2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyorsan fejlődik a mezőgazdasági robotika

A robotfejlesztők túlnyomó többsége a mezőgazdaság három területére specializálódott: vetésre, permetezésre és gyomlálásra, aratásra, valamint az ellenőrzött környezetben, például belső terekben végzett megfigyelő, irányító tevékenységre. 

Napjaink ipari környezetében egyre több szektor használja a munkán könnyítő és a vele járó problémákat enyhítő robotokat.

Az öregedő humán munkaerővel csökken a hatékonyság. Az automatizáció és a minél több intelligensebb gép sokat segíthet.

A mezőgazdaság egyike az érintett szektoroknak.

A robotok ugyan nem oldják meg a terület összes problémáját, de az eddigi tapasztalatok pozitívak. Hozzájárulnak a követelménynek számító precíziós munkához, viszont a munka természete miatt a hagyományos ipari gépeket (legalábbis kezdetben) nehéz szántóföldeken, istállókban alkalmazni.

Ezeket a szerkezeteket ugyanis nagyon speciális, ismétlődő feladatok kivitelezésére tervezték. Az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban használt gépeknek viszont sokkal rugalmasabbnak kell lenniük, mint a gyártósorok mellett dolgozó rokonaiknak.

A külső környezet és az élelmiszerek eleve jóval változatosabbak, a természetet és szeszélyeit nehezebb kezelni, hiszen nem pontokat kell monoton fémfelületekre lyukasztani…

A robotfejlesztők ugyan sokféle alkalmazásban gondolkoznak, a nagyvállalatok és startupok befektetéseikkel mégis három területre koncentrálnak: vetésre és gyomlálásra, betakarításra, a környezet felügyeletére.

Ültetés, permetezés, gyomlálás

A permetező és gyomláló robotok dupla hasznot hoznak: egyrészt csökkentik a kötelezően elvégzendő napi feladatok számát, másrészt munkába állításukkal kevesebb rovarirtót kell használni. Rendszeres alkalmazásukkal a farmerek sokat spórolnak, plusz egészségesebb növényeket termesztenek.

Több cég dolgozik permetező robotokon. A legendás John Deere által nemrég felvásárolt Blue River Technology első számú profilja permetező és gyomirtó gépek fejlesztése – traktoraikkal (állításuk szerint) 90 százalékkal csökkenthető a vegyszerhasználat. 9,5-13 kilométer/óra átlagsebesség mellett 8-21 sorral végeznek szimultán. A gépek fejlett videorendszerükkel jól látják, felülről figyelik a növényeket, és a technológiának köszönhetően célpontjaikat pontosabban kalibrálják.

A francia Naio Technologies Oz nevű robotgépe lézeres és kamerairányítással autonóm navigál gyümölcsök és zöldségek között. Többféle növényt különböztet meg egymástól, képes azonosítani a gyomokat. A négy elektromos motorral, töltés nélkül három órát dolgozó Oz autonóm módban emberi felügyelet nélkül végzi a dolgát.

A spanyol PlantTape robotja ültetést, újraültetést végző teljesen integrált rendszer. A csírázásnál és a növény életciklusának más szakaszaiban is segédkezik. Hatékonyabb a hagyományos ültető és átültető módszereknél. A ragasztószalaggal rögzített magokat és a talajt tartalmazó tálcákkal dolgozik. Egy-egy tálcában maximum 900 növény van. A robottraktor lehúzza a tálcáról, majd a földbe teszi őket, végül eltávolítja róluk a ragasztószalagot. A gépet salátához, brokkolihoz, karfiolhoz, zellerhez, hagymához és paradicsomhoz ajánlják.

Aratás

Az aratás automatizálásában semmi új nincs. Egyes növények, dió és mogyoró, gyümölcsök és zöldségek számára viszont ki kell még találni, hogyan hasznosítsák, optimalizálják a robotokat.

Az egyik ok, hogy méretben és színben is változatosak, a másik hogy érzékenyek, tehát óvatosan kell őket megfogni és leszedni, a harmadik hogy méret és minőség alapján kell különbséget tenni köztük, aztán ennek megfelelően mehet a csomagolás.

Az Abundant Robotics a terület egyik legismertebb specialistája. Gépi látással felturbózott almaszedője biztonságosan elboldogul különféle méretű gyümölcsökkel. Előbb pontosan belövi az almát, majd vákuumkarja leszedi a fáról.

Környezetfelügyelet

Automatizációból és robotikából valószínűleg a kontrollált környezetben történő mezőgazdaság (controlled environment agriculture, CEA) húzza a legtöbb hasznot, ráadásul a három közül ez a terület a legalkalmasabb intelligens technológiák masszív használatára. A termés könnyebb előrejelzését előidéző tényezők ugyanis megismétlődnek, és a természetet utánzó automatizált feladatok nemcsak repetitívek, de nem is túl bonyolultak.

Tortuga AgTech kertészethez használ automatizált megoldásokat: robotikát, gépi látást és tanulást stb. Így próbálják megoldani a munkaerőhiányt és a termelékenység növelését. A virágok kontrollált belső környezetben, szabályozott időjárási viszonyok között nőnek. Az ültetést, nyesést és a többi kertészmunkát géprendszerek végzik.

Neked ajánljuk
Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével Már lehet magmintákat igényelni a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központnál Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam