2018. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Új típusú üvegházzal a klímaváltozás ellen

A Zala megyei Nagyrécsén augusztusra végezhetnek hazánk első új típusú üvegházának építésével. A számítógépes megoldással működő rendszer ideális klímát teremt a gyümölcstermesztésnek – hangzott el a Hajnal-táj című adásban.

„Az úgynevezett Cravo-ház kanadai technológián alapszik. Külsőre úgy néz ki, mint egy holland üvegház, acélvázon nyugszik, de üveg helyett egy nagyon erős diffúz fólia borítja, amely könnyen nyitható-zárható, UV-szűrős, valamint véd a nagy fagyok és a jégkár ellen is” – mondta a Hivekovics Családi Gazdaság  tulajdonosa, Hivekovics Ákos. A tulajdonos hozzátette, hogy Európában ez lesz a legnagyobb ilyen létesítmény.

Cravo-technológia Fotó: greenhousegrower.com

A Hivekovics Családi Gazdaság 65 hektáron termeszt áfonyát, fekete szedret, málnát és körtét, itt termelik meg a belföldi áfonyafogyasztás felét, és a tervek szerint néhány éven belül kielégítik a teljes magyarországi áfonyaszükségletet.

A számítógépes megoldással működő, függönyszerűen elhúzható fólia biztosítja a szellőztetést, a szabadföldi termesztés feltételeit.

Augusztusban már telepíthetők a fiatal növények, amelyek még abban az évben meg is termelnek és a gyümölcsök cukorfoka, állaga sokkal szebb lesz.

Ez a technológiai megoldás lehet a klímaváltozásra, tökéletesen illik a magyarországi klímához.

Az új okostechnológia ideális klímát teremt a növényeknek, segítségével nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat lehet termeszteni.

Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés