2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a recept az új élelmiszer-ellátó rendszerekhez: kevesebb hulladék, digitalizáció és fenntartható bolygó

A pár évvel ezelőtt még képtelennek vagy naivnak tűnő elgondolások az élelmiszerekkel és a mezőgazdasággal kapcsolatban mára már szinte mindennapossá váltak. Hogyan lehet a lehető legjobban kihasználni a digitális technológiákat? Hogyan vethetnénk véget az élelmiszer-veszteségnek és -pazarlásnak? Hogyan biztosítható a mezőgazdaság és a természet harmóniája? Mi lehet a biogazdálkodás szerepe? Ezekre és még további kérdésekre keresik a választ a csütörtökön kezdődött háromnapos ENSZ konferencián.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kétévente tartja Európai és Közép-Ázsiai Regionális Konferenciáját, melynek minden alkalommal más ország ad otthont – a mostani rendezvény a 31. a sorban. Az eseményen megvitatják a résztvevők, milyen kiemelt területekre kell fókuszálni Európa és Közép-Ázsia térségében az elkövetkezendő két évben.

„A mai ülés után azt mondanám, hogy a mostani Regionális Konferencia témaválasztása aktuálisabb nem is lehetne” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, és a Budapesten működő európai és közép-ázsiai regionális iroda vezetője. „Voronyezsben ezen a héten olyan égető ügyekkel foglalkozunk, mint például a nemek, a szegénység és a migráció közti összefüggések, az elhízás terjedése az alultápláltság mellett, és ezekhez hasonló témák”.

A miniszteri kerekasztal fókuszában a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-ellátó rendszerek voltak a klímaváltozás tükrében.

Az „e-mezőgazdaságról” folyó diskurzus az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását vizsgálta az élelmiszer-ellátó rendszer egészében – a termeléstől a kereskedelmi integráción át az értékesítésig.

Elismerve ezen digitális technológiák fontosságát a mezőgazdaságban, a FAO arra figyelmeztet, hogy minden gazdának, köztük a kistermelőknek is hozzáférhetővé kell tenni az újításokat.

Kiemelten foglalkoztak a minőség kérdésével, amit segíthet a biogazdálkodás és a földrajzi eredetjelölő rendszerek.

Ezek kapcsán a résztvevők megvitatták az organikus termelés kilátásait a régióban, illetve azt is, hogy hogyan profitálhatnak az egyes országok élelmiszereikből, melyek kulturális örökségüket képezik.

„Nagy örömünkre szolgál a nagy létszámú részvétel, a lendületes beszélgetések és a házigazdák gondossága” – mondta Rakhmanin, hivatkozva az orosz mezőgazdasági minisztérium és Voronyezs régió kormányának logisztikai és vendéglátói erőfeszítéseire. „Ez az első alkalom, hogy Oroszország ad otthont a FAO regionális konferenciájának, és úgy vélem, maradandó lesz.”

A konferencián Európa és Közép-Ázsia országainak agráriumért felelős miniszterei, valamint magas szintű képviselői vesznek részt. A FAO regionális konferenciájának 31. ülése május 16-18. között került megrendezésre.

Neked ajánljuk
Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája? Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Az energiaellátást erősítő programot hirdetett Palkovics László
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam