2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Precíziós módszerek a nemesítésben is – Túlléphetünk a GMO-n

Új genomszerkesztési megoldásokkal idegen gén átvitele nélkül is lehetséges elérni a kívánt termesztési vagy tenyésztési eredményeket. E módszerek alkalmazásával Magyarország fenntarthatja GMO-mentes státuszát.

A tudomány már továbblépett a GMO hagyományos módszerein, vagyis azon, hogy idegen fehérjét építenek be a DNS-be – áll az otpagrar.hu témában írt elemzésében. Az írás négy csoportba sorolja az eddig előállított, gazdaságilag is jelentős szerepet játszó génmódosított növényeket.

Ezek szerint léteznek gyomirtó szereknek ellenálló GM-kultúrnövények, amelyeknél egyszerűbbé válik a köztes gyomok irtása; kártevőknek ellenálló GM-növények, amelyek megkönnyítik egyes kórokozók, kártevők ellen a védekezést úgy, hogy a kártevő elpusztításához szükséges vegyszert maga a GM-növény termeli; vírusrezisztens GM-növények, amelyek ellenállóak valamely vírusbetegséggel szemben; illetve bioreaktor GM-növények, amelyeket valamilyen speciális anyag előállítása érdekében módosítottak.

A génmanipuláció az állattenyésztésben is használható: a genetikailag módosított állatok nagyobb növekedési eréllyel, izomszövet-gyarapodással rendelkezhetnek, vagy betegség-ellenállóbbak.

A genetikailag módosított szervezetek, vagyis a GMO-k alkalmazásának gazdasági előnyei egyértelműnek tűnnek, a genetikailag módosított élőlényekkel szemben ugyanakkor egészségügyi, ökológiai, etikai, szociális és még gazdasági jellegű kockázatok is megfogalmazódnak. Ugyanis ha egyszer az ilyen szervezetek kijutnak a környezetbe, azokat onnan nem tudjuk visszavonni. Ráadásul az átvitt gén véletlenszerű elszökéséből adódóan más gazdálkodási módok termékei is szennyeződhetnek GMO-val, amely a piaci értékesítéskor hátrányt jelent. Fennáll annak is a veszélye, hogy a GM-növénybe ültetett antibiotikumrezisztencia-gén átkerül az emberek és állatok bélrendszerében élő baktériumokba, és azok is ellenállóvá válhatnak az antibiotikummal szemben.

Azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a GM-növények fogyasztása milyen toxikus hatással bír, vagy nem okoz-e allergén hatást. 

Azzal ugyanakkor, hogy az Európai Unió és különösen Magyarország bizalmatlan a „genetikailag módosított” növényekkel és állatokkal szemben, jelentős versenyhátrányt okoz magának a globális kereskedelemben. Az elővigyázatosság elvét követve azonban indokolt fenntartani itthon a GMO-mentes termelést. Ugyanakkor látni kell, hogy az elmúlt két évtizedben az USA-ban összesen több százmillió hektár volt a GM-növények vetésterülete, és ez nem okozott sem egészségügyi, sem környezeti problémát. Ez alatt az idő alatt 100 milliárd állatot etettek GM-takarmánnyal, és igazoltan egyetlen egyednél sem tapasztaltak káros hatásokat azokban az országokban, amelyekben a tenyésztés már évek óta folyik. Mind a mai napig sem a GMO-tartalmú élelmiszerek ártalmasságára, sem annak ellenkezőjére nincs cáfolhatatlan tudományos bizonyíték. Ráadásul az egyes növényi kártevők, mint például a rendkívül agresszívan terjedő kukoricabogár ellen a gazdálkodók sok vegyszert használnak, ami gyakran felszívódik a növényben, és hosszú távon fejti ki mérgező hatását.

A GMO hagyományos módszerein már túllépett az irányított mutagenezis, a genomszerkesztés. 

Ennek lényege, hogy a növény vagy állat DNS-ében „csak” nukleotid-cserét hajtanak végre, ezzel érve el a kívánatos termesztési, illetve tenyésztési eredményeket. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének, az EASAC-nak a javaslata arra kérte az EU-szabályozás megfogalmazóit, hogy mondják ki: a genomszerkesztéssel létrehozott termékek, amennyiben nem tartalmaznak idegen fajból származó DNS-t, nem esnek a genetikailag módosított szervezetekre, a GMO-kra vonatkozó szabályozás alá. Amennyiben az unió nyitott a javaslatra, az új tudományos eredményt Magyarországnak is érdemes lenne kihasználnia. Ugyanakkor a hagyományos nemesítés továbbra is fontos, nem helyettesíthető, a két nemesítési módszer kombinált alkalmazása lehetséges.

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani A Vértesben is megújult egy ökoturisztikai központ és turistaház A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam