2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okospánttal egészségesebbek a tehenek

Nyakpánt figyelmezteti a gazdát, ha a fejőstehén szokatlanul viselkedik. A holland Connecterra fejlesztésével a látható jelek előtt egy-két nappal már tudjuk, hogy az állat beteg. Az okos kütyü a mesterséges intelligencia újabb mezőgazdasági alkalmazása.

Mesterségesintelligencia-kutatók kitalálták, hogy automatizálnak egy kb. a mezőgazdasággal, de legalábbis a háztáji haszonállat-tartással egyidős gyakorlatot: megállapítani, hogy beteg a tehén, majd gyógykezelni.

A holland Connecterra techcég betegségeket időben észlelő műszert fejlesztett. Gond azonban, hogy sok gazda úgy véli, hatodik érzék alakult ki benne, amellyel ő is hamar meg tudja állapítani, ha bajban az állat.

„Elég a szemébe néznem, máris látom, hogy rosszul érzi magát” – jelentette ki Mark Rodgers, georgiai tehenész.

A Google nyílt forrású TensorFlow mesterségesintelligencia-platformjára épülő „intelligens tehénfigyelő rendszer” egyedenként követi a jószágokat, és valósidőben küldi a gazdának az infót.

Az adatgyűjtéshez a tehén nyaka köré kötött mozgásérzékelőt, FitBit-szerű pántot használ, az elemzi az állat viselkedését.

A 2015-ben közkinccsé tett TensorFlow gépitanulásos platform projektek sokaságában segít cégeket és magányos fejlesztőket, például a louisianai illegális erdőirtást megakadályozandó szoftverhez szintén ezt a technológiát vették alapul. A FitBit az azonos nevű San Francisco székhelyű cég népszerű vezeték nélküli, viselhető technológiája, szívritmust, megtett lépések számát, alvásminőséget stb. monitorozó csuklópántja. Az elsőt még 2007-ben dobták piacra.

A Connecterra szerint rendszerük 24-48 órával a látható jelek előtt a külső tényezők, például hőség vagy nedvesség által nem befolyásolt belső testhőmérséklet változásait elemezve megállapítja, hogy az adott tehén megbetegszik. A járásból, meg-megállásból, fekvésből, kérődzésből szintén képes következtetni, és akkor is figyelmeztet, ha az állat nem megy a szénához, nem eszik.

A gazdák egyelőre ódzkodnak, pedig komoly hasznot húzhatnak a technológiából.

„A rendkívül produktív, tipikus holland gazdaságok akár 20-30 százalékkal növelhetnék hatékonyságukat” – állítja tesztekre hivatkozva a korábbi Microsoft-alkalmazott, most Connecterra ügyvezető igazgató Yasir Khokhar.

Mesterséges intelligencia és mezőgazdasága románca tartósnak ígérkezik. Kínában például RFID címkékkel látnak el sertéseket, mozgásukat fej feletti kamerák követik, a rendszer pedig gépi tanulással okosodik. Még a disznók által kiadott hangokat is elemzi, hátha betegségre utalnak.

Az okospánt állatonként 79,99 dollárba kerül, és tegyünk hozzá még plusz havi 3 dollár töltési költséget. Könnyen kiszámolhatjuk, mennyibe kerül az egész, ha mondjuk, száz vagy több tehenünk van…

Minden tényezőt figyelembe véve, a mesterséges intelligencia egyértelműen hasznos az állattartásban. Jelentősen hozzájárul, hogy a gazdák gyorsabban reagáljanak betegségekre és más változásokra.

Neked ajánljuk
Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé Ezért éli most aranykorát a városi kertészkedés: 4 jó indok, hogy te is belevágj A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam