2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldség a tundrán

Akármilyen fura, a sarkkör fölött élők nem várják meg, amíg a globális felmelegedés hatása őket is eléri, és szánthatnak-vethetnek. A messziről szállított, drága zöldségeket saját terméssel igyekeznek kiváltani. A Spitzbergákon egy szakács kezdett el kísérletezni, Kanadában hokicsarnokból építettek ki közösségi üvegházat.

Norvégia és az Északi-sark között, a szürke Jeges-tenger közepén fekszik a Spitzbergák szigetcsoportja, ahol gáz- és olajkitermeléssel foglalkoznak, a területen szénbányák, valamint halászhajók számára épült kikötők vannak.

A 2700 fős lakosság a tengeren túlról kapja az élelmiszert, ám egyikük, Benjamin Vidmar indított egy kezdeményezést Polar Permaculture Solutions névvel. A fővárosban, Longyearbyenben élő szakács ugyanis elkezdett – előbb a lakásában – növényekkel kísérletezni, majd felvette más sarkköri régiókkal a kapcsolatot, hogy összegyűjtsék a tapasztalataikat egyebek között arról, miként lehet földigilisztát tenyészteni élelmiszer-hulladékon. Vidmar ma már egy fűtött fóliadómban termeszt zöldséget a földigilisztái segítségével (lásd az alábbi videót), mert amúgy a helyi talaj nemigen alkalmas növénytermesztésre.

Ennél már sokkal nagyobb léptékű az észak-kanadai Inuvik közösségi üvegház, amit húsz éve egy feleslegessé vált jéghokicsarnokban alakítottak ki. A lakosság tehát létrehozott egy 1440 négyzetméteres kertet a tundrán. Azért nevezik közösségi üvegháznak, mert minden tagnak van egy kis parcellája, amit megművelhet, csak éppen kezd nagyon is kicsinek bizonyulni a csarnok. A kezdeti ötvennel szemben ma már 250 ember jár oda kertészkedni.

A közösségi üvegház Inuvikban Fotó: hikebiketravel.com
Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam