2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovatív módszerekkel az élelmiszer-pazarlás visszaszorításáért

A klímaváltozás következtében egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási események a mezőgazdasági termelésre, ezáltal pedig az élelmiszer-ellátás biztonságára is hatással vannak, így az emberiségnek az elkövetkező évtizedekben számos ezzel kapcsolatos problémával kell majd szembenéznie.

Az élelmiszer-ellátás biztonságát fenyegető veszély megoldásához elengedhetetlen az innovatív termelési és tárolási technológiák kifejlesztése és a hatékonyság növelése, de amint arra az április 22-ei Föld Napja is emlékeztet, igen sürgető lenne a túlfogyasztás és az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása is – közölte közleményében a SZIE.

Régóta ismert tény, hogy az élelmiszer-pazarlás és az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) között szoros összefüggés van, ám ezek mellett a nemzetek demográfiai és kulturális összetétele is befolyásolja a pazarlás mértékét.

Kertész István, a Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karának doktorjelöltje ezzel kapcsolatos kutatásában megállapította, hogy csak ezen jellemzők alapján 88 százalékos megbízhatósággal becsülhető meg egy nemzet élelmiszerpazarlása. Egy nemzetnek tehát nemcsak a jóléte határozza meg, mennyi élelmiszert dob a szemétbe, de a neveltetés és a kollektív tudat is erős befolyásoló tényezőnek számít. A fiatal kutató kollégáival a következő időszakban annak jár majd utána, hogy

az áruházak elhelyezkedése és kínálata, továbbá az aktuális akciók miként befolyásolják a kereskedelemben keletkezett veszteségeket.

Az élelmiszer-pazarlás tényezőinek pontosabb megértésére Kertész István a jelenleg is folyó nemzetközi élelmiszer-tudományi kutatások metodikáját is összevetette, melyekben jellemzően megjelenő módszertani és statisztikai hibákra lett figyelmes. A SZIE Élelmiszertudományi Karán működő Fizika-Automatika Tanszék kutatójának eredményei is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy

a rendelkezésünkre álló korlátozott erőforrások minél hatékonyabb felhasználásával biztosítsuk az emberiség és Földünk egyensúlyának fenntartását.

A jobb gyakorlat eredményeként számottevően csökkenhetne az az elpazarolt élelmiszer-mennyiség, mely jelenleg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai alapján 1,3 milliárd tonnát tesz ki évente.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam