2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van megoldás, ha már nem fenntartható a vegyszerezés

A Föld népességének növekedésével a mezőgazdasági termelés egyre intenzívebbé válik. A növekvő igényeket kiszolgáló növénytermesztés átalakult a gazdasági nyomás hatására, a vetésforgó lecsökkent, sok helyen monokultúrás művelési mód alakult ki. Ezek miatt is elszaporodtak a mezőgazdasági kártevő rovarok, felgyorsult a növénykórokozók elterjedése, s gyakoribbá váltak a jelentős terméskiesést okozó járványok. Erre az egyre növekvő arányú kémiai védekezés, a vegyszerezés volt a válasz, amire a természet a kemikáliákra toleráns és rezisztens gyomnövények, kártevők és kórokozók megjelenésével reagált.

Egyes növénykórokozó gombák toxintermelése súlyos egészségügyi problémákat vet fel, mivel

a termelt mérgek egy része az élelmiszerek feldolgozása során sem bomlik le, így bekerülhet az alapvető élelmiszerekbe, illetve a haszonállatok takarmányába is.

A növekvő peszticidfelhasználásnak azonban további káros mellékhatásai is ismertek. A talajba kerülve elszegényítik annak mikroflóráját, elpusztítva az életközösség azon tagjait is, amelyek a haszonnövények fejlődése szempontjából fontosak.

A vegyszerezés helyett a talajbaktériumok jelenthetik a megoldást a fenntartható gazdálkodásban Fotó: pixabay.com

A fenntartható megoldás még tartósabb is

Éppen ezért nem teszi lehetővé a fenntartható mezőgazdasági termelés a vegyszerek felhasználásának fokozását.

Így környezetvédelmi, gazdasági és toxikológiai szempontból is cél a peszticidek használatának csökkentése és más, alternatív, környezetbarát, ám hatásos megoldások keresése.

A mezőgazdaságban a legnagyobb károkat a rovarok mellett a növénykórokozó gombák okozzák. A növényi betegségek több mint 60 százaléka a gombák fertőzésére vezethető vissza.

Manapság a gombás betegségek elleni védekezés legelterjedtebb módja a kémiai növényvédelem. A növényvédő szerek többsége egy ponton ható, azaz a kórokozó életfolyamatainak egy adott funkcióját képes gátolni. Emiatt a szelekciós nyomás gyorsan rezisztens patogén törzseket választ ki, melyekkel szemben a továbbiakban a kemikáliák alkalmazása hatástalan marad (pl. a strobilurinszármazékok). Ezért

a peszticidek alkalmazása mellett egyre fontosabb a biológiai védekezés, mely nem terheli a környezetet, valamint hatása sokkal tartósabb, mivel nem egy ponton hat.

Ide tartozik többek között a kórokozókkal szemben ellenálló növények nemesítése, a természetes ellenségekkel történő védekezés, továbbá az antagonista és hiperparazita (parazitán élősködő) szervezetek felhasználása. Utóbbiak a természetben előforduló tápanyagverseny, mikroszervezetek által termelt gátló anyagok, antibiotikumok, sejtfalbontó enzimek kiválasztása révén képesek gátló hatásukat kifejteni. A biológiai védekezés jelentős részét képezi az antagonista hatású talajlakó baktériumok keresése és alkalmazása.

Több feladatot láthat el egyszerre

2012-ben nemzetközi felmérést végeztek, melynek alapján felállítottak egy rangsort a növénypatogén gombák gazdasági fontossága között. A lista alapján világszerte jelentős problémát okoznak a Fusarium-fajok, melyek toxintermelésük miatt központi témát jelentenek a növénytermesztésben. Ezek

a patogén gombafajok a talajból vagy a talajba forgatott növényi hulladékból „támadnak”, a termőföldbe kerülve onnan gyakorlatilag kiirthatatlanok, monokultúrában és ültetvényeken gyorsan felszaporodik az állományuk.

Antibiotikus és antifungális hatású anyagokat számos talajlakó baktériumtörzs termel (pl. Bacillus, Pseudomonas, Streptomyces), amelyek alkalmasak gombák gátlására és elpusztítására is. Több talajlakó baktériumfaj által termelt enzim képes feloldani a baktériumok, a penészgombák és az élesztőgombák sejtfalát. Ezenkívül más gátlási módok is ismertek, bizonyos baktériumok képesek gátolni a növénypatogén gombák szaporodását (spóraképzését).

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam