdelemben, megszűnt vagy szétesett.

2004. január 23.: Szudáni gyerekek a szünetben esznek egy iskolai étkeztetési program keretében a dél-szudáni Mabiorban, amikor sok gyermeknek ez az iskolai étkezés jelenti az egyetlen napi táplálékforrást, mert a várost hol az árvíz, hol az aszály sújtja, és folyamatosan az éhínséggel küzd 
Fotó: MTI/EPA/Edward Parsons

A globális éhezés felszámolása legalább annyira szól a közösségi kapcsolati hálók újragondolásáról, mint arról a döntésről, hogy milyen vetőmag kerül a földbe.

A kockázatok csökkentése érdekében a vidéki emberek mindig a személyes kapcsolatrendszerükre támaszkodtak az időjárási krízishelyzetek kezelésében, a termelékenység növelésében és a terményveszteségek csökkentésében. Ez a kapcsolatrendszer elősegíti az információk és az áruk cseréjét, erősíti a mezőgazdasági módszereket, illetve védelmet nyújt az éhezéssel szemben.

Mostanában azonban a gazdák személyes kapcsolatrendszere gyengül.

A földeket gyakrabban sújtják szélsőséges időjárási helyzetek, és a fegyveres konfliktusok száma is növekszik a világ szegény régióiban.

Az ilyen és hasonló tényezők miatt szerte a világban otthontalanná válnak emberek. Mindig is jellemző volt, hogy a biztonság vagy új lehetőségek keresése érdekében sokan elhagyják otthonukat, most azonban rekordszintre emelkedett a menekültek száma.

Mindezek a változások kedvezőtlenül hatnak a hagyományos társadalmi struktúrákra, amelyektől ezen közösségek túlélése függ, és nem irányult kellő figyelem ezek szerepére az élelmiszer-ellátás biztosításában.

Ha fel akarjuk számolni a globális éhezést, akkor a vidék ellenálló képességének alapjait támogatni, erősíteni kell.

Az egyik legjobb módja ennek az új technológiákba történő invesztálás, ami lehetővé teszi az embereknek, hogy hozzáférhessenek olyan információkhoz, amelyek csökkenthetik a bizonytalanságot és a kockázatokat.

Az élelmiszer-ellátás biztonságát tanulmányozó globális mezőgazdasági kutatóhálózat, a CGIAR egy 2017-es tanulmánya szerint a mezőgazdaság legígéretesebb innovációi technológia- és szolgáltatásalapúak. Az adatokhoz, piacokhoz és a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés révén a gazdák hatékonyabban tudnak vetni, trágyázni, aratni és termékeiket eladni.

Az ilyen típusú innovációk ma nem jelennek meg kellő súllyal az éhezés felszámolását célzó legtöbb stratégiában.

Ez a helyzet azonban lassan már változik, különösen, ahogy egyre több ember kapcsolódik a mobilhálózatokhoz a feltörekvő gazdaságokban, és ahogy a mezőgazdasági információkat összegyűjtő és megosztó alkalmazások egyre jobban elérhetők.

Egyiptomban, Szudánban és Etiópiában például helyi szolgáltatások nyújtanak valós idejű időjárási adatokat SMS-en keresztül a gazdáknak. Mongóliában pedig fertőző állatbetegségek megjelenéséről kapnak információkat a pásztorok, hogy segítsék őket az állatállományuk megóvásában. Továbbá farmerek szerte a „globális Délen” egyre jobban fordulnak az SMS-alapú szolgáltatások felé, így segítséget kapnak olyan új növénytermesztési technikák bevezetéséhez, amelyek mind a természeti környezet, mind a háztartások jövedelme, élelmezése szempontjából kedvező hatásúak.

A cikk befejező része a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Globális szövetség az igazságos energetikai átmenetért Mennyi víz van a Földön? (videó) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Az unió elválasztaná az ocsút a búzától
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam