2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel az idő, amikor ember nélküli traktorok szántanak majd a földeken

Egyre több olyan traktort használnak az Egyesült Államokban, amelyek működtetéséhez nem kell vezető, és nincsen rajtuk fülke sem. Magyarországon egyelőre az úgynevezett automata kormányzás terjed, amely pontosabb üzemeltetést tesz lehetővé, de itt még szükség van kezelőre a vezetőfülkében. Az automata kormányrendszer akár 10 százalékkal is drágíthatja egy-egy új munkagép árát, de a tapasztalatok szerint nőhet a hatékonyság.

Az amerikai gazdaságokban már használnak olyan traktorokat, amelyek teljesen automatikusan működnek. Ez azt jelenti, hogy műholdas navigáció révén nem kell kezelő a munkagépek tényleges üzemeltetéséhez, és azokat eleve fülke nélkül építik meg.

Magyarországon ugyanakkor teljesen automata traktorok még nem futnak a földeken – közölte az agrárszektor.hu kérdésére a nádudvari KITE Zrt. Nálunk egyelőre az automatikus kormányzás terjed, ahol azonban még szükség van arra, hogy a gépek munkáját a vezetőfülkéből felügyelje valaki, illetve közbe tudjon avatkozni, ha bármilyen probléma felmerül.

Az automatikus kormányrendszerek lényege, hogy műholdas navigációval mindig a kívánt nyomvonalon tartják az erőgépeket, így ki lehet küszöbölni az emberi hibából adódó pontatlanságokat.

A műholdas vevőegységgel kiértékelt műholdjelekkel állapítható meg a járművek pontos helyzete, mozgása, dőlése és előretartási jellege, így például görbe nyomvezetéskor a szögelfordulás mértéke és sebessége is.

A vevőegység önmagában nagy mennyiségű számítást végez, amelyeket továbbít a fedélzeti számítógéphez. Ezután a számítógép utasítja a kormányvezérlő egységet a megfelelő mértékű beavatkozásra annak érdekében, hogy lehetőség szerint semmilyen eltérés ne legyen a tervezett nyomvonaltól. A traktorok mozgása közben így korrekciós üzenetek keletkeznek, amelyeket az elektrohidraulikus kormányzás nagyon gyorsan kezel, míg a mechanikus kormányforgatás ezt csak fizikai határain belül képes megoldani.

Az automatizálás, illetve az automatikus kormányzás is része az úgynevezett precíziós gazdálkodásnak, amely növelheti a gazdálkodók versenyképességét.

A precíziós gazdálkodás magyarországi elterjedését is gyorsíthatja, hogy az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájában az egyik legfontosabb célkitűzés a modernizálás lehet. Legalábbis ezt az elképzelést is tartalmazza az a hivatalos közlemény, amelyet a 2020 utáni KAP-ról tavaly november végén hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság.

A cikk befejező része a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatással lesz az élelmiszer-termelésre Hogyan élheti túl a klímaváltozást a magyar mezőgazdaság? Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam