2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Zöldség a tundrán

Akármilyen fura, a sarkkör fölött élők nem várják meg, amíg a globális felmelegedés hatása őket is eléri, és szánthatnak-vethetnek. A messziről szállított, drága zöldségeket saját terméssel igyekeznek kiváltani. A Spitzbergákon egy szakács kezdett el kísérletezni, Kanadában hokicsarnokból építettek ki közösségi üvegházat.

Norvégia és az Északi-sark között, a szürke Jeges-tenger közepén fekszik a Spitzbergák szigetcsoportja, ahol gáz- és olajkitermeléssel foglalkoznak, a területen szénbányák, valamint halászhajók számára épült kikötők vannak.

A 2700 fős lakosság a tengeren túlról kapja az élelmiszert, ám egyikük, Benjamin Vidmar indított egy kezdeményezést Polar Permaculture Solutions névvel. A fővárosban, Longyearbyenben élő szakács ugyanis elkezdett – előbb a lakásában – növényekkel kísérletezni, majd felvette más sarkköri régiókkal a kapcsolatot, hogy összegyűjtsék a tapasztalataikat egyebek között arról, miként lehet földigilisztát tenyészteni élelmiszer-hulladékon. Vidmar ma már egy fűtött fóliadómban termeszt zöldséget a földigilisztái segítségével (lásd az alábbi videót), mert amúgy a helyi talaj nemigen alkalmas növénytermesztésre.

Ennél már sokkal nagyobb léptékű az észak-kanadai Inuvik közösségi üvegház, amit húsz éve egy feleslegessé vált jéghokicsarnokban alakítottak ki. A lakosság tehát létrehozott egy 1440 négyzetméteres kertet a tundrán. Azért nevezik közösségi üvegháznak, mert minden tagnak van egy kis parcellája, amit megművelhet, csak éppen kezd nagyon is kicsinek bizonyulni a csarnok. A kezdeti ötvennel szemben ma már 250 ember jár oda kertészkedni.

A közösségi üvegház Inuvikban Fotó: hikebiketravel.com
Neked ajánljuk
„Klímatudatos Budapest”: pályázat általános iskolás gyermekek részére Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Klímabajnokok” emelkednek ki a párizsi klímaegyezmény árnyékából? 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam