2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EP támogatja az erdősítést a klímavédelem érdekében

2030-ra az uniós mezőgazdaságból, közlekedésből, hulladékokból származó szén-dioxid-kibocsátást 30 százalékkal kell csökkenteni, amiben az erdősítés kulcsszerepet játszik. Ezek a céljai annak a két jogszabálynak, amelyeket a napokban fogadott el az EP.

z EU-s célokat az emissziókereskedelem által le nem fedett szektorokban – ilyen az összes kibocsátás 60 százalékát jelentő mezőgazdaság, közlekedés, hulladékgazdálkodás és az épületek kibocsátása – kötelező érvényű nemzeti célokon keresztül kell megvalósítani. Ezek a lépések a Párizsban vállalt 40 százalékos (1990-hez viszonyított) csökkentési cél eléréséhez járulnak hozzá. (A nemzeti célokat összefoglaló táblázat az evernote.com oldalán található.)

„Annak ellenére sikerült ambiciózus rendeletet hozni, hogy ezt sok tagállam szerette volna megtorpedózni. A parlament állhatatosságának köszönhetően mintegy négymillió autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel magasabb lesz a kibocsátáscsökkentés, az európai kormányoknak többet és gyorsabban kell teljesíteniük.

A klímaváltozás elleni fellépést nem lehet hátráltatni”

– mondta Gerben-Jan Gerbrandy holland EP-képviselő.

Erdőtelepítéssel a klímaváltozás ellen

Egy másik jogszabály a klímavédelem és az erdők kapcsolatát szabályozza: csökkenteni kell eszerint a földhasználathoz köthető szén-dioxid-kibocsátást és az erdők, rétek telepítése révén több szén-dioxidot kell megkötni.

Fotó: Pixabay.com

Az európai erdők a kibocsátott üvegházhatású gázok mintegy 10 százalékát nyelik el.

Az új jogszabály lefekteti az erdőirtások ellensúlyozására elrendelt erdőtelepítés szabályait. A képviselők elérték, hogy 2030-ra a párizsi klímacélokkal összhangban az így elnyelt szén-dioxid mennyisége megelőzze a kibocsátottat.

„A mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás segíthet a klíma védelmében. Erdőinket a jövőben fenntartható módon akarjuk művelni” – mondta Norbert Lins jelentéstevő.

Következő lépések

A nemzeti klímacélokat 343/172/170 arányban, az erdősítésre vonatkozó jogszabályt 574/79/32 arányban fogadta el az EP. A Tanácsnak még mindkét jogszabályt hivatalosan is jóvá kell hagynia, hogy azok életbe léphessenek.

(Forrás: EP)

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam