2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotok szüretelik az epret

A mezőgazdaság megújulásának, a nagyobb terméshozamnak és hatékonyságnak az automatizáció az egyik kulcsa. A robotok minden eddiginél nagyobb mennyiségben jelennek meg a földeken, istállókban és a takarmányadagolástól az eperszedésig végeznek szerteágazó feladatokat.

  • A drónokhoz hasonlóan a robotok is kulcsszerepet játszanak a mezőgazdaság soha nem látott méretű átalakulásában.
  • Nagyon pörög a mezőgazdasággal kapcsolatos infotech innováció.
    A tejtermeléstől az eperszedésig a munkaerőhiány és a csökkenő bevételek miatt szükség is van rá.
  • Érzékelők garmadájával felszerelt, összekapcsolt, gépi látást alkalmazó traktorok, manuális eszközöknél sokkal hatékonyabb autonóm szerszámok, automatizált készülékek sora takarítja be a termést, irtja a gyomot, figyeli az ültetvényeket.
  • A tapasztalatok egyre pozitívabbak, a mezőgazdasági robotika piaca 2021-re megkétszereződhet.

A hatékony és magas hozamú mezőgazdaság a modern civilizáció egyik sarokköve. Generációról generációra alakul át a terület, egy jelenség, az egyre nagyobb és specializáltabb szakgépek iránti igény viszont sokáig állandónak tűnt.

Az elmúlt évek és a jelen trendjei alapján egyértelmű, hogy a robotok alaposan átírják a mezőgazdaságot, és a farmerek ugyan már évtizedek óta alkalmazzák a technológiát, a mostani hullám lesz a mindent megrengető nagy áttörés.

Ha elfogy a pénz, beindul az innováció

Korábban a gazdákat masszív és már-már monstre munkagépek segítették, ma viszont kezd módosulni a gépek rendeltetése – az agbotok (mezőgazdasági robotok) korábban soha nem látott módszerekkel bővítik tulajdonosaik repertoárját, ismereteit, és a masinák persze törvényszerűen specializálódtak is. Az újdonság, hogy a robotizációval lassan előnyben részesítik a kicsi, de fürge és sokszor részben, esetleg teljesen autonóm szerkezeteket.

A Cambridge (Egyesült Királyság) székhelyű IDTechEx piackutató cég felmérése alapján a robotok és a drónok 2022-ig megduplázzák a ma 3 milliárd dolláros mezőgazdasági piacukat. A változásokat még nem igazán érezzük, viszont szerte a világon – ha sok helyen egyelőre csak prototípus-szinten is, de – már munkára fogtak robotikus rendszereket. Az automatizációhoz kapcsolódó innováció mindenesetre dübörög.

Egyik hajtóereje, hogy különösen Kaliforniában és az USA nyugati államaiban nincs elég ember a munkaintenzív tevékenységekhez, ráadásul Kalifornia bevezeti az óránkénti 15 dolláros munkabért (ezzel a munka összköltségében a bér 50 százalékról egyből 66-ra ugrott), amivel elriasztja az eddig nagyon olcsó munkaerőt, elsősorban bevándorlókat alkalmazó farmereket. Egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a 16 százalék költségnövekedést.

Ha elfogy a pénz, beindul az innovatív gondolkodás – trendi kifejezéssel élve, az „exponenciális innováció” (leegyszerűsítve: mivel egyre többen hozzáférünk a high-tech eszközökhöz, egyre több a mind gyakrabban együttműködés-alapú, technológiai újítás is) – és az alternatív megoldások keresése. Egyrészt ez történik most, másrészt az első számú megoldás is adott, sőt, több mint egyértelmű.

Növénytermesztők, állattenyésztők, tejtermelők többsége ugyanabban gondolkozik: robotika, mesterséges intelligencia, automatizáció, az infokommunikációs technológia lehetőségek élelmiszeripari szükségleteknek megfelelő hasznosítása a legjárhatóbb és a jövőt megalapozó út.

A tejtermeléstől az organikus mezőgazdaságig 

Lássunk néhány példát robotok újszerű használatára!

Az amerikai mezőgazdaság egyik legfontosabb részének számító tejtermeléshez kapcsolódó koszos és veszélyes tevékenységeket tempósan gépesítik, az embert pedig igyekeznek kivonni az egyenletből. A trágyatisztítást, takarmányozást és sok mást mindinkább robotokra bízzák. Egy beszédes adat: a tejtermeléshez kapcsolódó automatizáció 1,9 milliárdos üzlet.

Komoly szükséglet is mutatkozik a robotok iránt, mert az amerikai tejtermelés (akárcsak a kukorica és a szójatermesztés) évek óta stagnál, árképzésük történelmi mélyponton… Riasztó statisztika: az amerikai tejpiac 97 százaléka családi vállalkozás, és az utóbbi két évben ezek a vállalkozások nem termeltek profitot. A 2 millió családi farm átlagbevétel-kiesése 2016-ban a 2014-es 0-hoz viszonyítva közel kétszer nagyobb volt, mint 2015-ben (–1472 kontra –765 dollár). 

A cikk további része a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam